Топ 10 снимки от зимата

Лична класация на снимките от изминалата зима 2010-2011.

1. Изгубен в облаците

Нямах си идея какво ме очаква на Шипка, докато изкачвах стъпалата към паметника. След като излязох от гората, се озовах се на метри над облаците, а в далечината надничаше самотен връх.

Lost in clouds

2. Замръзнала гора

Един от най-тежките ми преходи тази година беше до хижа Мазалат, в ужасен студ и виелица. В това време, съвсем не ми беше до снимане, но не можах да устоя на замръзналата гора, потънала в мъгла.

frozen forest

3. Топове в снега

Докато слизах от Шипка, мъглата бързо се вдигаше нагоре и обвиваше в ледената си прегръдка снежната планина. Топовете бяха точно на място, за да запълнят кадъра.

cannons

4. Ледено докосване

Централен Балкан е прочут с променливото си време. Сутрин, ледените облаци постепенно се изкачват нагоре и щом докоснат гората, веднага я заскрежват.

cold touch

5. Над ледената мъгла

Лъчите на изгряващото слънце едва докосват хълмовете. Минути след това и те потъват в мъгла. Къщурката, която се вижда, е била мандра на времето. Сега, е просто поредната рушаща се постройка.

Over frosty mist

6. Изгубения път

Троянски проход в мъгла и сняг. По пътя не само, че нищо не се вижда, но всичко е толкова бяло, че чак заслепява.

lost way

7. Полежан

Връх Полежан е четвъртия по височина в Пирин – 2851 метра. От него, може би, се разкрива най-хубавата гледка към високите части на планината.

hillman

8. Бузлуджа отвътре

Бузлуджа е култово място! Човек, който за пръв път я вижда, свиква трудно с нетрадиционната архитектура отвън, но влезе ли вътре остава безмълвен. Дори разграбен и разрушен, паметникът изглежда още по-култово. Сякаш създателите са предрекли съдбата му.

buzludzha

9. Храм “Пророк свети Илия”

Една от последните снимки в Стоилово направих на скоро възстановената църква свети Илия. Точно над нея облаците образуваха форма като на ветрило. Дали е заради дългата експозиция или божия намеса, не смея да гадая.

st. Iliya church

10. Хижа Мазалат

Излязох от хижата малко преди да се стъмни. Духаше страшно силен вятър, а температурата беше поне -20°C. Ръцете ми моментално измръзнаха и беше почти невъзможно да снимам на дълга експозиция. Вдигнах ISO-то до край, но пак ми трябваха няколко секунди, за да хвана светлината на газовата лампа от прозорчето.

Mazalat hut

6 responses to “Топ 10 снимки от зимата”

 1. Светослава Тодорова Avatar
  Светослава Тодорова

  Само един поглед стига за да се почувствам изгубена…

 2. Оферта море Avatar
  Оферта море

  направо уникални снимки , много ми харесаха :):):) 10 / 10

 3. галя Avatar
  галя

  супер!

 4. Асен Avatar

  Невероятни снимки!

 5. Васил Панайотов Avatar
  Васил Панайотов

  Прекрасни снимки!Вълшебник!

 6. Зап Avatar

  Уникални снимки!Наслаждавам им се с голямо удовоствие!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *