Странджа през октомври

Тук, определено, трябва да се идва пролетта. Есента реката и изворите не са толкова пълноводни, което разваля част от чара им.

strandzha

От последното ми идване поляната преди изворите на река Младежка се е променила до неузнаваемост.

strandzha

Началото на пътеката е маркирана с голям жълт найлон, вероятно останал от последните преминаващи “природолюбители”.

strandzha

Живописната пътека, осеяна с дамски превръзки, е украсена и от старателно закачена на един клон торбичка с бутилка вода и други ненужни за “туриста” неща.

strandzha

Пещерите.

strandzha

Изворът.

strandzha

Панорама от хълма над селото.

strandzha

От пътя Бургас-Малко Търново има отбивка, която върви точно покрай реката към вътрешността на Странджа. Навремето пътя сигурно е стигал до Кости, но сега след 7 км свършва до разрушен мост над реката.

strandzha

Изглежда върви някаква програма за ремонтиране на вътрешните пътища.
Всички мостчета са възстановени съвсем скоро.

strandzha

Стар гроб.

strandzha

С колата до тук.

strandzha

Мостът, буквално, е превзет от гората. След още двадесетина километра по този път река Младежка се влива във Велека, близо до местността Тракийски ливади.

strandzha

3 responses to “Странджа през октомври”

 1. Яна Боянова Avatar

  Много красиви снимки — състояния на гората и… на светлината 🙂 За да разваля малко “пейзажа” ще спомена, че това с превръзките хич не го разбирам — колко трябва да си първобитен и видиотен, за да го направиш. Не че не се случва и през балконите в града, но там?!?! Не съм била по тези места и много се впечатлих от снимките.

 2. Добрин Янакиев Avatar
  Добрин Янакиев

  Момче, браво на тебе. Аз съм бил на повечето места понеже ходя за риба и на туризъм и наистина снимките много ми харесват. Тва за Исперец също. Като малък съм ходил там с туристическото дружество на Нефтозавода. Беше много хубаво. Сега, за жалост е руини.

 3. Eвгeни Берчев Avatar
  Eвгeни Берчев

  Хубав маршрут. През лятото минах покрай Младежко, изворите на Младежка, пещерите. Много интересно място. За съжаление беше пълно с плиткоумни палаткаджии, които се бяха постарали да осеят района с много боклуци, да трансформират всеки ъгъл и храст в тоалетна. В същото време казанът в началото на “къмпинга” беше празен. От всякаде изпод вежди ме гледаха низки лоести физиономии, в чиито очи виждах отражение на заобикалящото ме бунище. Много тъжно ми стана, защото много обичам тази планина. Не мисля да мина пак оттам, ако нямам достоверна информация, че мястото е придобило по-естествен вид. От главния път за Малко Търново по течението на Младежка е доста по приятно, чудесен маршрут за колело. Хубави снимки, смело в същия дух…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *