Кременски езера

Преход, с кодово име Боровинково пиршество, от хижа Безбог до Кременските езера, с изкачване на връх Джано и нощуване под лунното небе.

Август е предсказуем месец. Жега е, няма ги внезапните пролетни дъждове, нито хладните есенни утрини. Затова, пък, планините изобилстват от летни дарове, като диви ягоди, малини, къпини и боровинки. Не е идеалното време за дирене на пейзажи, но за сметка на това, човек може добре да си похапне, докато пътува към избраната дестинация.

Добринище, лифт, хижа Безбог и ето я обичайната пътека към Попово езеро, превърнала се в топ туристическа дестинация за малки и големи. Като печен турист, отбивам внезапно преди езерото и тръгвам през долината под връх Сиврия. Маркировката тук е от каменни пирамиди и трябва да ги следиш зорко, за да не затънеш в клека, който е навсякъде.

pirin

Може да се мине напряко, без да се катери Безбожката порта, но пътят оттам не предлага гледки като горната. Все пак, срещат се и такива към красивия Дженгал.

pirin

Лошата новина е, че следва стръмно спускане и после рязко изкачване – 300 метра надолу до реката и още толкова нагоре до езерата. Добрата новина е, че всичко е обрасло с боровинки. Сигурно съм изял едно кило, докато стигна езерата. Дланите ми придобиха индигов цвят, та чак започна да ми се гади от тях. На финала се преминава по почти отвесен бент от скали. Потта и умората мигновено отиват в забрава след тази гледка.

pirin

Небето се смръщи и взе да гърми. Поизчаках докато гърмежите утихнат и се отправих към отсрещния връх Джано. Как бих могъл да опиша нещо, което може само да се преживее. Придвижването към върха е препоръчително да се извършва с две свободни ръце. Кой би предположил, че ще се появи дъга. По стръмния чукар се заех да опъвам статив и да притичвам като дива коза в гонене на краткотрайно явление, което беше прекалено надясно от общия план.

pirin

От върха се ширна поразителна гледка към Попово езеро.

pirin

Назъбени върхове запълват хоризонта.

pirin

Този момент очаквах, когато небето пламва за миг и променя до неузнаваемост пейзажа.

pirin

Настана време да се изнизвам обратно. Имах няколко минути преди здрача да отстъпи място на звездния небосклон.

pirin

Нямах удоволствието да бъда сам в пълен мрак под звездното небе.

pirin

Луната нетърпеливо изгряваше, и както би отбелязал находчивия читател, надсмиваше ми се. Лъчи, като от прожектор, се изнизват от нея.

pirin

Приспах се с няколко игри на судоку и сякаш след минути алармата ме събуди. Заревото на заранта вече догаряше, докато успея да се добера до първото езеро. Влагата така залепна за стъклата, че от бърсането нямаше ефект. Потта върху тях все повече се размазваше, докато чудните цветове на заранта отминаваха. Единственият изход беше да ги оставя сами да се приспособят към необичайната влага. Дотогава, обаче, настъпи изгрева и огря върха, където предния ден чаках залеза.

pirin

Ето, че към ранното ставане, освен времето за достигане на целта, трябва да се добави и половин час за аклиматизиране на оптиката към външната температура и влага. Гузен, че прецаках цялото утро, поех по краткия път и след по-малко от два часа вече се спусках с лифта, разнообразявйки времето с поредната игра на Судоку.

pirin

7 responses to “Кременски езера”

 1. Мартин Avatar
  Мартин

  Chrome 13.0.7/Mac OS Lion снимките излизат извън белия фон. Мога да ти изпратя шот, ако искаш

 2. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Дай Refresh (F5) и ще се оправи.

 3. Мартин Avatar
  Мартин

  Ами при Mac няма F5, но сега изглежда добре.

 4. Georgi Avatar
  Georgi

  как не са ти направели проблем за палатката както ми казаха на мен ПИРИН е национален парк и не може да се палаткува дето ми скимнало

 5. Благомира Avatar

  🙂 Ех……,
  Георги, да забранено е, но не мога да се спра от едно от най-прекрасните изживявания за мен (тук всички нарушаваме правилата по един или друг начин, хижаря който ми се караше, че е “незаконно”, в същото време се къпеше в потока до хижата)

 6. Krasimira Geneva Avatar
  Krasimira Geneva

  Privet na smelia planinar!
  Bihte li mogli da opishete marshruta sled hija BEZBOG… po koia pateka se varvi? Moje bi predi Popovoto ezero i reka Retije se otdekia patekata za Kremenskia tcirkus?
  Predaritelno Blagodarim
  P.P.Reshili sme sled dalgogodishno metctane a stignem nai-posle do Krasivite Kremenski ezera
  inj.Krasimira Geneva

 7. Евгени Avatar

  Маршрутът нагледно може да се види на тази карта: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=jzqlobxauxwcestk
  Най-лесно се стига, като се движите по левия маршрут нагоре от хижа Безбог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *