Меандрите на Арда и язовир Ивайловград

Арда изминава 250 км през Родопите, пълни три от най-живописните и големи язовира на територията на България, влива се в Марица, след което завършва последните си 50 километра в Гърция.

Голямо удобство е, че покрай меандрите се извива живописния път Бориславци-Маджарово. Още по-интересно е, че там се намира местността Кован Кая, където е последното убежище на египетския скален лешояд и други застрашени видове. Величествените скали по северния бряг на Арда крият и множество тракийски скални ниши.

Озовах се на това вълшебно място във възможно най-лошото фотографско време (някъде следобед). За късмет имаше малко облачета на хоризонта и слънцето беше някъде над мен.

Arda

Продължителното засушаване бе пресушило плитката вода и дъното на язовира оформяше съвсем различен пейзаж. В хронологичен ред, първо реших да проверя какво се крие след Маджарово, по посока към язовира.

Madzharovo

В селцето Малко Попово има 3-4 останали къщи. Бай мангал ровичка ламарините и пълни каручката. В края на пътя е село Сеноклас, на пръв поглед малко село, но доста оживено. Местните мъжкари са се разхвърляли в единствената кръчма и гледат недружелюбно извън-селските субекти.

Senoklas

Маджарово навремето е било миньорско селище. Околността е осеяна с всевъзможни скални образувания. Някъде тук, Арда дава началото на язовир Ивайловград. Към село Бориславци язовира/реката продължава живописно да се вие. След като подминава селото, се очертава един от уникалните за България пейзажи, възможен само по време на суша. Язовирът се е оттеглил и залетите от водата дървета стърчат от напуканата почва. Тънка вада се проточва към пълноводната част, неспособна да се справи със заливането на пресъхналата площ. На места теренът е блатясъл, но пък изкушението да се добера до изсъхналите дървета ме олекотява до толкова, че да се движа без да потъвам в меката почва. Жегата е непоносима, близо 40 градуса. Слънцето нагрява, дърветата са там, трябва да ги снимам.

Ivailovgrad

Представям си гледката по изгрев или залез, но засега се задоволявам и с това.

Borislavtsi

25 responses to “Меандрите на Арда и язовир Ивайловград”

 1. Ангел Господинов Avatar
  Ангел Господинов

  Изключителни гледки! Навява на австралийски пейзаж, но за късмет си е все още наш.
  Харесвам картините, които запечатваш с апарата ти.
  Поздрави на Бургас!

 2. Svetla Avatar
  Svetla

  Blagosloven da si!

 3. Елена Avatar
  Елена

  Възхищавам се на това, което правиш. Ти запечатваш много красиви места на тези снимки. Истинско щастие е да живея в този прекрасен край.
  Поздрави на Бургас!

 4. иво Avatar
  иво

  От 10–15г. обикалям района, но тази красота която си хванал не мога да опиша.

 5. Елена Avatar
  Елена

  Аз съм родом от Ивайловградския край. Наистина е уникален със своята природа. Природа, която трябва да я ценим и да я пазим.

 6. Ангел Avatar
  Ангел

  Чудесни снимки. Направо са за National Geographic. Ходил съм по много места в България, но си признавам, никога не съм бил в региона на Ивайловград. Там ще бъда това лято задължително.

 7. Милена Avatar
  Милена

  Най-хубавото място във всемира, най-хубавия край на този свят е точно между Арда и Армира и носи името Ивайловград.

 8. Мара Avatar
  Мара

  Аз съм от Ивайловградксия край. Природата тук е много красива! Няма думи, с които да се опише, просто трябва да се види и усети! Направил си страхотни снимки, поздравления!:)

 9. Джалзомина Avatar
  Джалзомина

  Уловил си красотата.

 10. Мария Avatar
  Мария

  Видял си малко — иди пак и покажи на България повече от тази природа. Невероятна красота. Всички трябва да отидат, за да усетят МАГИЯТА.

 11. Евгени Avatar

  “Мария”:#10, щом си видяла повече защо не ни покажеш нещо и ти?

 12. Хриси Avatar
  Хриси

  Точно такова е, каквото ни го представяш — божественно. Там душата се пречиства, духът се извисява, а сърцето ти се отваря широко. Нима има нещо по прекрасно да усетиш и почувстваш това. Благодарим за прекрасните пейзажи.

 13. Светла Avatar
  Светла

  Уникални снимки! Няма по-красиви от тях!
  Майка ми е родом от този край, а аз съм ходила като малка и не помня нищо. Сега живея в Добрич, но усещам, че нещо все ме тегли нататък. А днес, като видях тези красоти, със сигурност ще отида при първа възможност. Маджарово и река Арда трябва да се видят непремено, така мисля.
  Поздравления още веднъж за снимките! Като ги гледам се успокоявам и настроението ми се оправя веднага. Действат ми като мехлем за душата. Такава е цялата ни България — приказно красива!

 14. kiss_piss Avatar

  Е, да, някои снимки са от Ивайловград и околността му, но някои не са. Който е искал да направи хубав сайт за града е успял, но с фалшиви снимки! Защо не сложат снимки на Ивайловград, например на площада, на училището, на кв. Лъджа, на с. Свирачи, на римската вила Армира, а ми слагат снимки дето са изтеглени от Ентернет…

 15. БЕЛЯЗАНИЯ Avatar
  БЕЛЯЗАНИЯ

  Без коментар!
  Красота и енергия!

 16. Слави Avatar
  Слави

  Аз съм прекарал много от младите си години в това райско място наречено Маджарово, но това което видях излезнало не от фотоапарат, а от душата ти е уникално. Никога не съм виждал така духа на това място. Ти си вълшебник! Казвам го без да се замислям.

 17. Митко Avatar

  Страшно красиви снимки. Евала.

 18. PLUTON Avatar

  Снимките са доста еднотипни, създават усещането, че е снимано едно и също нещо от различни позиции. За сметка на това са обработени добре.
  Някой ден трябва да отидеш и до Ивайловград!

 19. Evgeni Avatar

  Пожелавам ти да направиш много и разнообразни снимки. И без това си от региона, така че няма да имаш проблем.
  Не че не съм минавал през Ивайловград, но ако ме поканиш, мога да намина отново.

 20. Diana Stoimenova Avatar
  Diana Stoimenova

  Mnogo e krasivo. Byahme 7 dni na yazovira,i naistina takovo neshto ne byah vizhdala. PREKRASNO E, Balgariya e prekrasna.

 21. mhristov Avatar

  bih prepora4al edinstveno po-leko s software-nata obrabotka. 4e da izglejda po-realno… ina4e otrepa ribata s kadri i kompozicii… evalarka..

 22. Добромира Avatar
  Добромира

  strahotni gledki 🙂

 23. cvetelina Avatar
  cvetelina

  prelestno e

 24. Гергов Avatar

  Поздравления! Невероятни фотоси!

 25. Димитър Янев Avatar
  Димитър Янев

  Аз съм бил по тези места и всичко е вярно.Ние можеме ли да направиме нещо за тази земя създадена от Бога?Поклон и слава да му бъде пред неговото величие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *