Пътя на реката

Имало е навремето път в Странджа, който е вървял покрай река Младежка и Велека, но след построяване на новите пътища Бургас-Малко Търново и Царево-Малко Търново, този е бил изоставен и множеството мостове, които са минавали над реките са рухнали.

strandzha

Сега пътя е обявен за зелен коридор и представалява 30 километров туристически маршрут с хубавото име “Пътя на реката”.

Strandzha

На информационната табела пише, че е проходим с велосипед, магаре, кон, каруца или джип. Гарантирам, че няма начин тази част да бъде преминат с каруца или джип.

Тръгнах следобед с велосипеда и времето ми стигна да премина едва половината маршрут. Повечето време прекарах в цопане в хладката вода на река Младежка (Карамлък). Дотук успях да стигна при миналото ми посещение. Мостовете отдавна са разрушени и от пътя е останала едва видима пътечка.

Strandzha

На каменистия бряг има място за палене на огън.

Strandzha

Следваща пресечка се включва откъм Звездец по пътя за Петрова нива. Дълбоко в гората се е скрил цигански катун, също като племе в джунглите на Амазонка. Вече става късно и светлината е съвсем слаба. Докато се размотавам долу на реката трима циганина оглеждат колелото и се чудят откъде се е взело. Добре, че в този момент вече се качвам нагоре, което изненада неприятно мургавите събратя. Единият къдрав и много дебел с риза, която не може да закопчее, другия черен като въглен и с мръсен бял потник, третия преметнал чувал на гърба. Питаха ме дали съм виждал някакво прасе наоколо. Ако се бях забавил, тази нощ вероятно щях да пренощувам в гората.

Strandzha

9 responses to “Пътя на реката”

 1. tom Avatar
  tom

  Добрата новина е, че мангалите на се те набили, щото щяха да ти вземат и фотоапарата освен велосипеда, което щеше да е трудно за преживяване вече..
  Но е много добре, че ходиш по тия неизвестни територии — Странджа е най-непознатото място за мен. Преди 2 месеца минахме от там — мноого гора и дъжд и пак си остана непознато място.

 2. белоградчик Avatar

  Чудесно местенце, отдавна имам идеята да отида до Странджа но все не ми остава време… но като отида от там ще мина задължително, благодарско за информацията.

 3. К. Михайлов Avatar
  К. Михайлов

  Чудесни снимки и коментари. И аз обичам да се размотавам из Странджа. От къде започва този път? Някъде около извора ли?

 4. Евгени Avatar

  В посока М. Търново, малко преди отбивката за Младежко. Има табела.

 5. vorbis Avatar

  Циганите са си заплюли това невероятно красиво местенце окосе с. Младежко. Миналато лято бяха си спретнали катун до минералните басейни, намиращи се по пътя от селото към изворите на р. Младежка. Тази местност е предпочитана от къмпингарите, в резултат на което е заприличала на тоалетна. Из храсталаците ще намерите използвана тоалетна хартия, презервативи, а бутилките бира са в изобилие.

 6. toto Avatar

  Има невероятни кътчета в тази планина, миналото лято ходихме на Индипасха. Невероятно място — имах чувството че времето там е спряло! Планината е пълна с мистика…

 7. tom Avatar
  tom

  Като гледам снимките ми се струва, че апаратът е бил на автоматичен WB?
  Ако сравним ‘място за пикник’ и предпоследната снимка, разликата в цветовете е от небето до земята.
  Тоя уикенд забелязах, че и Д300 има същият проблем с auto-WB (изглежда ще трябва да прочета нещо по върпоса или да се кара само на ръчен баланс).

 8. Борислав Avatar
  Борислав

  Евгени, трогна ме с тези снимки, защото най-хубавите ми детски спомени са от тези места. Дядо ми стопанисваше къщичка в местността “Кокоринкови лъки” – намира се в ляво от реката (между пътя и реката) няколко километра преди Тракийския лагер. Там планината е много красива, растителността край реката — дива, а гората към Паталей е невероятна гледка. Тъй като нямаше ток, а вода си носехме от реката, съм се чувствал като Маугли, докато дядо ми разкриваше тайнствата на Природата. Както и да е: тези времена, като че ли бяха отлетели завинаги, докато не ми ги напомни с прекрасните си фотографии.
  Маршрута, за който говориш, от къде тръгва и къде свършва, как разбра за него и други подробностти ще ми бъдат интересни.

 9. Евгени Avatar

  Бориславе, има табела на маршрута малко преди село Младежко. Пък и аз доста кръстасвам из Странджа, та където е по-интересно съм се пробвал да отида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *