Урдини езера

Урдиният циркус дълго отлежаваше в списъка ми от места, които никога не съм посещавал. Представях си тази част от Рила труднодостъпна и негостоприемна, но в същото време дивна и загадъчно красива. Ето, че събрах кураж, подготвих багажа и след часове пътуване с автомобила, в най-голямата жега, пристигнах до хижа Вада. Нарамих тежката раница и поех нагоре по морните рилски пътеки.

Имах намерение да стигна до езерата по долината на Урдина река, но заради горещината пропуснах отбивката и продължих по Зелени рид. Това е синята маркировка за хижа Иван Вазов. По-късно осъзнах, че не само съм си удължил пътя, но и безсмислено съм навъртял 300 метра денивелация отгоре. Достигнах раздела и се откри гледка – от едната страна към Седемте Рилски езера, от другата към Урдиния циркус. От тук се наложи да се спускам дълго надолу, а залеза все повече наближаваше. Докато се чудих къде ще разпъвам палатката, след като преминах и последния превал, в далечината се появи малка къщурка.

rila

Оказа се овчарска колиба, напълно достойна за нощуване. Мислех си, че съм единствения ентусиаст дръзнал да бъде в тази част на планината по това време, когато дочух женски глас. Това беше Еми, най-щурата (и къде по-ентусиазирана от мен) планинарка, която съм срещал. Зарадвах се на компанията, но времето течеше, така че трябваше бързо да огледам наоколо. Езерцето под заслона се оказа невъобразимо красиво, сгушено под върховете. Ледовете още не се бяха разтопили, от едната му страна се изливаше буен водопад, а от друга поток.

rila

По пътя нагоре, към съседното езеро, спрях да направя панорама.

rila

Когато го достигнах, залеза точно облизваше Мальовица, която се подаваше отзад.

rila

В безоблачната нощ небето бързо се изпълни със звезди. Около час експериментирах от една позиция – с кратко осветяване на предния план с челника или експониране само на звездите. Когато сглобих кадрите, се получи следния резултат.

rila

Трудно станах сутринта и изгрева ме изненада, когато изкачвах превала, на път за едно от езерата.

rila

Върховете над него се отразяваха в кристалните му води.

rila

Безкрайни поля от минзухари са пръснати из циркуса. Доскоро тук все още е имало сняг.

rila

Животно в края на езерото привлече погледа ми. Когато приближих се оказа, че е диво прасе. Но какво може да прави глиган толкова нависоко, освен ако не е бил подгонен от бракониери и е бягал чак дотук за да издъхне.

rila

Навръщане към заслона продължих с опознаването на минзухарите отблизо.

rila

Слънцето напичаще и планината вече нямаше толкова атрактивен вид.

rila

С Еми поехме заедно надолу по живописен път. Тя боса, а аз с огромни зимни обувки. С лекота пресичаше пълноводната до колене река, докато аз нямах избор, освен хубаво да се наджвакам. Някъде посредата се показа водопадче.

rila

Зад гърба ми останаха красивите, закътани като перли езерца под високите върхове. Пред мен се ширеше долината на Урдина река, потънала в тучна зеленина.

rila

11 responses to “Урдини езера”

 1. Бисер Тодоров Avatar
  Бисер Тодоров

  Прекрасни кадри от Рила.
  Ако може да попитам, от кога са кадрите? В смисъл, има ли толкова много сняг горе сега в края на юни месец?
  Много ми се иска да видя тези красоти на живо… а с изгрева и залеза е просто магично.
  Поздрави 🙂

 2. Ванката Avatar

  Абе тая къщичка ли е пролсовутата барака на Кире Чугуно?

 3. Захари Avatar
  Захари

  Евгени, готин фотограф си, но защо напоследък изнасилваш снимките?
  За първата според мен си се олял тотално със сопата. Залез/изгрев няма как да е толкова червено по склоните и възвишенията.
  Все едно гледам снимка от марс (червената планета).
  Иначе снимката с нощната експонация е гот.
  Иска ми се да я видя по-голяма.

 4. Евгени Avatar

  Захари, точно първата няма и грам шоп. Просто нацелих точния момент. В превюто на фотоапарата си е същото. Желая ти да имаш късмет и ти да го видиш.
  Ванка, бараката на Кире Чугуно е доста далече. Тя е на самия зелен рид, но доколкото видях е без врати.

 5. София Avatar
  София

  Голяма красота!
  Типичните минзухари, позамръзналите езера, невероятните изгреви и залези, все прекрасни погледи към нашата Рила.
  Поздравления!

 6. Боби Avatar

  И преди съм ти го предлагал – прежали няколко RAW файла от най-брутално невъзможните кадри и ги качи да се затъкнат критикарите.

 7. Деси Avatar
  Деси

  Поздрави! За пореден път ми оправи деня с твоите снимки 🙂
  Чудесия!

 8. Violet Avatar

  Снимките с минзухарите са разкошни, а Рилските езера те оставят без дъх – УНИКАЛНИ!!!

 9. Галя Avatar
  Галя

  Браво! Супер снимки!

 10. bosonoga Avatar
  bosonoga

  Мога само да кажа, че мястото е магнетично, снимките потвърждават това. Нощната снимка на малка колибка с тези красиви зелени листа на преден план, много ми харесва. Само които не е бил на това място може да твърди, че бруталното червено по изгрев е пресилено. Там всички цветовете са така ярки и буквално променящи се за по малко от минута. Благодаря, через твоите снимки много хора могат виртуално да посетят едни от най-красивите кътчета на България.

 11. Петков Avatar
  Петков

  Така и не видяхме поне на една снимка ЕМИ ?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *