Потопени църкви

Близо до подбалканския път в два големи язовира Жребчево и Копринка има по една потопена стара църква. Навремето те са принадлежали към близките села, но след заливането на водоемите са попаднали в границите им и са били изоставени завинаги.

Църквата на язовир Жребчево е само на два километра от главния път. Нивото на язовира през лятото е с около 5-10 метра по-ниско. По пръстените около стените личи, че когато е пълен, водата стига до средата на църквата и дори я залива, ако съдим по растителността отгоре.

Zhrebchevo

Въпреки дългите годините под вода, освен отнесения покрив, изглежда църквата ще просъществува още дълго време.

Zhrebchevo

До Павел Баня стигнах по черен път покрай язовира и от там до малкото селце Виден. Църквата, освен че е с интересна архитектура, е с още по-интересна кула. Подобна църковна камбанария не се сещам да съм срещал, а и не бих могъл да забравя, поради поразителната и прилика с гигантски фалос.

Koprinka

3 responses to “Потопени църкви”

 1. 7sekundi.com Avatar

  Снимките са много хубави, особено камбанарията. И аз не бях виждал точно такава.

 2. Mon Avatar
  Mon

  Снимките са прекрасни :). Винаги ни показваш много красиви места, които си заслужава човек да посети…

 3. kenkal Avatar

  Красиво е. И аз не помня да съм виждала точно такава камбанария. Но в архитектурата има изключително много сгради, приличащи на фалос.
  Веднага се сещам за грозното чудо, извисяващо се в центъра на Шумен — недостроеният хотел. Хич да не мислиш в такава насока — като го видиш от километри разстояние ще го оприличиш на фалос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *