Санторини

Изкусителен, с белите къщи и църкви със сини куполи, остров Санторини е любима дестинация на туристи от цял свят. Стане ли въпрос за Гърция, море и почивка, преобладаващите гледки по картичките са именно от там.

Нощем по гръцките пътища се пътува леко, а сутрин от Пирея потегля ферибот. Почти като в сън, отварям очи и скоро в синята морска шир изплува остров във формата на полумесец. Това, което приковава погледа веднага са белите градчета разположени по ръба на високите отвесни брегове.

Представите ми за Санторини са толкова идилични, че лошото време ме завари неподготвен. Духа ураганен вятър, небето е покрито със сива облачна пелена.
С надежда да се оправи, тръгвам рано сутринта по уличките на градчето Иа.

santorini

Градчето, познато с красивите залези все още не разкрива чара си. Дори местните кучета са омърлушени. Все пак, е едва сутрин.

santorini

Главният град Фира е разположен в средата на острова. Насреща е гледката към Вулкана, както го наричат. Макар да е изригнал преди 3500 години продължава да е все още активен. Дотогава островът е бил с идеална кръгла форма, с висок връх в средата. Сега черната купчина е главна атракция за туристите. Също така, местните добиват от него черна скала, от която правят бижута.

santorini

Встрани от градовете, равнините са заети с лозови насаждения. Санторинци се гордеят с виното си. На мене повече ми допадна бялото. Освен лози, тук се отглеждат най-хубавите чери-домати.

Интересен факт е че, ако от едната страна духа силен вятър… … то от обратната задължително ще е тихо.

Най-високата точка на острова (планината) се извисява на близо 600 метра височина и е недостъпна заради военна зона. Непосредствено до нея се намира градчето Пиргос.

Отново е време за разходка по романтичните улички на Иа. В градчето, известно с прекрасните си залези, отново няма залез. По това време на годината, местните се подготвят за летните месеци, като усилено обновяват външния вид на имотите си.

santorini

Ето как е по картичките – слънце и лазурно море… Кафенета надничат над синия простор… Бялото градче оживява под топлите слънчеви лъчи… Сините куполи на църквите се сливат със синьото небе.

santorini

Бели камбанарии ехтят на всеки час.

santorini

Дворовете са също толкова фотогенични, както и фасадите.

santorini

Пролетта навестява рано Санторини. Но навярно и рано го напуска, преди летните жеги да изпепелят всичко.

santorini

Продължавам обиколката по неизброимите улички. Освен в бял и син цвят, често къщите са измазани и в оранжев. Всяка педя на стръмния бряг се оползотворява, като помещенията се вкопават в скалите. Получава се нещо, като прохладна пещера. Характерни за острова са също и вятърните мелници.
Някои сгради са като от приказките.

Залезът наближава. Уличките на Иа се изпълват с хора. Не беше онази поразителна светлина, която очаквах, но все пак е нещо, в сравнение с предните дни.

santorini

Групи от китайци сноват наоколо, запълвайки всяко празно място. Всички, до един, се снимат на фона на залязващото слънце, на едно от най-известните места за посрещане на залеза.

Златният диск се шмугна бързо и непретенциозно под хоризонта, оставяйки най-различни изражения по лицата на стотиците му изпращачи. Скоро светнаха светлините на градчето и нощният живот закипя с пълна сила.

santorini

17 responses to “Санторини”

 1. Ваня Филипова Avatar

  Великолепни кадри! Благодаря за споделянето на това толкова красиво място!

 2. Zlatina Jeleva Avatar
  Zlatina Jeleva

  Този остров е много фотогеничен, както повечето от гръцките острови. В комбинация със страхотен фотограф резултата задължително е впечатляващ! Лично на мен Средиземноморието ми е слабост.

 3. Георгиева Avatar
  Георгиева

  Благодаря за разходката из белите градчета на острова!

 4. Калина Бакалова Avatar
  Калина Бакалова

  Поздравления за невероятните снимки, просто ми напълниха душата, искрено им се възхищавам, а и на майсторството на Евгени Динев! Нямам думи! Идва лято – дано да продължава да ни радва с още подобни фотописи!

 5. Taner Avatar
  Taner

  super!! chakame snimkite i ot drugite ostrovi!

 6. Весела Avatar
  Весела

  Толкова много снимки съм виждала на Санторини, но това са най-най-хубавите снимки, които някога ще видя. Благодаря за удоволствието!

 7. Luciana Avatar
  Luciana

  Fantastic!!!

 8. novakovic@gmail.com Avatar
  novakovic@gmail.com

  Amazing pictures…
  If you want to see more panoramas in hi-res go to:
  http://www.santorini360hotels.com/hotels/oia/oia-castle-suites

 9. ikartour.5@gmail.com Avatar
  ikartour.5@gmail.com

  Санторини е прекрасно място – препоръчвам го на всички – Гърция има невероятни острови и места за всички вкусове и джобове затова е предпочитана дестинация

 10. Искра Стаменова Avatar

  След два дни тръгвама Санторини и благодарение на чудесните ви снимки мисля, че вече познавам мястото, на което отивам за първи път. Прекарах една тежка година и от туристическите оферти избрах това място с надежда, че ще ми върне силата и куража. Наистина, след вашите снимки и интелигентния ви коментар съм сигурна, че това ще се случи. Като се върна ще ви напиша и аз как съм видяла това райско кътче.

 11. Антоанета Накова Avatar

  Поздравления за хубавите снимки, не само тези от Санторини – за всички до една!

 12. Екатерина Иванова Avatar
  Екатерина Иванова

  Невероятни снимки! Присъединявам се към всички коментари! Благодаря за споделените прекрасни моменти, които се надявма да изживея след два дни!

 13. АВЕН Avatar
  АВЕН

  БРАВО ЗА КРАСИВИТЕ СНИМКИ. ТОВА Е ЕДНА МОЯ МЕЧТА… С ТЕЗИ СНИМКИ МОГА ДА МЕЧТАЯ СВОБОДНО, ЗАЩОТО ЕДВА ЛИ ЩЕ ОТИДА НЯКОГА НА ТОВА ВЪЛШЕБНО ЦАРСТВО НА МЕЧТИ!

 14. Надя Калоянова Avatar
  Надя Калоянова

  Благодаря Ви за невероятната разходка из острова и прекрасните снимки. Желая Ви успех!

 15. Антоанета Avatar
  Антоанета

  Прекрасни снимки, радост за душата! Вече съм влюбена в Санторини 🙂

 16. Liliya Avatar
  Liliya

  Skoro se varnah ot 2 sedmichna pochivka v Tenerife. (Kanarski Ostrovi). Prekrasno myasto! No..po sveta ima i drugi takiva.. Nyama obache kato Santorini. Sigurna sam dori predi da go posetya ( prez Septemvri)….

 17. Читател Avatar
  Читател

  Наистина много хубави кадри, които представят по един неповторим начин тази част от Цикладите.
  Авен, пожелавам ти да имаш възможността да отидеш и да осъществиш тази своя мечта! Заслужаваш го.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *