Буджака – морето, скалите и бетона

Един студен и ветровит февруарски ден избягах от града и отидох да се разходя покрай морето и скалите из полуостров Буджака.

budzhaka

Местността се простира южно от Созопол до к-г Каваците и има три носа, които се врязват в морето. В началото, обаче, се намира Райския залив.

Paradise bay

В спомените ми от преди години заливът наистина беше райски, беше чисто и уединено място. Сега залива е заринат с битови и строителни отпадаци, в допълнение с някакви опърпани фургони.

Paradise bay

Гларусите си играят с буйните вълни и хич не им пука за името на залива.

Paradise bay

Към нос Колокита положението е отчайващо. Като оставим настрани първенците, които отдавна са вдигнали огромни палати с басейни, зелени площи и зидани огради, целия релеф вече е прилежно изравнен и върху него се строи модерен комплекс. Неблагоприятните природни условия не пречат на нашите хора да строят до самите скали.

Budzhaka

Нос Свети Стефан, който е най-облагодетелстван от към високи скали също не е пожален. Строят се даже къщи тип бункери, може би за да избегнат ураганния вятър и обледяването през зимата.

Budzhaka

Има и такива басейни – точно над морето. Скоро това ще е частен имот с ограда – преминаването забранено!

Budzhaka

Идеята ми съвсем не беше да пиша и показвам на какво е заприличало черноморието ни на юг. Преди години с пещерното дружество в Бургас идвахме редовно да катерим скалите с алпийска техника на този нос, който много знаят като Германката. Исках отново да се върна там и да поснимам бурното зимно море. Освен грозните гледки все още могат да се видят и хубави, преди да преградят всичко с бетон и заграждения.

Вятърът е толкова силен, че едвам се удържам прав за да снимам, колкото и да не личи по снимките.

Budzhaka

Още с вдигането на апарата целия обектив се покрива в пръски, а пръстите ми се вкочаняват от студа. Ако се вгледате ще видите паметни плочи по скалите на хора намерили смърта си в този бушуващ ад.

Budzhaka

11 responses to “Буджака – морето, скалите и бетона”

 1. bgtourist Avatar

  Страхотни снимки, поздравявам за което. Наистина районът е станал отвратителен с тези строежи, лятото едва стигнахме скалите на Германката с баща ми поради загражденията. Не знам доколко тези хора имат право да строят и да ограничават достъпа на останалите, но едно е сигурно — туризмът в България е тръгнал в грешна посока.

 2. Георги Avatar

  Браво! Както винаги страхотни снимки.
  Застрояването и останалата свинщина няма да я коментирам, тя е повсеместна.

 3. Боби Avatar

  БГТурист, същото ми се случи и на мен миналото лято, някъде юни месец… Мизерията е пълна и това блогиране на Гената е в перфектен синхрон с моите жалвания от хотела на Веселие.
  Това не намалява качествата на снимките, разбира се… Запенената Германка е страхотна гледка.

 4. Петър Рашев Avatar

  Страхотни снимки при трудни условия! Иначе обявявам бойкот на БГ Черноморски ненаситни предприемачи. през Септември, ако е рекъл Бог, съм в Гърция.

 5. mimipet Avatar

  Евгени, направо ти завиждам благородно за прекрасните снимки, направени на Германката. Това беше любимото ми място на българското черноморие. За последно бях на Германката лятото на 2006. Нека си го кажем направо цялото българско южно черноморие е Прекрасно Посрано! На Германката звинаги ще й липсва онази дивна прелест, която имаше и която ще остане само в нежните ми спомени от детството. Спомняте ли си оново каменно дърво, което послужи в един филм, и то беше част от прекрасния пейзаж. А колко риба пък там на времето ловяхме с баща ми. Жалко, много жалко, че България си има управници, които мислят само как да си не напълнят, а направо да си натъпчат джоба, а за съжаление не за това, което ще оставят на идните поколения!
  На теб Евгени още веднъж Браво за хубавите снимки!

 6. батедимо Avatar
  батедимо

  Строителството е основния отрасъл, който за момента движи българската икономика.

 7. Юли Avatar
  Юли

  За снимките — много са хубави, за останалото — много е тъжно. Както е тръгнало след още не много години ще трябва да гледаме морето само през огради, мрежи, че и боклуци. Кво стаа, бе хора — не знам. Няма ли спиране това бетониране?

 8. Илиев Avatar
  Илиев

  http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1277635 – ето и една актуална “героиня на нашето време” с достоен принос за бетонирането. По-нататък без коментар…

 9. S Avatar
  S

  Искам и аз да кажа нещо с връзка… с всичко, казано досега. Не съм много пристрастна към такива изказвания от типа “Колко е зле България… другите са много добре”. Човек колкото и да има винаги ще казва, че е зле. Отидоха всички някъде в чужбина и какво стана коментари от типа “Много е зле там”. Хората са едни и същи… дали ще се наричат американци, гърци и т.н. не е от значение. Ако не обичаш и не чувстваш истински със сърцето си никъде няма да си намериш мястото. Застроен е този участък и какво? Отивате в Гърция където също е така, но не критикувате, а даже се радвате. Малко за обща култура… гърците не са по-различни крадци по време на туристическия сезон, както и всички останали. Не искат ли всички това-ПАРИ?!? Да, но нека поне нещо да се прави. Не е проблемът, че се строи на Буджака, а че цял Созопол няма канализация. Затова е мръсно морето. Мръсно е и защото всяка ваша негативна мисъл, изказана, написана и дори почувствана допринася за непросперитета и неразвитието не само на държавата, но и на самите вас като личности и духовното ви извисяване. Оставете сърцето да почувства ЛЮБОВТА!!!

 10. Пламен Avatar
  Пламен

  Приятелю, ако трябва да слушаме ей такива като тебе, трябва да живеем в землянки всички…

 11. Атанас Avatar
  Атанас

  Пламене, мойто момче, по-добре да живеем в землянки, отколкото в бункери и с противогази!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *