Семково

Обиколил съм почти цяла Рила по периферията, но в Семково не бях ходил. Каква по-добра възможност да потегля натам.

semkovo

Планинския курорт e със занемарени бунгала, лоши пътища, поизсечена гора… не хваща окото. Отидох да видя хижата, до която има малко езерце.

Semkovo

В езерцето енергично плува банда любопитни патоци. Свикнали са с човешко присъствие и решиха, че им нося нещо да за хапване.

Semkovo

Случих на променливо време, с всичко по малко – дъжд, дъга, красиви облаци, мъгла.

Semkovo

От Семково близките дестинации са до езерата Скалишки, Сухото и Вапско. Аз тръгнах към Вапското. Половината маршрут минава по черен път, който свършва до кантон Вапа – разрушени постройки намиращи се в подножието на високите рилски върхове. От там започва планинска пътека и мокренето в треви и храсталаците беше неизбежно. Вятърът напомняше за себе си с мощни пориви, през десет крачки се чудих струва ли си да се качвам в това намръщено време, не е ли по-добре да се върна. Потънал в подобни размисли взех, че стигнах езерата, спотаени под тежките облаци.

Vapski ezera

От малкото езеро се разклоняват канали и е по-красиво от голямото.

Vapski ezera

Не пропуснах и резервата за Танцуващи мечки до Белица. Те са близо трийсе и са разположени в огромен лабиринт, с множество електрически врати и мостчета, откъдето могат да преминават в различните сектори. Пътеките за туристите обикалят парка от всички възможни страни, а за кафявите домакини са измислени всякакви удобства. Видимо се чувстват по-добре тук, отколкото при предишните си стопани – циганите. Повечето мечки са със скъсани ноздри и отрязани езици.

Bear

4 responses to “Семково”

 1. Ванката Avatar

  Браво,зареди ме!Тея езера ми се въртят от много време в главата,трябва да спретна фотобивака наоколо.
  Като гледам станал си и уайлдър,направо да взимаме по една бяла 500 милиметрова ракета и да щракаме по пущинаците.

 2. ники Avatar
  ники

  много е хубаво, който има на4ин да отиде.

 3. Калина Avatar
  Калина

  Бих ти препоръчала, след като си стигнал до Голямото Вапско езеро, да се изкачиш и на връх Вапа. От там ти се открива страхотна гледка към езерото(полегнало направо в краката ти) и към средна Рила – Мусала, язовир Бели Искър. Лично за мен, колкото и занемарен да е района около Семково, определено има какво да ти предложи. Силно се надявам да имам възможност още веднъж да посетя тази част от Рила :))

 4. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Благодаря за предложението, но когато се ходих на езерото беше облачно и нищо нямаше да се види. Иначе, с удоволствие бих се изкачил до върха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *