Язовир Калин

Калин е най-високо разположения язовир на Балканите. Помня тази реплика от един черно-бял филм и я възприемах като художествена измислица. Язовирът си е съвсем реален и вече седемдесет години си е там, в Рила.

Районът, в който се намира язовирът, е далече от обхвата на познатите туристически маршрути. Въпреки това, от там е най-прекият път до хижа Иван Вазов. Когато преди години ходих от Рилските езера до хижата, кулата на отсрещния връх много ме впечатли. Не престанах да се чудя каква е ролята и. Върхът, с кулата, величествено се издига над езерото, като описание от някой фантастичен роман.

Rila

Тръгнах към близкия връх Голям Полич. Кулата дори си има име, нарича се Винтчето, 2520 м.н.в.

Rila

Язовир Калин е разположен върху голо планинско плато и не е толкова атрактивен.

Rila

Оставаха минути до залеза, докато наближавах върха.

Rila

От другата страна, като сълзи на великан, са накапали група езерца, наречени Воденичарски.

Rila

Слънцето, на ръба на хоризонта, се превръща в точица.

Rila

На срещуположната страна е изгряла луната.

Rila

Кулата, в целия и блясък.

Rila

Рано сутринта изпълзях отново до Черното езеро. Светлината не беше в моя полза. Колкото и величествено да изглежда на живо гледката, съвсем не е лесно да се заснеме подобаващо.

Rila

В посока на хижа Иван Вазов, огромен слънчев лъч се пронизваше през Отовишкия рид и осветяваше долината. Дори и в суровото, есенно време, когато всичко е изсъхнало, “Рилската пустиня” си е все така красива.

Rila

15 responses to “Язовир Калин”

 1. Симеон Симеонов Avatar

  Първата снимка и вертикалния кадър от същото място са страхотни!!!А подвижния “мотел” кола ли е?Има ли път до там?

 2. Евгени Avatar

  Стига се с кола. Пътят е сравнително добър.

 3. Виктор Георгиев Avatar
  Виктор Георгиев

  Супер са снимките!
  Само това, че се стига до там с кола трябваше да го пропуснеш…

 4. Албена Avatar

  Страхотно! Винаги, когато снимам красиво място и после видя снимките си, се заричам да си купя приличен фотоапарат. Но хубавите снимки искат не само апарат, а и много труд и добър усет, какъвто Вие имате категорично!
  Не бях чувала за този язовир.

 5. Албена Avatar

  Пропуснах – снимката с луната е много силна!

  1. Бико Avatar
   Бико

   Абсолютно съм съгласен. Изключително драматична ми е някак.

 6. Нина Avatar
  Нина

  Снимките са прекрасни!(има и малко фотошоп, но си заслужава). Бях там на 1 и 2-ри октомври,чудесно време и си признавам,че за пръв път открих невероятната красота на раѝона около двата върха Калин, вр. Голям Полич с Воденичарските езера/хванати са невероятно от обектива-тази наѝ-много ми харесва/, Кривото и Черното ез., за което до сега знаех,че то е яз. Калин, (не бях ходила до там), но вече го видях и истинския язовир, горе от другата страна-човек учи докато е жив.

 7. Krasimir Velev Avatar
  Krasimir Velev

  Evgeni,mnogo haresvam rabotite ti!Iaz.Kalin se sreshta chesto v krastoslovicite.Nikoga ne biah go vijdal.Mislia si,che tova e tipichen izraz na megalomania i porazitelna neestetichnost.Hvarleni greshni pari za neefektivno saorajenie,’krapka’ na fona na krasivata priroda.Chudia se-koe e po-grozno-kulata(Vintcheto)ili furgona(podvijnia ‘motel’).Smiatam,che e po silite ti,ako si saglasen s men,da podemesh iniciativa tova ‘leke’ da bade izchisteno,a stenata-maskirana po podhodiasht nachin.Shte si struva parite.Inache snimkite sa prekrasni!

 8. Николова Avatar
  Николова

  Красимире,сравнително късно попаднах на тези снимки и затова коментрът ми е след година и половина,но трябва да знаеш,че благодарение на язовир Калин в град Дупница няма воден режим,така че няма нищо мегаломанско и не са хвърлени пари на вятъра.

 9. Ивайло Киров ZCEZBPM Avatar
  Ивайло Киров ZCEZBPM

  Винтчето е трафопост.

 10. Димитър Avatar
  Димитър

  Същност язовир Калин и Черното езеро(Карагьол) нямат нищо общо. На няколко места срещам хора, които са ходили до Калин и пишат, че са били на Черното езеро, което е на може би 6-7 часа пеш от Калин и се намира западно от Смрадливото езеро и ги разделя връх Рилец 😉

 11. Павката Avatar
  Павката

  Уникално място! Браво за снимките!

 12. jkk Avatar
  jkk

  Да, нямат общо понеже при яз. Калин е яз. Карагьол, а не езеро Карагьол..

 13. jkk Avatar
  jkk

  Вчера 1.8.2020г. тръгнах и аз да се озаря от тези водоеми намиращи се на съдейки по снимки на красиви високопланински места. Та от с. Пастра свихме на ляво и леко яваш яваш нагоре по пътчето тясно стигнахме до първата ВЕЦ. Тя е близо долу до селото. Подминахме я, апропо, там има УНИКАЛНА Волга комби, май е била линейка ама е закотвена там от минимум 30 години.. Та продължихме бавно на горе по прилично качествения път, като вече започнаха гледки като от самолет и след време стигнахме и втората, вече доооста по висока ВЕЦ, където мъж в униформа на СОТ Vip security записа номера на колата и името ми, имаше и помощник – Тара, някаква ловджийска порода. И човека направо ми каза в прав текст, че нагоре пътя става по зле и става само за автомобили тип SUV, а аз бях с обикновена лека кола. Е, продължих още малко по нагоре и на едно място обърнах и хайде обретно. Наистина нямаше смисъл. С мотоциклет, велосипед, високопроходимо мпс или с крака е варианта за достигане до най високия “автопаркинг” в България. Разминаването с други коли е доста затруднено, който ще ходи на горе трябва да го има пред вид. И последно – на слизане се разминах с високопроходим автомобил пълен и препълен с хора със спазена съответна “дистанция по между им” разбира се, и венага се сетих за седемте езера и подобните на този “ЕКО” туристически начини за изкарване на нерегламентирани средства..

 14. PB Avatar
  PB

  Страхотни снимки!
  Ще си позволя 2 редакции. Въпросната кула грешно вече от много време бива наричана Винтчето. Реално оригинално се е казвала Винчето (без Т).
  Втората е, че въпросното Черно езеро се казва Карагьол. Изписвано е на няколко места като Черното езеро, нямам представа кой и защо го кръщава така, но Карагьол се е казвало езерото което е било там преди да построят язовира и така се казва той.
  Поздрави и отново, снимките са страхотни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *