Сакар

Сакарският пейзаж се състои от хълмисти поляни и разпръснати край граничната бразда села.

Потеглям рано.

Sakar

От село Мамарчево запрашвам по офроуд трасето. На селската чешма се е събрала ловна дружина. Сигурно си мислят, че съм от техния отбор, но когато ги подминавам остават разочаровани. Докато ловджиите гърмят с техните пушки по огромни зайци, аз съм крачка пред тях и стрелям с фотоапарата към мъгливите полета на Сакар.

Sakar

В мъглата се появява село Лалково.

Sakar

След Вълча Поляна навигацията по черните пътища не върви добре.

Sakar

Прикрит в мъгла и треволяци, пътят ме откарва все по-близо до турската граница.

Sakar

Подминавам още няколко китни селца и в далечината изплува кулата Букелон.

Sakar

Село Маточина изглежда така, сякаш е било изоставено преди десетки години. Почти обезлюдено е, повечето къщи са на път да рухнат, а спомена от някогашната цивилизация е изчезнал.

Matochina

Букелон

Bukelon

В региона има няколко скални църкви, които са издълбани в скалите от монаси еретици през X век. Тази до село Маточина представлява куб 3×3 метра.

Matochina

Следващата скална църква е до съседното село Михалич. Монасите тук са се потрудили повече. Отвътре тя не е просто куб, а е с куполи.

Mihalich

От тук до село Щит пътя върви зад граничната зона – от едната страна са оградите, а от другата вишките разположени на всеки километър.

Sakar, Border

3 responses to “Сакар”

 1. Боби Avatar

  Чиче, всичко е прекрасно, както винаги. Обаче да те питам, що не пускаш едно маршрутче начертано по картата (ако трябва с няколко линийки в Гугъл Мапс)? Иначе бая трудно се следи – четеш, четеш, видиш село, търсиш по карти, обратно към четенето, после пак търси…
  Тия fake hdr хави с облачетата много благи. Кефи ме, че правиш небето мастилено синьо. Аз лично го предпочитам по-магентесто 🙂

 2. Евгени Avatar

  Право думаш! Отплеснах се и забравих да сложа траковете. Вече са на мястото си.

 3. diana Avatar
  diana

  Страхотно е, направо онемях. На първото ми връщане ще се опитам да го вамеря. На човек, който не живее в страната ни не са му за показване такива неща, защото…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *