Самотраки

Представата ми за Самотраки беше за скучно, не особено атрактивно, парче земя, с масивен скалист връх, издигащ се насред Бяло море. Разбрах, че очакванията ми тотално се разминават още щом стъпих на острова.

Ако има нетуристически месец в Гърция, то това със сигурност е декември. Това важи още повече за този не толкова предпочитан от туристите остров, а точно такива места на мен са ми особено симпатични. Населението е около 2500 човека, а броят на козите и овцете е стократно повече. Навсякъде са, дори и на плажа.

samothrace

С тях няма нито пастири, нито овчарски кучета, скитат където им скимне.

samothrace

Оказва се, че островът не е чак толкова суров и скалист, а дори е прекалено зелен. Очевидно няма измама. Вместо зима, тук есента продължава дълго, чак до пролетта.

samothrace

На юг, където е единствения пясъчен плаж, е може би най-красивата част от Самотраки. По черен път се стига до параклис, изграден на издадена скала.

samothrace

Свечерява се, а в далечината се вижда съседния турски остров със звучното име Гьокчеада.

samothrace

След като обиколих острова, дойде време да изкача планината Фенгари, позната още като Саос, с внушителните 1611 метра над морското равнище.

samothrace

До върха, освен голямата денивелация, има осем километра ходене в едната посока. Смятах, че ако се движа с бързо темпо, бих могъл да се кача за малко над 2 часа. Това би могло да стане, ако имаше свястна пътека, с нормална маркировка. Обаче и двете липсваха.

За да хвана изгрева, тръгнах посред нощ, без GPS, без карта… надявайки се да се ориентирам в тъмното. Все пак, това е остров-връх, като официално до него се стига от две места – от градчето Терма и от главния град Хора.

Тръгнах необезпокояван в тишината, докато не наближих ферма, охранявана от злобни кучета, които определено обезпокоих. Самият път беше препречен от ограда и нямаше как да продължа нататък. Кучетата се раздираха да лаят, животните в загражденията взеха да се плашат. Лутах се трескаво търсейки проход, десетки очи проблясваха в червено при допира със светлината от челника. Нямаше как да продължа, а лаят ставаше все по-ужасяващ.

След неуспешното нощно приключение, бях още по-мотивиран да изкача върха.
През деня намерих нов маршрут и тръгнах неотлъчно по него. Изненада, пътят отново е препречен от ограда. Този път нямаше светещи очи и лай, развързах въжето и продължих напред. Изглежда местните така опазват козите, да не ходят навсякъде. Да бяха сложили надпис поне.

Вървях нагоре по трудно открояваща се пътечка и не вярвах, че няма нормална маркировка. След като преминах през клека и започнах да наближавам върха, нещата загрубяха. Освен острите насипани камъни, снегът беше толкова вледенен, че беше невъзможно да се върви по него без котки. Все пак успях някак да се добера догоре.

samothrace

Хвърлих поглед наоколо, над маранята се виждаха Тасос и Атон.

samothrace

Край градчето Терма растат най-огромните чинари, които съм виждал. Някои от тях са с внушителна обиколка.

samothrace

Освен типичните за Самотраки природни особености, тук е светилището на Великите Богове. Една от известните статуи в този комплекс е била на богинята на победата Нике, която сега се намира в Лувъра.

samothrace

Самотраки, който също се казва и Хора, както повечето островни градчета в Гърция, удивлява с построените една до друга къщи.

samothrace

Не очаквах да видя подобно градче тук, на този “привидно неатрактивен” остров.

samothrace

В последният ден от престоя ми, зимата загатна за себе си, докарвайки студ и бурни ветрове. Огнени облаци покриха планината Саос, която само преди ден се опитвах да покоря, въпреки скалите и леда.

samothrace

6 responses to “Самотраки”

 1. Iko Avatar

  Самотраки хич не е скучен и скалист остров за разлика от съседния Гьокчеада. Аз бях много изненадан колко са различни като природа, а толкова близко географски.

 2. Мария Велева Avatar
  Мария Велева

  Там има и други вълнуващи маршрути. Със сигурност не ще скучаете поне 10 дни. Има водопади път през скалите, който е за доста опитни туристи достигащ до най дивите плажове на острова. Иначе до тях се стига и по вода. Този остров ви гарантира поне 10 дни тишина, спокойствие, хипита и приключения! Заслужава си. За Гмуркачите е рай, както и за риболов.

 3. Wolfheart Avatar
  Wolfheart

  Има ли някаква пътека до върха или е нужна катераческа тапия за достигането му?

 4. M. Georgiev Avatar
  M. Georgiev

  Спиращи дъха гледки и красота, невероятна обработка!

 5. Vesna Avatar
  Vesna

  Невероятни кадри, страхотна идея! Балгодаря! България е забележителна страна с географско разположение божествен дар. За жалост подарък от природата, който не пазим.

 6. серж Avatar
  серж

  Здравейте,включвам се за да попитам за информация как да стигна до осторова.Не можах да намеря информация за фериботи,разписания и т.н.Ако някой може да помогне благодарности

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *