Меандрите на Велека

Спазих заканата си и съм отново на същото място, за да посрещна изгрева, докато мъглите се стелят между нагънатия воал на Велека.

Strandzha

В ЗМ Велека, реката образува меандри, известни също като Буджаци. Преходът започва малко след отбивката за село Бръшлян. Табела “Пътят на зведния месец” ни съобщава, че това е екопътека. Не се заблуждавайте, няма нито “еко”, нито “пътека”, а стар път, който е свързвал селата Бръшлян и Стоилово. Минава през хилава гора и няма нищо интересно, което би провокирало туристите да вървят по него. Докато вървя и се ядосвам, че не съм продължил с колата, група коне шумно се разбягват.

Strandzha

След като подминах няколко стари пейки за почивка, се отклонявам от екопътеката и поемам към ЗМ Велека. Прави ми впечатление, че боровите горички са изкуствено засадени, тъй като вървят в права линия. От нищото се появява къща, не просто къщурка.

Strandzha

Скоро се показва един от серията буджаци. Преживяването е вълнуващо – да видиш за пръв този природен феномен, скрит толкова навътре в планината.

Strandzha

Следва спускане до реката. От високото видях път, който следва точно извивките на Велека. Тук той пресича единия от буджаците и продължава по другия.

Strandzha

В тази точка моя импровизиран еко-маршрут до меандрите на Велека се пресече със стадо еко-кози. Сега спокойно мога да го нарека еко-пътека “Пътят на козела”.

Strandzha

8 responses to “Меандрите на Велека”

 1. valentina Avatar
  valentina

  Изключително красиви снимки! Направо омагьосват

 2. M.Aleksandrov Avatar

  За пореден път страхотни снимки. Но като ти гледам всички направени в Странджа, някак си всичко е еднообразно – малка рикичка, сухо дърво, някое животно, обрасло било. Май разнообразието от пейзажи не е толкова голямо там.

 3. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Така е в Странджа, за съжаление. Както бях писал – много ходене, малко снимане.

 4. howbizarre Avatar

  ‘ба тия меандри… само малко да дръпне синът и ще се изстреляме една екскурзия да ги видим и ние…
  Никога не съм ходил там.. а ми се иска – и оная каменна гора да видя… ми се иска…
  Чудни снимки Гена…

 5. tanya Avatar
  tanya

  отново прекрасни снимки, които ми дават прекрасни преживявания…

 6. mita4eto Avatar
  mita4eto

  Снимките пренасят направо в гората, в това величествено място, носещо името Странджа планина … Поредния прекрасен репортаж

 7. Seen In My Camera Avatar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *