Пампорово

Пампорово е разположен високо в Родопите, сред величествени борови гори. Курортът е отлично място за зимни спортове, но и изкушение за любителите на красиви гледки.

Опитах да съчетая и двете занимания. Като начало, в пет сутринта, тръгнах от лифтова станция Малина, нагоре към Снежанка, по писта №4. Хората обикновено се качват с лифта денем и пропускат един голям пакет от неповторими усещания. Сред тишината се чува единствено хрущенето на снега и повея на вятъра, на небосклона блестят звезди. Дори умората се изпарява в кристалния планински въздух. Бях изгасил светлината на челника и вървях, като в транс, по съвършено загладената писта, когато насреща се показа кулата.

pamporovo

Крайната цел ми се стори толкова далечна, че бях на път да се откажа от плановете си. Неусетно звездите избледняха и небето се обля в топла светлина. За късмет, точно тогава излязох на обзорно място и пред мен се ширна неповторима гледка. Родопските хълмове потъват, като остров, в океан от облаци.

pamporovo

Оказа се, че съм стигнал до разклона, където се разминават две стръмни писти 3 и 4. Обозначени са, като черни, заради екстремно отвесния им наклон. Едвам успях да се удържа, без да политна надолу.

pamporovo

Върнах се на по-равно място, за да посрещна неповторимия изгрев.

pamporovo

Оттук се вижда обсерваторията Рожен.

pamporovo

Бях пречистен и зареден с енергия да покоря крайната си цел – връх Снежанка. Само, че досега не бях изкачвал такова нещо, като Черна писта. Тук няма пътечка, която се вие във вид на серпентина, нито може да се върви извън пистата, защото снега е дълбок. Пътят е само нагоре, все едно пред теб има стена.

pamporovo

Набелязах си горичката отгоре и докато не се добера до нея, никакво връщане назад! Стъпил вече стабилно, обърнах поглед.

pamporovo

Всеки подобен подвиг само вливаше още енергия в мен, вместо да ме изтощава. Вдигнах глава и осъзнах, че съм достигнал кулата.

pamporovo

Тук почти не достигат скиори и снегът е неутъпкан.

pamporovo

Покрив на къщичка се подава над снега.

pamporovo

Заобиколих върха и излязох откъм южната страна, където над океана от облаците се подават заснежени върхове.

pamporovo

Слънчеви петна пълзят над заснежените гори.

pamporovo

След бавното изкачване до върха, предстоеше шеметно слизане надолу, по задни части.

pamporovo

А после и аз, като нормалните хора, се качих на ските и се отдадох на зимни развлечения.

pamporovo

2 responses to “Пампорово”

  1. Галя Цветанова Avatar
    Галя Цветанова

    Неповторимо удоволствие изпитвам ,когато чета фотописа и гледам снимките ти!Невероятни подаръци ни правиш!

  2. Ерик Avatar
    Ерик

    Ето затова мисля, че зимата е най-красивия сезон!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *