Свети Влас

Помня как зелените склонове на север от Слънчев Бряг започнаха да изчезват в началото на 2000-та. С неимоверна скорост от нищото се издигнаха стотици хотели и ето, че днес Влас от малко селце, се превърна в модерен, добре развит курорт.

Предизвикателство бе да заснема града от различни гледни точки в средата на летния сезон. В рамките на месец разучавах откъде се откриват добри изгледи, обхождах уличките… на кратко – стремях се да усетя духа на Св. Влас и ако съм в състояние, да го запечатам.

vlas

С хеликоптер направих няколко кръгчета минавайки над планината и морето.

vlas

Живописните източни склонове на Стара Планина се сливат със синята морска шир.

vlas

Свети Влас не само е разположен между морето и планината, но тук са едни от най-хубавите плажове на Черноморието.

vlas

Южните плажове.

vlas

Марина Диневи е като сърцето на Свети Влас, нещо което хората веднага асоциират с него.

vlas

Диневи Ресорт е като град в града, със собствена църква и амфитеатър.

vlas

Така изглеждат някои комплекси отвътре.

vlas

В театъра се стича народ за концерт на Лили Иванова.

vlas

Градът, който за мен си е село, е сгушен в склоновете на планина. Главният път го отделя от курорта.

vlas

25 responses to “Свети Влас”

 1. howbizarre Avatar

  Ей… чудно място… Каква е екзотичната кола?

 2. Боби Avatar

  Охо, да не би адашите по фамилия да платиха за снимки от въздуха, гледам хеликоптер, а-у? Не ги склонихме ние за малко пари, дано ти поне си успял да вземеш много 🙂
  Най-интересното е, че си успял да снимаш и опишеш по един красиво-рекламен начин едно доста ужасяващо (според мен) място. За хотелите, клубовете, баровете, амфитеатъра и много други неща мога да напиша цяла книга, но първо ще трябва да си харесам парцелче където да ме закопат.

 3. Павел Avatar

  Страхотна рекламна фотография! А снимка vlas-16419d2.jpg (над която пише “Гледка откъм морето”) е за билбордове на реклама на България, очаквам да я видя поне на входа в Свети Влас! :))) Мисля че е най-добра в тази серия. Небе, гора/планина, град, море. Супер!

 4. адаша Avatar
  адаша

  Еи адаш 🙂 да снимаш си се научил ама не ти е стигнало времето да понаучиш и малко Български! Бисери като: “офроуд”, “иззад”,”По заран”, (да не говорим за словореда) издават че си пушил в тоалетната докато другите са се образовали.
  Но хард феелингс бъди 🙂 просто аз помня времето когато, дестинация беше посока, коучинг – обучение, креативити-творчество, та ме боли като видя че някои препикава езика ни с
  недоразбрани чуждици.
  Иначе снимките са ти хубави! Не ги разваляй с писанията си.

 5. Евгени Avatar

  howbizarre – Не запомних марката
  Боби – На мен ми се стори съвсем нормално мястото.
  Павел – Благодаря. От високо направих още много снимки, но не върви да ги показвам тук всичките.
  Адаш – Благодаря за съвета. Текстът наистина беше напълно излишен.

 6. Харалампи Avatar
  Харалампи

  Не ми допада HDR-a на снимките и мацаното на места небе.
  Иначе що-годе биват снимките.

 7. tom Avatar
  tom

  адаша, какво му е на офроуда – знаеш някоя подходяща българска дума със същото значение? А на “иззад” и “заран” какво им е-да не би да ти се струва че има нещо неправилно в тях?
  ———————————–
  А бре Евгени, ти наистина си махнал текста!
  Не тръгвай да изпълняваш желанията на всеки недоволен тип, щото ще трябва да свалиш всичко без няколко кадъра.
  Така и така същите снимки ги има и в галерията, щом са без текст – директно затривай поста!
  Бях разсъждавал защо твоите фотописи ме привлича толкова, за разлика от другите, и стигнах до извода че е точно заради комбинацията от текст и снимки.
  И другаде има хубави снимки с текст. Къде впечатляващо многословен, къде с безсмислени или дразнещи детайли, често без стил и почти винаги-без никаква емоция. Просто и механично описание.
  И другаде се намират добри снимки, но снимка без текст е нищо – като да видиш примерно кадър във вестник или списание-виждаш го и забравяш след секунда. Точно текстът е това, което задържа вниманието над всеки кадър и кара зрителя да анализира дали тесктът пасва на снимката или му дава допълнителна представа за ситуацията или нещата около нея. И най-важното буди емоции.
  Текстът спира простото скролиране. Имаш стар дълъг пост за Странджа, където просто са изсипани едни снимки (и да има текст, той е просто колкото да се отбие номера). Е такива постове просто ги скролирам бързо, щото независимо какви са снимките, постът е скучен.
  Няма я нито ситуацията, нито впечатлението което ти е направила – резултатът е празен, шарен, не създаващ емоции и не предизвикващ чувства пост.
  Та това ти е силната страна – че можеш да пишеш текст в стил съвсем различен от на останалите фотографи. Нещо малко, кратко, което закача човека към снимката, не му разкрива почти нищо, но го вкарва в друг режим на възприятие.
  Накратко – карай си по твоя начин (той ти е докарал успеха) и внимавай какви съвети приемаш и от кого.

 8. Евгени Avatar

  Адаша е прав, че думите тук се излишни… къде съм се качвал, с какво съм летял, колко пъти откъде съм минавал… даже и самия пост вече съжалявам, че публикувах.
  Иначе за глупавите граматически грешки и словореда, освен малцината като него, не знам кой друг им обръща внимание.

 9. Данка Avatar
  Данка

  Много жалко, че изтри текста, наистина! И на мен много ми харесваше 🙂 Има толкова завистливи хора, които вместо да се наслаждават на това “творение” пишат негативни коментари. Снимките са уникални, браво, а с текста се допълваха чудесно 🙂

 10. tom Avatar
  tom

  Напротив, страшно е важно къде си се качвал и с какво, с какво си летял, колко време и колко дена си търсил черни пътища, колко жега ти е било, как са реагирали хората, кое какво впечатление ти е направило! Това създава историята, и е свързващият елемент между снимките, това прави поста нещо различно от купчина изсипани снимки.
  Това е единственото нещо, което добавя стойност.
  В момента има просто шарени картинки, както в произволен друг сайт.
  Не искам единственият сайт който ми влияе да иде в канала, щото бай сульо иска да гледа само картинки.

 11. tom Avatar
  tom

  btw-кой е ‘адаша’ – Йонков ли (със скучните безчувствени писание) или онзи от немско дето публикува по 1 снимка в пост?

 12. Евгени Avatar

  Може да е някой писател, знам ли.

 13. Николай Колев Avatar
  Николай Колев

  Здравей, Евгени!
  Рядко коментирам, въпреки, че ти следя блога отдавна и мога да ти кажа, че се справяш супер! Както споменаха няколко човека по-горе, постовете са пълни, когато има и текст. Ако няма текст, то е просто галерия… Не се поддавай на провокацията на малцина и продължавай в същия дух.
  Аз лично не съм ходил в Свети Влас, но след този пост искам да отида. 😀 Сам си води изводите дали си направил успешна реклама на Свети Влас. 😀

 14. Иван Давидов Avatar
  Иван Давидов

  Две думи – без думи! 🙂

 15. Иван Давидов Avatar
  Иван Давидов

  P.S. Mitsuoka Orochi Kabuto – единствена извън Япония! 🙂

 16. howbizarre Avatar
 17. Боби Avatar

  “Нормално” е колкото Слънчев Бряг след 1990 година! Плашеща империя на ненаситни хора. Претъпкано, нелогично скъпо, префърцунено и противоестествено място, което разчита на яката новобогаташка армия със съмнителни ценности. Курорт, който превзе едно малко селце и планината.
  To each his own, по принцип, но това е нещо различно! Различно в лошия смисъл на думата.
  Добре поне, че при 700 евро на час за наем на хеликоптер си струва винаги, когато някой реши да снима по този начин.
  И са прави хората по-горе, че се получи неловко без текст. Да не кажа по-тежка дума.

 18. Евгени Avatar

  Върнах текста, както си беше. Добре, че софтуера е умен и помни всичко.

 19. Евгени Йонков Avatar

  Хаха, станал съм известен! Btw, wtf is tom?
  Динев, що обръщаш внимание на тъпите ни коментари? На съвсем друго ниво си – доказано отдавна.

 20. Явор Avatar
  Явор

  Тъжно ми е да гледам Влас, това малко селце преди 20-ина и повече години, с първите бадемови горички, които някога съм виждал в България.
  От това не си хванал нищо, а няма и как да го намериш. На това място напразно ще търси човек България.
  А за снимките, успех, дано попаднат в добра рекламна страница.

 21. БаткоВладко Avatar
  БаткоВладко

  Ужас, наистина много бетон се е лял там…

 22. Чичо Вичо Avatar
  Чичо Вичо

  Евгени,
  Чудя се как някой, който педполагаемо обича и цени природата може да употреби думите: „Влас от малко селце, се превърна в модерен, добре развит курорт.” Още два цитата: „Всички хотелски комплекси в тази зона спазват норми за височина и архитектурен стил.” „Пространството е абсолютно оползотворено.” Звучи като посредствена реклама. За това което стана с Влас, а и с много други места ще трябва да се употреби една английска дума, за която не намирам български еквивалент: Abomination (изродщина, гавра, отврат), да ме простят радетелите за българския език, иначе аз съм напълно съгласен с тях. Такива „курорти” е трудно да се видят по света; само новозабогатели лумпени могат да се радват на подобно нещо. Нормален човек трудно може да намери нещо хубаво в това скупчване на строителни материали. А и станалото сред предприемчивите бандити да си строят църкви като индулгенция за гузната съвест е капака на всичко.
  Чичо Вичо

 23. Стамен Avatar
  Стамен

  Какво творение бе како? Това си е една рекламка на комплекса, за което обикновено се плаща.

 24. Димитър Смилянов Avatar

  Как правите толкова ярки снимки, без да губите детайлите?

 25. Пешо Avatar
  Пешо

  Жалко, че не мога да побликувам снимки, и нямам време да разкажа в момента на какво е заприличал Свети Влас. Оборвам ти и снимките, и сладките приказки. Живея тук ЦЯЛ живот, и мога да споделя с чиста съвест – алчността, и съчетана с родоопст и избиване на комплекси от шепа “хора” превърна едно от последните райски кътчета – В КЕНФ (съжалявам за крайното изказване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *