Вълчаново кале (Лъвската глава)

Територията на резерват Ропотамо е неизчерпаема откъм природни забележителности. Между многобройните морски носове, които не си приличат един с друг, се крият труднодостъпни от сушата заливи. Само за няколко километра Ропотамо се превръща от поточе в голяма пълноводна река и оформя едно от най-красивите устия на Черно Море. В тази компактна територия, покрита с гори и с почти планински релеф, дом на много диви животни, са съхранени останки от светилища и крепости датиращи хилядолетия назад, от времето на Траките.

На два километра от бившата резиденция Перла се намира отбивката за тракийското светилище Беглик Таш. От там, но в обратно посока, тръгва черен път, откъдето е интересната част на маршрута.

Умножете Беглик Таш по сто и ще получите огромни каменни блокове, досуш като тези от светилището, които са разположени по цялото протежението на билото. Изправени, легнали, плоски, заоблени, остри, такива които се удържат от невидими сили и още толкова, погребани от времето в земята.

valchanovo kale

Навсякъде тук има подобни на Беглик Таш скални образувания. Повечето от тях са много по-високи и образуват нещо като хълмчета.

valchanovo kale

Представете си какво е било преди растителността да покрие това каменно море.

valchanovo kale

Разбирам защо по Живково време не са обръщали такова внимание на Беглик Таш, имайки предвид много по-големите каменни комплекси разположени западно от него.

valchanovo kale

Все едно някой е мятал тези камънаци от високо, разположени са по какви ли не начини. Направих си автопортрет, за да добиете представа за мащабите.

valchanovo kale

Приказната гора.

valchanovo kale

Свърталището на великаните. Трудно ми е да си представя, че тези скали не са изправени с човешка намеса.

valchanovo kale

Дълбоко скрити в гората.

valchanovo kale

Камънаци като тези тук, другаде няма да видиш.

valchanovo kale

Място за доказване на катерачески способност. Отгоре се разкрива страхотна панорама.

valchanovo kale

Жалко, че нямах модел, за да изразя мащабите на този огромен камънак.

valchanovo kale

Тези два камъка приличат на зърно от кафе.

valchanovo kale

Дървото е развило мускули, за да удържи напора на скалата.

valchanovo kale

Катеренето си струва и заради гледката, освен загадъчните скали. Тук са съчетани в едно гори, река и море.

valchanovo kale

Новият курортен комплекс Свети Тома и едноименния остров отсреща.

valchanovo kale

Паметник на моряка, там, където се влива Ропотамо.

valchanovo kale

Това би трябвало да е най-високото място на хълма, който се извисява над Ропотамо.

valchanovo kale

Грешка на фотолюбителя е да се намира на това място следобед.

valchanovo kale

Дори корабчето за разходки не може да утеши агонията му.

valchanovo kale

От всички тези скални комплекси, кой ли точно е Лъвската глава, отгоре е трудно да се различи.

valchanovo kale

На две места срещам обработени камъни от рода на тези от Лободово кале.

valchanovo kale

Вълчанаво кале би трябвало да се намира над Лъвската глава. Тук освен разпръснати камъни, има нещо като гробница или вход към пещера.

valchanovo kale

Това трябва да са скалите, образуващи феномена Лъвската глава, която се вижда от пътя за Приморско.

valchanovo kale

Лъвската глава гледана от пътя.

lavskata glava

Не знам как бих се ориентирал на връщане ако бях без GPS-а. Има нещо като едва видим утъпкан път със стотици разклонения от диви животни водещи към пропасти или къпинаци. В гората се стъмни и от много замотаване съвсем изгубих пътечката. Следвайки трака лесно се ориентирах и се добрах до колата без произшествия.

lavskata glava

Малко преди залез падна мъгла.

lavskata glava

Ропотамо.

lavskata glava

23 responses to “Вълчаново кале (Лъвската глава)”

 1. Боби Avatar

  Чичка, кой та пусна тебе в резервата да бродиш? На практика е забранено за чички, пък и за лелки, да обхождат тия територии…
  Серията със скалите е харабия, ама явно си требе немска школа – без мащаб не стават работите. Небрежно подхвърлена бутилка с вода или облегната раница помагат 🙂

 2. tomhet Avatar
  tomhet

  “без Шопа едното става или зверски бяло или зврески черно”
  Айде сега, Евгени – сякаш апарата ти няма auto bracketing.
  Или ти това правиш с фотошопа? 🙂

 3. Евгени Avatar

  Нали това казвам: “вместо да снимам в клин си поиграх малко с Photoshop”.
  Пусти мързел, какво да правиш 🙂

 4. Комитата Avatar

  Мда, това е едно от най-красивите места не само по крайбрежието, но и въобще в България. А наистина, как така те пуснаха да бродиш из резервата. Огради, кучета и пазачи няма ли? 😉

 5. Евгени Avatar

  Все щеше да пише някъде, ако не е разрешено да се влиза, но това пък още по-малко би ме спряло.

 6. Tchavo Avatar
  Tchavo

  Хубави са станали снимките, трябва да се ходи и рано сутрин за някои от тях. Аз като ходих оставих колата на отклонението за Беглик Таш, а ти къде я остави?
  Кои според тебе са точните gps координати на Лъвската Глава?

 7. Евгени Avatar

  Сутрин или най-късно до обед е най-добре за снимки там, иначе може по всяко време 🙂
  На втората карта се вижда докъде съм стигнал с колата — там където пише пешеходен маршрут, на километър-два след отбивката за Беглик Таш.
  Координатите на Лъвската глава според мен са: N42 18 55.9 E27 44 02.6

 8. гошко Avatar

  Панорамата много ме кефи. Даже това че слънцето е отсреща и небето си е заминало, в случая ми харесва как изглежда. Понякога контрата, въпреки че е срещу всякакви правила , е много ефектна. Целия фотото разказ е як, но панорамата, страшно ми хареса.

 9. Янкул Avatar
  Янкул

  Ако те интересува малко повече за това място, пиши. Българите винаги са допуснати в българските планини. Какво мислят полицаите — е…им м…

 10. Евгени Avatar

  “9”:#9 Интересува ме всичко. Ако знаеш нещо повече, ще се радвам да го споделиш.

 11. Янкул Avatar
  Янкул

  Чичко милиционер, що да е забранено там да се ходи, я кажи? Щото може някой българин да пооткрие това-онова, дето иманяро-ченгесарската мафия не го е намерила? Май, а? Заради нещо подобно тия дни НСС удари два от все още свободните Интернет сайтове — “voininatangra.org”:voininatangra.org и “xnetbg.org”:xnetbg.org
  Щото Свещения град на Българите Ранули е едно от най-ревниво пазената тайна от юдо-комуноидите. Току виж излязло, че имаме история по-стара от 5000 години. Напишете в търсачката Ранули да видите какво ще излезе.

 12. Евгени Avatar

  “11”:#11 За какво точно са ги затворили тези сайтове?

 13. Боби Avatar

  Да ве, чичко милиционер, кажи и на мен защо е забранено? Като пробвахме да се покатерим къде Главата преди 4-5 години и кат налетяха горските на рояци, само дето бой не изядохме!
  Добре, че имаше 2 мацки в компанията, та се оправдахме с тяхната глупост и ги използвахме за операция Human Shield при отстъплението.
  Е, помогна и фактът, че братчеда и той горски…
  И изобщо, Гена, от де ги събра тия милиционери по блога, че и тия екстремисти – не знам!

 14. Георги Минев Avatar

  Потвърждавам думите на Янкул за двата сайта —
  “voininatagra.org”:http://voininatagra.org/ и “xnetbg.com”:http://xnetbg.com/. Тези сайтове все още са свободни от ченгета и други и затова им се правят мизерии. В тях се говори за България и нейната култура и история, наред с всекидневните теми.
  Към автора, страхотни снимки, продължавай в същия дух. Трябва да имаме повече такива БЪЛГАРИ (главните букви са нарочни и ги заслужаваш), за да можем да опознаем красивата си и уникална страна и нейната история. Не обръщай внимание на чичко милиционер. Ако една зона не е частна собственост или военна зона или не е под някакъв много специален друг вид контрол (не знам за такива места в България) на него може да ходи всеки човек. Що не ги засили тез горски по съдилища?

 15. firewarrior Avatar
  firewarrior

  Потвърждавам думите на Георги Минев.
  “Ако една зона не е частна собственост или военна зона или не е под някакъв много специален друг вид контрол (не знам за такива места в България) на него може да ходи всеки човек. Що не ги засили тез горски по съдилища?”
  ———————————————-
  Горските ги нямаше никакви в началото. После ги гледаме на връщане, кибичат на пътя и ни оглеждат, гаче ли сме чумави. Много тъпи мусури бяха.
  Викат, дошли на оглед, щото чули някви изстрели. На луди ни правят. Личи им, че са тъпи комунисти и друго не могат да измислят. Толкова време бяхме горе, вятър не шумна, пък те – изстрели.
  Явно е, че местото се наблюдава от някъде и като се появят хора, веднага идват тия мусури и те оглеждат тъпо.
  Горските принципно нямат право да те задържат, ако ходиш и си разглеждаш или си седиш по камъните.
  Явно тези имат за задача да оглеждат какви хора ходят там и да докладват, значи не са баш “горски”.

 16. georgi_nz Avatar

  Тези изобщо не са били горски. Тези са си били на заплата към друго едно министерство — това на Румен Главътъ, оня дето има навика да пикае по плевенските шадравани.
  Много, ама много ги е страх чичковците юдо-масони да не би от някъде да не изскочи пречка за НСР. И слухтят и дебнат както по сайтовете, така и по нашите планини.
  Кажи им милиционери — и не ги обиждай повече.

 17. Георги Минев Avatar

  Няма защо да се притеснявате от горските феи. Може да слухтят, но нямат правото да те докоснат. Ако решиш да вършиш престъпления е друг въпрос, но принципно не могат да те закачат. При първа възможност ще посетя тези места.

 18. Добрин Avatar
  Добрин

  Много ми хареса материала. Самият аз съм от Бургас и уж съм ходил доста, но тези неща не ги знаех. Благодаря на автора и на другите хора за написаното. Явно че 50 години са достатъчни, за да скрият 5000 години история. Много е глупаво, но ако има повече хора като, казвам нас, защото и аз съм съгласен с вас, може би нещо ще се промени. Между другото дали няма някакъв клуб в Бургас за хора, които се интересуват от история и обичат туризма и природата. Поздрави.

 19. живко Avatar
  живко

  Здравейте 🙂
  Много ми хареса фоторазказът. Отдавна се интересувам от тез места там, но и аз бях чувал, че е резерват и не бивало да се ходи.
  Но едва преди известно време попаднах на материали за Вълчановото кале, тази загадъчна Ранули, Лъвската глава и т. н. А съвсем пък по-скоро стоплих, че резиденцията на бай Тошо беше на две крачки /тъпичко съм си, кво да правиш/ и постепенно в кратуната започнаха да се появяват определени подозрения…
  Та молбата ми е — ако някой има време и желание да поразкаже нещичко, което знае, да пише тук и на пощата. Ще бъда благодарен, Странджа ми е огромна тръпка и слабост 😉
  Поздрави и успешни бъдещи пътешествия.

 20. живко Avatar
  живко

  p.s. имах предвид “или” на пощата
  p.s.s. а и аз мога нещичко да посподеля 😉

 21. Евгени Avatar

  “Живко”:#20, Това че е резерват не значи, че е забранено да се разхождаш там. Аз съм ходил там два пъти и никой не ми е правил проблеми.
  Ще ми е интересно да споделиш нещо по темата.

 22. Станислав Avatar
  Станислав

  Ами, аз съм си от Приморско и всяка събота и неделя сме в резервата. Разхождаме се, снимаме и какво ли не. Природата е забележителна и наистина е суперско.

 23. Petq Avatar
  Petq

  Здравеи село малко търново близо до границата заслужава да се посети в местноста се намира храм на богинята Басет но ако искаш да го видиш предварително да направиш резервация в музея им.И аз се интересувам от Странджа и България.Когато отидох за пръв път там на белинташ един човек ми разказа интересни неща за самото място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *