В търсене на есента

Пътешествие в търсене на нещо, което го няма.

Бях твърдо решен да обиколя колкото се може повече места тази есен, но още на втория ден от пътуването осъзнах, че съм прибързал. По план отбих в Мъглиж и поех по път, който според картите стига до Плачковци от другата страна на Балкана. Живописното ждрело на Мъглижка река тепърва се прошарва.

Maglizh

В село Селце пушат комини, всичко наоколо е покрито със сняг. След известно премеждие с кал и дупки пълни с локви пътя постепенно става непроходим заради неразчистения сняг. Още тук трябваше да завия обратно и да се прибера, вместо това поех към прохода Шипка.

Докато пътувам слънцето пробива през облаците и осветява тополите, които единствени са се прошарили и за късмет минавам покрай тях.

Poplars

От северната страна на Балкана отбивам в Дряновския манастир. Листата са в ужасен зелено-кафяв цвят.

Dryanovo

Есента съвсем закъсня, а е края на октомври.

Dryanovo

Лятото правих опити да се добера над манастир Света Троица до Търново, но не успях. В такива случаи ставам много инат. Клонеше към залез и бързах като невидял. Изпочупени клони препречваха пътя, което ме забавяше още повече докато ги отсека. После следваха драките и ужасния звук от дране в боята. Като по чудо се ориентирах и успях да изляза точно над манастира, който е на 50 метра под отвесните скали.

monastery

Страховито е да застанеш на ръба, защото само от там може да се види манастира. Стъмни се и се отправих към „хотел” колата с надежда за хубав изгрев и на поне малко мъгла над Янтра сутринта.

monastery

Очакванията ми тотално се разминаха с действителността. Жалък, болнав изгрев, без облаци. Тънка, едва видима струйка мъгла над реката. Гората отново е в този ужасен зелено-кафяв цвят.

monastery

Не ми потръгна вчера, не върви добре и днес.

monastery

Отсреща слънцето облиза Преображенския манастир, а аз си припомних отново срещатата с драките и скърцащия звук.

Dryanovo

Хотница, що-годе закърпи положението и вече таях надежди, че в планината всичко ще е както трябва.

Hotnitsa

Водата тук е със същия цвят като на Крушуна.

Hotnitsa

Близкият водопад Момин Скок, в Еминския каньон, е фурия. Различава се тотално от спомените ми, когато беше съвсем тънка струйка.

Momin Skok waterfall

Откъдето и да го погледнеш си е красавец.

Momin Skok waterfall

Обзе ме увереност, че в планината есента със сигурност е дошла. Отклоних стотина километра на югозапад към Априлци и донякъде бях обнадежден от гледката към исполина Марагидик.

Momin Skok waterfall

Нетърпеливо бързах към паркинга за хижа Плевен. Покрай пътя, сякаш е минал унищожителен ураган и е изпочупил клоните. Колкото по-висока става надморската височина, гората става все по-зелена, само върховете на буковете жълтеят. Тръгнах по пътеката към хижата, но скоро се отказах. Есента не беше тук, не успях да я намеря.


6 responses to “В търсене на есента”

 1. Филип Avatar
  Филип

  За мен пък природата винаги е красива, дори и с тези кафяво-зелени листа. Това е просто още едно лице на онова, пред което можем само да се преклоним. Чудесни снимки!

 2. darina Avatar
  darina

  chudesni snimki kakto vinagi-dano poveche hora da gi vidiat!!!!!!

 3. Тони Avatar
  Тони

  Сърцето ми се стопля, като гледам снимките и чета коментарите ви към тях. Струи любов и топлина. Благодаря ви за това!

 4. Евгени Йонков Avatar

  Дааа, ненормалното време тая година си е казало думата и в Централен Балкан. Вчера се качих за малко на Витоша и до около 1000 м.н.м.в. има чудни цветове, но от оттам нагоре листата са останали по дърветата, попарени от ранния студ, сиво-зеленикави и сбръчкани.

 5. Mirtcho Avatar

  W rodopite e super. W Smoljan-Kanjona na wodopadite i Krystowa gora e galto i cherweno. Naprawih hubawi snimki. Utre zaminawam za Maglig no az ste prawja malak turisticheski prehod pokarj rekata to “Skoka”, moge da mina i prez “Rawnja”. smiki ste kacwam naj rano kraja na drugata sedmica kogato se pribera w kasti.

 6. НАТАЛИЯ Avatar
  НАТАЛИЯ

  ЧУДЕСНИ СА ПОЗДРАВИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *