Бузлуджа

Подлъган от обилните снеговалежи в последните дни, малко след полунощ потеглих към Бузлуджа. На разклона за паметника забръмчах полека нагоре, нагоре поеха и градусите – от -5°C станаха 11°C. Сняг почти не беше останал, а до изгрева имаше доста време, което трябваше все някак да оползотворя.

Buzludzha

Освен, че си играх да експериментирам с дълги експозиции, се покатерих и по ръждивите бетонни украси пред парадното стълбище. Оттам се открива гледка към северната страна на Балкана, т.е. Габрово.

Buzludzha

От южната страна блести Казанлък.

Buzludzha

Имаше пълнолуние и залязващата луна оцвети нощното небе в ярка оранжева светлина.

Buzludzha

Над 30 ветро-турбини са окупирали ветровитото било. Възможно е да са много повече, ако продължават навътре.

Buzludzha

Чудех се дали в ниското ще се надигне мъгла, че да разнообрази с нещо пейзажа. Зазори се, но такава перспектива не се очертаваше. Следващата стъпка беше да вляза в чинията.

Buzludzha

Отвисоко се открива по-добър изглед.

Buzludzha

От топенето на снега всичко вътре се беше превърнало в лед и вода. Почти невъзможно бе да се кача по заледените стълби, външния коридор също беше изцяло заледен и наводнен.

Buzludzha

Слънцето изгря и дори в разрухата нетипичния архитектурен феномен накара сърцето ми да тупти от вълнение. Сякаш се намирах зад очите на маска.

Buzludzha

Жалко е да се загроби този паметник. Дори сега, полуразрушен, привлича хиляди посетители от цял свят, а какво би било, ако беше реставриран…

Buzludzha

Издигнат на едноименния връх, почти в идеалния център на България, от него се разкрива неповторима гледка към Балкана.

Buzludzha

Няма да ми омръзне да идвам тук, било то в люти или топли зимни дни, дори когато всичко се срути и останат единствено руини.

Buzludzha

17 responses to “Бузлуджа”

 1. Габи Avatar

  Жестоко, невероятно красиво, браво Евгени, поклон!

 2. Ванката Avatar

  Екстра, първата снимка най-много радва. Някъде четох, че била залостена вратата и вече не можело да се влиза там, но сега като прочетох пътеписа ти ми олекна. Ще пробвам тази зима и аз да се занеса на паметника.

 3. Таня Avatar
  Таня

  Красиви снимки!

 4. N Pandev Avatar
  N Pandev

  Без думи, просто….БРАВО!!!!

 5. Тодор Avatar
  Тодор

  Снимките са невероятни, ама то си е майсторлък. :)Ще можеш ли да ми кажеш как влезна, тъй като вратата беше залостена, когато бях там през лятото. Мерси предварително и продължавай да ни радваш с красиви снимки и през 2013 година!

 6. Мартин Avatar

  Може да не си случил на сняг, както си очаквал, но резултата определено си струва. Чинията от втората снимка с челника ли я освети? Поздрави, снимките радват!

 7. Евгени Avatar

  Има един тесен отвор, но ако кажа къде е, ще вземат и него да циментират.
  С челника е осветяване чинията.

 8. Мартин Avatar

  Има и друга подробност при влизането там, особено ако пък е натрупал сняг. Около самата чиния има много дълбоки шахти, които ако се поприкрият от снега трябва да се внимава много. Другото, което ще вметна е, че от покрива висят стари азбестови изолации, силно канцерогенни са, така разбрах в последствие, навремето е било добър вариант за изолиране, но не и здравословен! Човек обаче като влезе определено настръхва, гледката е покъртителна, носи се зловонна миризма! Представя донъкъде действителността в България.

 9. Иван Татарски Avatar
  Иван Татарски

  Много добри работи !!!!!!!!!!!

 10. Ски Картала Avatar

  Уау! Наистина невероятни снимки! Браво!

 11. Стоян Avatar
  Стоян

  Евгени, страхотни снимки. Много обичам и аз да ходя на това място.
  Само да те питам – основния вход е отворен, нали така? Мислим да ходим скоро, но се чудех дали може да се влиза, че през лятото го бяха затворили много здраво.

 12. Евгени Avatar

  Основният вход е затворен. Останала е една тясна пролука, през която е малко рисковано да се влиза. В сградата също е доста опасно, особено когато е заледено.

 13. Светла Димитрова Avatar
  Светла Димитрова

  Сюреалистично!

 14. врати цени София Avatar
  врати цени София

  Една невероятна фотосесия, веднага я споделям по социалните мрежи.

 15. damskidreshki@abv.bg Avatar
  damskidreshki@abv.bg

  Аз също го споделих и много от приятелите ми го харесаха!

 16. joy886@abv.bg Avatar
  joy886@abv.bg

  Много добри, браво, смразяващи са.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *