Добрила

Не пожелавам никому да се изкачва пеш от Сопот до хижа Добрила. Пустият му лифт виси безжизнено, а от първа до последна станция са 1200 метра денивелация. От блъскането по баира толкова се измъчих, че ми мина желанието да се разходя по билото, където се спотайват най-високите върхове на Стара планина. Останах си с гледката към Средна гора и Родопите, които тънеха в мъгла.

Озовах се по тъмно в Сопот и в пет часа сутринта потеглих от началната станция на лифта. Баир, прав и гол баир. За четири километра денивелацията е над 800 метра. Приближавайки междинната лифт станция, небето започна да почервенява.

Противно на очакванията ми, в Балкана няма сняг. По-точно, снежната покривка започва от 1600 метра н.в.

Balkan mountains

От междинна до крайна лифт станция денивелацията е 300 метра за два километра разстояние. До тук снегоходките висяха като безполезен товар, но ето че сега е време да ги изкарам. Пейзажът се променя драстично и от голия, стръмен баир навлизам в снежните обятия на Балкана. За последните дванайсе дена съм първия човек посещаващ хижа Добрила. Наистина трябва да си мазохист, за да изминеш този път пеш. Заради изтощението се отказах да изкачвам билото, дори не нощувах и след като отпочинах, поех по обратния път. След цялото това катерене, слизането въобще не е лесна работа.

От междинна станция гледката към връх Вежен е впечатляваща.

Balkan mountains

Фин слой мъгла отделя равнината между Балкана и Средна гора. За, има-няма, девет часа тръгнах по тъмно от Сопот (600 м), качих се до най-високата хижа в Стара планина Добрила (1800 м) и се върнах. Ето на това му се вика баир-будала.

Balkan mountains

9 responses to “Добрила”

 1. Yordanka Dobreva Avatar

  Благодаря за удоволствието,което ми доставят всичките ви снимки.Весела Коледа:)

 2. pavel pronin Avatar

  И все пак, Вежен ли е или Богдан (като пише в панорамио) ?:))
  точно тази фотография е страхотна. от една седмица и аз имам 200 мм, по точно канон 70-300 ИС, но още не съм снимал с него навън…
  Весела Коледа 😉
  и много нови фотографии и интересни места през 2010 😉

 3. Никито Avatar
  Никито

  Здравата си се изтормозил наистина – аз съм атакувал Добрила от Карлово директно по рида и съжалявах,че съм тръгнал – 6 часа мор по много стръмен терен.С лифта е съвсем друго нещо,но както казваш той работи когато си иска…страхотни снимки,както винаги!Балканът се е пооголил от снега малко,но там където не духа вятър има доста сняг.Планината е красива по всяко време:)

 4. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Вежен е, грешката е моя. На Богдан едва ли има толкова сняг, в далечинета реших че е той. Честито за новата ти придобивка.
  Аз от Сопот се измъчих, а от Карлово не мога да си представя какъв мор е.

 5. Кристина Avatar

  Страхотни снимки! Но изживяването със сигурност е си е бивало повече и от тях. Да тръгнеш зимата, в 5ч сутринта си е струвало, дори само за да видиш това, което си видял.

 6. Seen In My Camera Avatar

  Vezhen peak

  IMG_11840d…

 7. dzver Avatar

  Невероятно е, че по този ужасно стръмен и мъчителен път нагоре всъщност се движат и МПС.

 8. Myumyun Avatar
  Myumyun

  Аз това лято се качих на добрила. Макар че времето беше супер, изкачването беше ужас. Бях с 10-15кг. багаж, и следващия ден навсякъде ме болеше. Ужас!
  Мислех си че на връщане ще е по лесно, но уви. Същата работа. Поне първия лифт работеше, иначе това няма изчакване.

 9. AZ Avatar
  AZ

  Ливта вече работи , поне за сега .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *