Утро на Беглика

Беглика е от онези притегателни кътчета, към което жадно са протегнали ръце мнозина. Дърводобивни компании, организации прикрити зад природозащитни дейности, рибари накацали като мухи по безбройните кейчета, гъбари и билкари са се барикадирали в паянтови биваци. За случайните туристи не е останало ни едно местенце. Към Беглика жадно съм се вторачил и аз.

beglika_morning

В началото на септември, още преди лятото да си е отишло, температурата сутрин е отрицателна и тревата е покрито със слана.

Beglika

Не обикалях много. Първата сутрин се придвижих до м. “Поляните”.

Beglika

Кейчета са налазили в язовира през метри – едни къси, други дълги.

Beglika

Изпаренията са неотлъчна част от сутрините на Беглика.

Beglika

Когато слънцето се покаже над горите, лъчи в съчетание с парите, създават невероятен момент. Чак към десет часа водата полека спира да пуши.

Beglika

На следващото утро мъгла е обгърнала всичко наоколо.

Beglika

Спестявам си дългите обиколки. На поляната, където бивакувам, се е провел тазгодишния Беглика фест. Прави ми впечатление разточителното използване на дървен материал, който със сигурност рибарите ще направят на разпалки. Десетки дървени тоалетни, които се използват един ден в годината, в гората!? Масички и пейки както и да е, навсякъде са разхвърляни пънчета… Това ли е новото природо-опазване?

Beglika

На отсрещния бряг преброих близо десет кейчета, повечето нови.

Beglika

Мъглата упорито не ще да си ходи.

Beglika

Няма цветове. Наоколо всичко е в черно и бяло.

Beglika

Обликът на Беглика през септември постоянно се мени. Във всеки един момент това е едно от най-прекрасните кътчета за мен.

Beglika

5 responses to “Утро на Беглика”

 1. Христо Avatar

  Сигурен бях, че си забъркал нещо интересно пак. Качествени неша са се получили 🙂

 2. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Мерси. И твоите нощни експерименти добре се получават.

 3. Елена Avatar
  Елена

  Много харесвам Вашите снимки. Страхотни композиции! В тях има чувство и настроение, които ми допадат. Карат ме да се усмихвам и често правят денят ми по-цветен и приятен.
  Благодаря!

 4. ТЕДИ Avatar
  ТЕДИ

  Случайно попаднах на снимките Ви, прекрасни са! Но част от коментарът ме огорчи. Защо, ние българите сме такова племе, което не милее за уникалната природа с която сме надарени, не разбирам!?! От месеци съм в Канада и виждам как всички, от най- малкия до най-възръстния, ОБОЖАВАТ и СЪХРАНЯВАТ своите реки, езера, гори, планини…. Това е нещото, което ме впечатлява най-вече в тази държава! Мечтая си за времето, когато ще видя и България зелена и чиста! Но дали ще дочакам….. Благодаря за снимките!

 5. Бисер Тодоров Avatar
  Бисер Тодоров

  Кадрите от яз.Малък Беглик ли са, или от яз. Голям Беглик?
  Есента ще посетя и това място 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *