Зимен преход до хижа Бенковски и билото

В ниските части на планината е люта зима. От дни се стели мразовита мъгла, която е покрила дърветата с пластове сняг. По високите части на балкана, обаче, господар е слънцето. Зимата все още не си е отишла и борбата за надмощие е ожесточена. Точно по изгрев, ледени облаци изпълзяват от мрачните долове и устремено се придвижват към върховете.

От Рибарица, покрай река Заводна, пътят ни отвежда до разклона за хижа Вежен и Бенковски. Оставяме колата и продължаваме пеш по пътя, който в сухо време стига почти до хижа Беновски.

Balkan

Свидетели сме на инверсия, където в зона от 1000-1400 метра всичко е покрито в дебел слой сняг, а нагоре, освен по билото, почти липсва. Облаците действат като тапа. В дъното се виждат върховете над хижа Мазалат.

Balkan

Балканските форми са нежно изваяни.

Balkan

Домакините в хижа Бенковски са едни от най-вежливите хижари. Затоплиха спалнята и ни гостиха с чай, който тук е безплатен.

Balkan

Да изкачваш връх в Балкана, не е като да катериш такъв в Рила или Пирин. Денивелацията и разстоянията може да се еднакви, но някак си в Стара Планина е много по-уморително. Вървиш, уж виждаш края, а се оказва че не това е върха, а следващия, който също не е и така, докато не го изкачиш.

Balkan

След близо два часа сме на връх Братаница, малко преди да изгрее слънцето.

Balkan

Одеяло от облаци покрива планината до височина около 1500 метра. Лъчите на изгряващото слънце едва докосват хълмовете. Минути след това и те потъват в мъгла. Къщурката, която се вижда, е била мандра на времето. Сега, е просто поредната рушаща се постройка.

Balkan

Ледените облаци неумолимо се изкачват все по-нависоко, и щом докоснат голата гора, моментално я заскрежават.

Balkan

2 responses to “Зимен преход до хижа Бенковски и билото”

 1. duckster Avatar

  nice work. ..its profesional 🙂

 2. Надежда Хаджиева Avatar
  Надежда Хаджиева

  Честита Нова Година и За много години!
  Огромно удоволствие е за мен да гледам през Вашия обектив!
  Надето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *