Пеещите скали

Няма нищо по-хубаво от лошото време гарнирано с порция изненада. Само този, който не е изпитвал тази максима, не знае колко истина има в нея. Най-лесно може да се тества в Стара Планина, където времето се променя на 360 градуса за минути.

central balkan

Слънцето щедро напичаше докато се изкачвах към скалния феномен Пеещите скали. Някак подозрително големи мрачни облаци надвиснаха над тях малко преди да ги приближа.

central balkan

В югоизточна посока небето притъмня. От време на време снопове светлина рисуваха фигури по зелените хребети.

central balkan

Краткотраен слънчев портал се отвори над Пеещите скали и същите тези снопове светлина озариха околността в божествен блясък. Неподправена, чиста до съвършенство, картина изплува пред смаяните ми очи.

central balkan

Гръмотевичната буря, тихо се промъкваше на запад, където се водеше ожесточена борба за надмощие между земята и небето.

central balkan

От другата страна, над ждрелото на река Габровница, купести бели облаци, намекваха показно за проливен дъжд.

central balkan

В посока на залязващото слънце небето се възпламени. Заваляха златни лъчи.

central balkan

Бях като хипнотизиран. Не усетих как онази буря се е пременила в подмамно красиви огнени лъчи, заобиколила ме е и се носеше право към мен. Ударих го на панически бяг, когато цялото небе се изсипа отгоре ми, без ни най-малко състрадание. Оглушителни мълнии пронизваха сгъстения въздух, а между гърма и проблясъка дори нямаше забавяне. С ужас осъзнах, че се намирам в самия епицентър на стихията и мога да се надявам единствено на късмета си, преди следващата светкавица да се стовари отгоре ми.

central balkan

Поуспокоих се когато наближих гората. Циклонът измести центъра си и вече не бях в опасност.

central balkan

Няма нищо по-хубаво от това да се окажеш в периферията на лошото време. Можеш да прогизнеш до кости, можеш да бъдеш отнесен от гръм, но с кураж и доза късмет получаваш неповторими емоции, които не могат да се купят или откраднат.

central balkan

4 responses to “Пеещите скали”

 1. Мариета Рябовал Avatar
  Мариета Рябовал

  Невероятна история!От известно време се учдвах на хора , които се разхождат с фото апарати и снимат всичко , което им попадне.Чудно ми беше какво изпитват толкова , какъв вид задоволство , от снимките които бяха направили някъде на нещо или някой …Но сега след като разгледах вашата работа – имам в предвид фотоси – останах очарована!Тази разходка – представена във снимки и разказана по този невероятен начин – БЛАГОДАРЯ с големи букви , защото ми отворихте сетивата за ново удоволствие или вид наслада , за която дори не съм предполагала!

 2. Боряна Трънова Avatar
  Боряна Трънова

  Планината е магическо място, такава мистичност и красота строи от всяко малко движение на природата – пронизващ слънчев лъч, първи капки дъжд, всичко те кара да настръхнеш и да се почувстваш малка част от всичко това. Запаметил си по уникален начин своето преживяване, браво.

 3. Татяна Андреева Avatar
  Татяна Андреева

  Уникални снимки! Обожавам планината. Хваща те за гърлото от тази красота в България. Благодаря за уловените мигове!

 4. Йонка Серкеджиева Avatar
  Йонка Серкеджиева

  Прекрасни, уникални снимки на нашата Божествена природа!!! И преживяването е разказано чудно! Благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *