Тракийска гробница край Поморие

Могилата се намира на стотина метра от пътя за Поморие. Обозначена е като гробница, но по-скоро е мавзолей, който няма аналог. Няма нищо общо с гробниците край Казанлък, които са по-интересни със съдържанието си, отколкото с архитектурата. Поради тази причина не бях я посещавал досега, и както се вижда, е било голям пропуск.

thracian-tomb

На външен вид прилича на обикновена тракийска могила.

thracian-tomb

Дълъг коридор води неочаквано до кръгло помещение с куха колона.

thracian-tomb

В горния край на колоната има отвори, през които влиза свеж въздух и светлина.

thracian-tomb

Не ми го побира главата, как са построили нещо подобно в древността и какво е било предназначението му. До ден днешен няма яснота по въпроса.

thracian-tomb

5 responses to “Тракийска гробница край Поморие”

 1. николина Avatar
  николина

  Невероятно, каква красота!

 2. Вилизар Нонев Avatar

  А в самата куха колона е имало стълби, които са водели нагоре, и се е излизало на върха на хълма, но тези вътрешни стълби вече са счупени и от тях са останали само кухините, в които са влизали гредите, макар че мисля че най-горе все още има няколко запазени стъпала.
  Кухините по стените най-вероятно са служили за поставяне на предмети за обожание. Напоследък сред археоложките среди се говори, че там през 3 в. от н.е. е погребан може би последният тракийски владетел. Т.е. не че е погребан вътре, а че това е по-скоро обожествяващ го храм. Другото интересно е, че наоколо има много подземни тунели и някои и други помещения, за които само съм чувал.
  И да, т.нар. от поморийци “кухата могила” няма нищо общо с тази в Казанлък, няма стенописи, няма икони, не е свързана непосредствено с християнството, а по-скоро с римската култура, и е единствената известна в страната подобна гъбообразен купол, преминаващ в централна колона, и то куха със стълби и отвори за проветряване (за светлина не знам), архитектурата е много интересна наистина.

 3. Oxy Avatar
  Oxy

  К сожалению мы не знали об этой гробнице и не увмидели её в этом году! Но ,Обязательно приеду посмотреть на следующий год!!!

 4. urii Avatar

  Действительно, это что то фантастическое! Когда обживусь в Болгарии, постараюсь исследовать эти места.

 5. Иван Avatar

  Уникална архитектура наистина много красиво трябва да се посети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *