Жеравна в снежна премяна

Отдавна се каня да посетя Жеравна през зимата, когато снега е обсипал тесните улички и е навял снежни козирки по покривите. Разбира се, идилията можеше да бъде пълна, ако беше натрупало повече и вместо следобед се бях озовал тук по съмване, преди снега да бъде отъпкан.

Zheravna

Като фотограф, снимащ предимно природата, ми е трудно да открия подходяща композиция, когато снимам сгради. В случая, хем искам да хвана преспата, хем цялата къща да влезе в кадър. Реших въпроса с панорама от два кадъра.

Zheravna

За мой късмет, слънцето се показа малко преди залез и огря в мека светлина селцето.

Zheravna

От предните ми идвания, бях останал с впечатление, че Жеравна е една огромна плетеница от улички с безброй къщи. На десетата обиколка, след като забелязах, че се въртя в кръг, осъзнах че това всъщност е едно миниатюрно селце.

Zheravna

Странджанските села, където също голяма част от старите къщи са запазени, не могат да се сравняват с Жеравна. Тук още отеква отзвука от времето на възрожденците, почти всяка къща е превърната в музей…

Zheravna

Представете си четири часа обикаляне, без почивка. Така и не намерих къща със светещо прозорче и димящ комин, която да снимам по залез.

Zheravna

А залезът беше безумно красив, както и самата Жеравна.

Zheravna

4 responses to “Жеравна в снежна премяна”

 1. Христо Avatar

  Предполагам къщата музей на Йовков е била затворена. Нали е на по-високо, предполагам, че на залез ще е интересна особено със снежна шапка…

 2. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Затворена беше.
  Мислех да се върна на пътя преди да се влезе в селото. Там е високо и има хубва гледка, но беше късно и нямаше да сваря.

 3. Анастас Avatar

  Много хубава Жеравна през зимата, предполагам както и през другите сезони 🙂

 4. ДЖАДЖИТЕ или всичко чудато, което ни заобикаля Avatar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *