В снежния капан на Балкана

Така се случва напоследък, че все попадам в екстремни ситуации тръгна ли към планината. Планът ми беше да нощувам в хижа Мазалат и на следващия ден да щурмувам връх Голям Кадемлия, втория по височина в Стара Планина. Въпреки неистовите усилия, Балкана не ме допусна до него.

Blizzard

Първият ми зимен преход до хижа Мазалат беше в края на 2007-ма. Докато тогава времето беше слънчево и тихо, сега попаднах в капана на зимната виелица и нечовешки студ. Снеговалежът започна предния ден, но още си личи пъртината, която туристите са оставили.

Balkan

Вървях в ослепителна белота. Гъстата мъгла и чисто новата снежна покривка променят това познато място до неузнаваемост.

Balkan

Слънцето се появи за миг, което значи, че мъглата се простира на не повече от двеста-триста метра нагоре и от някой висок връх, като Кадемлията, небето е чисто, а над облаците се подават самотни върхове.

Balkan

Такива неща си представях, докато газех през снега в лютата виелица и не изпусках следващия пилон от очи. Четири часа ми трябваха, за да достигна до хижата. За сравнение, когато идвах тук есента, отиване и връщане ми отнеха не повече от три часа.

Balkan

Хижата беше изцяло на мое разположение. Изчетох всички списания Гео и с мисли как времето утре ще бъде на моя страна, за да се изкача до заслона на връх Голям Кадемлия, легнах да спя.

По рани зори бях на линия, но щом си подадох носа навън, ми стана ясно че планът ми пропада.

Balkan

Виелицата и студа бяха още по-люти. При температура от -20°C, снеговалеж и неистов вятър, не само че няма никаква видимост, но студа става непоносим, дори и с подходящи зимни дрехи. В такива условия най-голямата ми грешка би била да тръгна сам по високото било, където ледената смърт не би ми простила.

Balkan

Нали съм инат човечец, не мога просто така да се откажа. Изчаках времето да утихне, но пустата виелица не искаше да стихва. Нарамих раницата и поех нагоре. Ще се пробвам да кача билото, пък ако е толкова зле положението ще се върна.

Balkan

Отдалечавах се постепенно, а хижата изчезваше в мъглата.

Balkan

Още няколко крачки и вече не се виждаше.

Balkan

В летни условия, пътеките обичайно подсичат върховете, но зиме в планината, е като неписан закон да се върви само през тях. Това се прави заради безопасност. В противен случай, изгубване, затъване в преспи или попадане в лавина са неизбежни.

На билото вятъра почти ме събаряше на земята. Влачих се от пилон до пилон, които все по-трудно различавах, заради гъстата мъгла и снежната виелица.
Достигнах връх Вълча Глава, който ми се стори ужасно стръмен. Това не е масивен връх, а поредица от отвесни скали, които не могат да се минат напряко, а трябва да се заобиколят някак. Тук е проблема, че под голите скали вятърът е навял двуметрови преспи сняг, през които не може да се премине. След няколко минути изтощително лазене и затъване се предадох. Това беше, Балкана ме изпъди като нежелан гост.

Преди да сляза до хижата, се полюбувах на гледката към масива Триглав. Мъглата за миг се разкъса и се откриха великолепните върхове, до които не успях да стигна. Отново си представих да съм на върха, а под мене онова бяло море от облаци, окъпано в розовата светлина на изгрева.

Balkan

Връщането беше нечовешки изтощително. На тази височина виелицата така се беше развихрила, че и най-способния планинар може да се изгуби. От пъртината нямаше и спомен, ако не бяха пилоните не знам какво щях да правя. Постоянното пропадане в снега изцеждаше последните ми сили. Това, че вече бях минавал по пътя ми даваше надежда, че ще успея да се измъкна от този снежен капан. Едва достигнах гората, а тя беше точно като от приказка.

Balkan

Заради подобни преживявания обичам толкова много Балкана. Може да е брутален понякога, но тогава е най-красив.

Balkan

13 responses to “В снежния капан на Балкана”

 1. Христо Avatar

  Респект !
  Трудна за преглъщане истина, но това е положението – природата е най-красива в такива състояния.

 2. Пламен Кинев Avatar
  Пламен Кинев

  Това ми е любимото място в Стара планина. И въпреки лошото време, отново си направил страхотни снимки, които да илюстрират също толкова хубавия разказ.
  Респект, Гена!

 3. Катерина Жекова Avatar

  Повдига на пръсти:)

 4. Анастас Avatar

  Голям както винаги!

 5. Павел Avatar

  Сега се върнах от заслон Орлово Гнездо, ходене до който при слънчево време ми беше трудно, така че като чета за твоето приключение, моето изглежда като разходка в парка )))

 6. tcvetelinka Avatar
  tcvetelinka

  Прекрасно и уникално…

 7. ДЖАДЖИТЕ или всичко чудато, което ни заобикаля Avatar

  Колкото и да е негостоприемна планината по някога, винаги е изключително красива.

 8. Val Avatar

  Като че ли трябва да ти припомня Frozen
  http://zamunda.net/details.php?id=233409&hit=1

 9. mano Avatar

  Браво, всеки път ти се удивлявам на смелостта. Аз лично не бих тръгнал сам.

 10. Ванката Avatar

  Не е като през лятото на Ехо нали?Може да си пукнеш там като стой та на!
  Преди две седмици за малко да си счупя крака по-подобен начин.Пропаднах в клека към Страшното езеро в Рила,бях сам и едва се измъкнах.Не се ядосвай ,поне си направил снимки,аз не успях да направя нито една…..

 11. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Хората правилно казват, че в планина сам не се ходи, ама докато не се случи някой неприятен инцидент няма да се научим.
  Така съм му набрал на тоя връх, че ще пробвам да се кача от към хижа Тъжа следващия път. Пролетта, пък, през хижа Соколна може да се разходя.

 12. галя Avatar
  галя

  Браво! Великолепие и страхопочитание лъха от снимките ти!

 13. Александър Avatar
  Александър

  Хубав разказ и хубави снимки, е ако бяха и реални, не пипнати с фотошоп щяха да бъдат според мен още по-хубави, ама вие фотографите си знаете, не мога да се мешам, аз съм само скромен любител.Така изглеждат малко извънземни. Ходил съм неведнъж и сам в зимната планина, но не чак в такъв голям сняг, наистина не бива да се рискува, а и без снегоходки. Но те по скалите на Куртбашица вероятно няма да свършат и никаква работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *