С Фокус на път – Белоградчик, Разбоишки манастир, Търново и Котел

Във втората част на тест-драйв пътуването ми с новия Фокус, се отправям към северозападния край на България. От Белоградчик отбивам през Годеч, от там за Велико Търново. Пътем спирам в Котел.

В подножието на Урушките скали съзирам стадо овце. Облаците застрашително са надвиснали над тях, докато добитъка пасе безгрижно.

Kotel

Някъде в Монтанско, слънчогледовите ниви обграждат плътно пейзажа. Колкото и да бързам за Белоградчик, не устоявам и нахълтвам в безбрежните слънчеви поля.

Sunflowers

Движението в този район е слабо. С Фокуса поря пътищата и пристигам в Белоградчик час преди залез. Катеря се насам-натам, не случвам на интересно време. Безоблачно и вяло е.

Belogradchik

В пет сутринта съм първия посетител на крепостта. По това време няма кой да ми продаде билет. С ловки маневри прескачам стената и цялата околност е на мое разположение.

Belogradchik

От към времето отново никакви изненади. Полазих всеки камънак, който ми се изпречи. Най-ми хареса този.

Belogradchik

Спускам се към Годеч, да зърна Разбоишкия манастир. Отецът ме подуши отдалече и без да го моля отиде да отключи старата част на манастира, която според него съществува още от четвърти век.

Razboishki monastery

На бегом отскочих до Царевец.

Tsarevets

Сутринта съм на Гарга баир.

Veliko Tarnovo

Имах смелата идея да се кача на скалите над Патриаршеския манастир. Всички пътечки, обаче, водят до скални отвеси, за алпийско катерене. Самият манастир отваря чак в девет. Задоволих се с гледка към отсрещния Преображенски манастир.

Veliko Tarnovo

В Котел отбих да видя старата част на града, която прилича досуш на Жеравна.

Kotel

6 responses to “С Фокус на път – Белоградчик, Разбоишки манастир, Търново и Котел”

 1. Илия Годев Avatar

  Страната ни наистина е прекрасна. Само с фотообектив това не може да се улови. Нужни са сърце и сетива – невероятни снимки, поздравления!
  А кога да очакваме родопски фоторазказ, издание 2011? 🙂

 2. Serafim Avatar
  Serafim

  Ако беше жив РЬОРИХ!….
  Благодарим окат и сърцат, фотографе!

 3. Серафим Avatar
  Серафим

  И на светлата Светлана, дето свети на Форд-Фокуса!

 4. Вили Avatar
  Вили

  До скалите над Патриаршеския манастир може да се стигне по екопътека:манастира-хижа Божур.Малко е стъмна,но е преодолима.А фоторазказа е хубав!Чакаме още!

 5. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Сетих се, че се стига от там, но като видях какъв е пътя до хижата, се отказах да тръгна по него с фокуса.

 6. Дарина Avatar
  Дарина

  За първи път попадам на блога ти.Много съм впечатлена.Позволявам си да ти дам съвет-следващия път когато минаваш покрай Урушките скали се качи.Завиваш към вилите и покрай една чешмичка ще намериш пътеката.Уверявам те гледката отгоре си струва.Ще чакаме и прекрасните ти снимки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *