Португалия

Посетих Португалия благодарение на конкурса Cl!ck About It, организиран от European Journalism Centre. Ред е да се отчета със снимков материал и да ви запозная в какво се състоеше това посещение.

Ден първи

Групата беше предимно от журналисти, репортери и блогъри от цяла Европа. Имаше и участници от Бразилия, Мексико и Филипините. Първият ден от Reporting trip-a премина в Лисабонския университет, където учени обясняваха как се е изменил климата на Португалия и какво правят за да предотвратят засушаването. Втората половина от деня протече в EMSA – Европейска агенция за морска безопасност, където нагледно ни показаха как всеки морски съд на територията на съюза се следи онлайн и може да бъде засечен, ако предизвика замърсяване. С това лекциите приключиха и настана време за детайлен обход на града.

Валежите, за климата на Португалия, са рядко явление. Ето, че за мой късмет, започна да вали и не спря цяла седмица, с малки изключения.

portugal

Ден втори

Посетихме акведукта, който е построен още през осемнайсти век и е снабдявал Лисабон с питейна вода. Това е резервоар, който прилича повече на църква.

В парк Монсерат ни запознаха как успешно могат да се усвояват средства, така че паркът постоянно да се поддържа и да привлича туристи. Тук са живели кралски особи, а известни поети са творили стихове. И аз да поостана седмица-две тук ще започна да творя стихове.

portugal

На връщане се отбихме до най-западната точка на Европа – нос Cabo da Roca, където останах да снимам скалите.

portugal

Ден трети

Край градчето Сетубал прекарахме цял ден на лодка, за да наблюдаваме група делфини, които обитават този район. Въртяхме се няколко часа, докато срамежливците склонят да се покажат.

В национален парк Арабида ни запознаха как морската растителност в залива е била унищожена от рибарските лодки. Сега водолази садят същата тази растителност на дъното и популацията на риба е започнала да се увеличава.

portugal

Ден четвърти

Инспектирахме новопостроената пречиствателна станция в Алкантра, която се намира под земята, за да не разваля пейзажа на града. Отпадните води се пречистват в множество подобни станции и се връщат в река Тахо. Миризмата вътре е ужасяваща, но поне видяхме как от черната вода, която постъпва в началото, излиза бистра вода в края.


10 responses to “Португалия”

 1. Avgi Lilli Avatar
  Avgi Lilli

  Neznam kak “uspqh” da ne razbera, no sega otkrivam che ti si ot Bulgaria i ne si pogovorihme! Qt!
  Raskoshni snimki, bravo!

 2. Илия Горанов Avatar

  Браво и честито. И аз се канех да посетя Португалия от много време и миналия септември най-накрая сколасах… Но аз бях с кола и останахме там три дни. Трябвало е да посетите и Кашкаиш и Ешторил (казиното)… Но пък аз виждам неща, които съм пропуснал. Така е най-добре, да има повод пак да се ходи 😉

 3. Dani Avatar

  Прекрасни снимки и красиви места 🙂
  С удоволствие ще чакам продължението!

 4. Ivan Avatar
  Ivan

  Евгени,
  Позволи да оценя, но тея снимки ми идват малко любителски като изпълнение. Далеч от това, което виждаме в другите ти фотоси.

 5. Анастас Avatar

  Знаех си аз че ще справиш страхотно 🙂
  Надявам се скоро и аз да отида, пък засега чакаме всичките снимки 🙂
  Само една поправка – Cabo da Roca е най-западната част на континентална Европа само 🙂

 6. Павел П Avatar
  Павел П

  Честито за пътувнето ))) Ще чакам снимките от Cabo da Roca, интересно какви скали има по тоя бряг и как си ги снимал.
  Ivan, аз исках да кажа обратното. Дори градските снимки са страхотни и професионални, аз изобщо не мога да снимам през деня… не че мога да снимам и по друго време…

 7. Павел Avatar
  Павел

  PS. От доста време исках да питам, защо като пускаш нов фотопис качваш много снимки и пишеш подробно, а на следващия ден изтриваш повечето снимки и текст? 🙁

 8. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Дължи се на прибързване. Първо искам да покажа колкото мога повече, после решавам, че е прекалено претрупано и почиствам докато ми хареса.

 9. Лидия Петрова Avatar
  Лидия Петрова

  Очарована съм!

 10. Иванка Цонева Avatar
  Иванка Цонева

  Възхищавам се на всички твои снимки.Ти с око на професионалист,нещо си качил, после го изтриваш, а лично аз във всяка твоя снимка мога да намеря нещо интересно и красиво, затова не трябва да ги триеш.А две пояснителни думи изобщо не са излишни под снимката.Бъди здрав и продължавай с успехите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *