Цветните гори на Тъмраш и Тъмния балкан

След дълго нощно пътуване, като в сън, от мъглата изплува ждрелото на Тъмрашка река. Там надолу съм се запътил и предусещам, че ще е интересно.

tamrash

Есента е докоснала Родопа, и както винаги нейните гори са най-пъстри. Необичайна гледка ме кара да забия спирачки. Метален фургон е кацнал на високите скали. Не се вижда нито стълба, нито въже.

Tamrash

Навлизам в територията на горско стопанство, бариерата е вдигната, а табелата гласи “Ведомствен път, преминаването забранено!”. Преминавам и след няколко километра се засичам със служител на ДАГ. Поради служебни мероприятия и лов в района не ми било разрешено да влизам с автомобил. Ама, аз няма да се отклонявам встрани, ще съм тих и стигна ли до изоставеното село Тъмраш веднага се връщам, повтарям като латерна. Оказах се по-упорития от двамата, така че продължих напред.

Tamrash

След като стигнах до селото, осъзнах че трябваше да послушам служителя. Хубавите места покрай реката са в началото.

Tamrash

Към селото гората става иглолистна, и ефекта от есента избледнява. Долу при ждрелото е къде, къде по-живописно…

Tamrash

и влажно. Плъзнах се като на ледена пързалка по една скала и бум до колената в реката. Цял ден после джваках с мокрите обувки.

Tamrash

Из тази част на Родопите стъпвам за пръв път, а пътища колкото искаш. Прегледах картата и се запътих към село Лилково, пък от там ще се опитам да сляза до Михалково. Красотата в този край е неописуема, все едно плувам в есенно море.

Tamrash

Брезите са искрящо жълти.

Tamrash

Палитрата е най-разнообразна.

Tamrash

В с. Лилково нормалния път свършва и започва черен, порядъчно разбит, кален път. На 1700 метра е толкова замъглено, че видимост почти няма. Тъмния Балкан, както го пише на картата, е наистина тъмен, а с тази мъгла е дори страшен.

Tamrash

След серия дълбоки локви се оказвам в безизходица. Раздълбана кал отрупана с клонки и дърва, някой сериозно е закъсвал тук. Предпочитам да се върна, вместо да замръкна в това забравено от бога място.

Цветните гори на Тъмраш и Тъмния балкан – голям контраст и много емоция за един ден.

Tamrash

23 responses to “Цветните гори на Тъмраш и Тъмния балкан”

 1. Eвгeни Avatar

  Защо ли есента е любимият ми сезон?! Така като гледам няма да съм единствен. Чудни снимки са се получили. Дори и доза приключение е имало.

 2. M.Aleksandrov Avatar

  Страхотни снимки Евгени. Следя ти фотописите повече от година и винаги ме зареждаш с много топлина. Наистина страхотни есенни снимки са се получили. Покрай теб и сега се вдъхнових и аз да започна да снимам, надявам се да се получи! Успехи!

 3. bogoizbrania Avatar

  Това как го пропуснахте?
  http://www.capital.bg/shimg/zx640_546703.jpg

 4. Киро Avatar
  Киро

  Страхотни снимки, както винаги. Единственото нещо, което не ми допада е ефекта с водата. Добре се получава, но не е за всяка снимка.
  Поздравления за снимките.

 5. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Почти е невъзможно да се снима водата в подобна обстановка в състоянието, което виждаме с очите си, без да се оплеска нещо друго.
  Причините са следните – в гората е по-тъмно от обичайното, рано е, няма слънце, снима се с филтър за премахване на отблясъците (това намялава скоростта с още една стъпка), за повече детайли блендата трябва да е затворена възможно повече. ISO-то не бива да се вдига, за да не стане шумна снимката…
  От опит е ясно, че за де не прегори бялото, течаща вода не бива да се снима повече от 1-2 секунди. Моят лимит в тази обстановка беше ISO 100, f/11, 4 s., което направи водата по-бяла от нужното, но пък детайлите се получиха добре.

 6. Снимки от България Avatar

  10765d

  В дебрите на Тъмраш…

 7. Ники от Пловдив Avatar
  Ники от Пловдив

  Евгени благодаря ти много! Точно такива снимки очаквах да направиш, уцели най-хубавото време – точно сега букаците се оцветяват приказно. Радвам се, че успя да отидеш и да изживееш това, което аз изживях в тази приказна гора.

 8. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Аз трябва да ти благодаря за идеята. Наистина вълшебно място.

 9. Tihomir E. Mladenov Avatar

  Наистина чудно място, дори не бях чувал за него… Колко много подобни неизвестни, но много красиви места има в нашата мила малка родина 🙂

 10. Лита Avatar

  много красиви, магични снимки – все едно гледам илюстрации на някоя от книгите на Толкин 🙂 и аха да се зададат група елфи..

 11. Бат'Киро Avatar

  За металния фургон питах и разбрах, че е хижа на алпинисти.
  Харесвам много това място, близо ми е и чат-пат отскачам до там.
  Има обаче и много мундари които го съсипват. Нека който е харесал снимките и иска да отиде там, да го пази. Не хвърляйте нищо в реката. Не е трудно да си носите боклука в раниците.

 12. tom Avatar
  tom

  А самото селo намери ли?
  Или гробището дето го има в уикипедията?

 13. Evgeni Avatar
  Evgeni

  До селото отидох, но нямаше нищо интересно там. Малко руини и някаква нова постройка. За гробището не знаех.

 14. algaivel Avatar

  Много красиво място, представено от теб по приказен начин. Благодаря ти. Влиза в списъка за бъдещи посещения.

 15. Marny Avatar
  Marny

  Евгени,
  Случайно попаднах на фотописа за Тъмраш и бях много приятно изненадана 😉
  Ако имаш желание, те каня да публикуваш твои снимки в конкурса “Златна есен” тук:
  http://www.bulgariainside.com/competition.php?id=3

 16. eli Avatar
  eli

  Snimkite sa prekrasni i sa v pika na zlatnata esen! Pravila sam mnogo snimki na Tamrash, no dalech ne tolkova profesionalni. Opitai pak preaz zimata i shte badesh iznenadan mnogo prijatno!

 17. Данчо Колев Avatar

  Евгени, това прекрасно място си го представил прекрасно и се надявам ще е туристическа цел за хората , които не са го посещавали! Толково е диво и красиво, особено през есента! Много пъти сме ходили до Тъмръш- имаме вила на Бойково, селото с най-много параклиси в България – около 28 са на брой. Поздрави !

 18. Seen In My Camera Avatar

  Fall power

  Тъмрашка река…

 19. Seen In My Camera Avatar

  River rapids

  Речни прагове на Тъмрашка река…

 20. Игри Avatar
  Игри

  Уникални снимки много радват 🙂

 21. konstantin Avatar
  konstantin

  …shteh da vlizam v darvoobrabotvashtia biznes, sega mislia…

 22. Anonymous Avatar
  Anonymous

  Аз съм потомка на Тъмрашките управници и се гордея с това!

 23. историк Avatar
  историк

  Ами имате големи основания за гордост – тъмръшлии са изклали населението на Батак и Перущица – клали са наред, вкл. и децата и са плячкосали имуществото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *