Лефкада

Лефкада е от онези гръцки острови, които привличат, поне такива като мен, заради изключително наситения лазурен цвят на морето. Трудно ми е да откъсна очи от него, трудно ми е да повярвам, че е възможно да съществуват толкова тонове на синьото събрани на едно място.

Не знам на какво се дължи, но този лазурен цвят на морето се среща само от западната страна на острова, където са и най-хубавите плажове. Започвам от долу-нагоре с един малък, закътан плаж в долната част на Лефкада.

lefkada
Agiofili beach

После следва носът с фара, където водата вече придобива нормален тъмно син цвят.

lefkada
Cape Lefkatas

Но малко по-нагоре, към най-известния плаж на острова всичко се променя.
Стръмни, изрязани бели брегове и лазурна шир.

lefkada
Porto Katsiki

Съчетанието на светли скали, бял пясък и небесно синьо море е толкова омайващо. Редуват се плажове, до които е невъзможно да се стигне пеш, а само по море. До други се изгражда път. Следва серия от полудиви плажове, т.е. такива, до които се стига по ужасно завъртяни пътища и често липсват заведения. Логично идва ред на плаж тип “Слънчев Бряг”, с барове, спортни атракции и др. развлечения. В непосредствена близост е един от най-красивите на острова, до който се стига само пеш. Усилието да се доберете до него, натоварени с тежко плажно снаряжение, е определено добра инвестиция.

Морето тук е от най-светлото до най-тъмното синьо. Не мога да откъсна поглед.

lefkada
Milos beach

Плажовете са почти залепени един до друг, като ги разделят вдадени в морето носове. Този ми наподобява на нашия Иракли, дори в гората и там е пълно с бивакуващи летовници.

lefkada
Pefkouila Beach

Вече сме в горният край на Лефкада, където се е скрил един неугледен и слабо посещаван плаж. Плажната ивица е с малко пясък и е предимно камънак, който е добре дошъл за сглобяван на каменни кули. Плажуващите тук добре са се постарали в строежа на каменни пирамидки.

lefkada
Skala Gialou Beach

Това действа заразяващо и човек ще – не ще, започва сам да трупа камък върху камък, докато лятното слънце бавно се скрива под хоризонта.

lefkada
Skala Gialou

2 responses to “Лефкада”

 1. Митева Avatar
  Митева

  Разкошни снимки! Две мнения няма! Но много Ви моля, в тая жега не е ли време да се върнете в нашите планини? Повярвайте тези снимки от планините много, ама много ми липсват!
  Бъдете здрав!

 2. Веселин Иванов Avatar
  Веселин Иванов

  Страхотния син цвят се дължи на белите мраморни камъчета по дъното. Те отразяват синьото от небето и се получава това вълшебство……..а-а-а, между другото, прескочил си плажа Егремни 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *