Купена - един погубен резерват

Фотописи 04.11.2010

Основната роля на резерватите е да опазват вековни гори, животни и растения застрашени от изчезване... Именно заради това техните територии са строго охранявани. В България, обаче, резерватите не са това, което са! Ето нагледен пример с резерват Купена в Родопите, където безжалостно са изсечени цели масиви вековна гора.

Kupena

Преди да потегля към резерват Купена, направих кратко проучване:

  • Най-богатият на дървесни видове резерват в Родопите. (photosafaribg)
  • Уникалността на природните екосистеми е оценена от ЮНЕСКО и той е включен в листата на Биосферните резервати 1977 г. (wikipedia)
  • Във високите части големи съобщества образува Букът. Средната възраст на горите му е около 80 - 140 години. Буковите гори рядко са чисти. (wikipedia)

Тази снимка показва как е изглеждал резервата преди.

На информационната табела е показан маршрут минаващ през Купена, но маркировка не успях да открия.

Kupena

Ориентирах се по туристическата карта на Родопите и скоро се озовах в циганската махала в Пещера.

Kupena

Още от сутринта циганите сноват нагоре-надолу с каручки, пълни с нарязани дърва, но не от онези тънките, а масивен бук, който обичайно не се ползва за горене. С колата се придвижих донякъде по черния път и потеглих пеш. Щом набрах височина се показа гората, опасана с пояс от Трепетлика.

Kupena

Скоро станах свидетел на тъжна гледка, която няма край.

Kupena

Продължавах да вървя нагоре в недоумение. Няколко пъти правих справка дали съм в резервата или не. Няма грешка, това е резерват Купена, само дето гората липсва.

Kupena

Както е редно, в едно сечище се полага дърветата да бъдат маркирани, тук не видях такива. Учуди ме също, че голяма част от тях са просто отсечени и оставени без да бъдат събрани и нарязани, както е обичайно в горските стопанства.

Kupena

Някои дървета са просто клъцнати. Сякаш изпаднал в умопомрачение лунатик се е вихрил с дърворезачката.

Kupena

Кой знае докъде се разпростира това сечище. Задавах си куп въпроси - циганите способни ли са да изсекат всички тези декари гора, горските ли ръководят това унищожение, къде е отишъл материала, кой покровителства престъплението, къде са организациите които вдигат толкова шум за Странджа, Рила и Пирин - цял резерват е изчезнал, все пак.

Kupena

Срещнах местен, комуто имах възможността да задам няколко от тея въпроси. Ето какво сподели - сечта е продължила четири години и е спряла преди една. Циганите и горските са комбина и да се оплачеш, смисъл няма. Това ме навежда на мисълта, че щом изсичането се е развило толкова продължително във времето, действително циганите са изпълнявали поръчки на горските, а не е дошла някоя голяма компания да накълца гората за няколко месеца.

Kupena

Един резерват е напълно погубен, а няма реакция. Някой изобщо вълнува ли го това?

Kupena
Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

GPS България гора град Пещера есенен пейзаж резерват Купена репортаж Родопи Централни Родопи

Коментари

Не знам до кога ще продължава държавното безхаберие и общинско нехайство. Преди дни се върнах от Родопите - направо съм отчаяна ... камионите пълни с дървен материал, огромните оголени пространства - превърнали се в свлачища, гъсениците нападнали боровата гора, беднотията и безизходицата на хората ...
Страшно, наистина много страшно.
Природата няма да ни прости, тя ще си отмъсти рано или късно и ще си върне всичко свое.

Мда...направо нищо смислено и цивилизовано не мога да напиша.

Ами, безхабриието ще продължава, докато продължава да няма държава, управлявана от национално отговорни българи. А не както е сега - от космополитите-интенационалисти, готови да продат и майчиното си мляко за потупване по рамото, и две-три зелени хартийки.
Природата не си омъщава, тя няма комплекси, няма пристрастие... Просто възстановява баланса. А очевидно хората, които не оценяват ще трябва да си отидат.

Това е истината!!! Всичко е за бързо забогатяване на единици хора, на всяка цена. Унищожение... Без коментар! Няма закони, няма интереси да се запази света около нас. :(

Не знаех, че този резерват вече прилича на грозно сечище, много е лошо това! Сега трябва да има повече дървета отвсякога за да компенсират огромното количество въглероден диоксид отделяно от "нас". Жалко за някогашните величествени букаци:(

Евгени, предлагам ти да изпратиш снимките от Купена по имейлите на разните му природозащитни организации, в краен случай и на Господари на ефира, понякога те вършат по-голяма работа

Може да се пусне и сигнал до някое и друго министерство, макар че няма гаранция за успех. Но все пак е нещо. Имаше наскоро тема във форума за лов на елени и там се обсъждаше какво може да се прави в такива случаи.

Здравейте,

Чудех се дали не може да се сложи последната или предпоследната снимка в рубриката „Новини от вас“ в Дневник. И по разни сходни места. Аз бих пратила инфото и на Агенцията по туризъм - крайно време е да се научим да изкарваме пари от едно и също нещо дълго време, без то да е шопска салата, която не знам доколко е успешна.

Здравейте и благодаря за сигнала.
Има гражданска платформа за сигнали и обучение за незаконна сеч, Ако искате се регистрирайте и подавайте сигналите :

http://www.spasigorata.net/

Заради тази незаконна сеч съществува опасност от рухване на пещерата снежанка, която е под закрила на ЮНЕСКО.
За съжаление, новият закон за горите не прави нищо за спирането на тези безобразия, а точно обратното - развързва ръцете на бракониерите.

Циганите са виновни, управляващите са виновни, държавата е виновна! Но също така и всички ние, заради пълната безотговорност към природата, която е имаме за даденост.
Всеки народ заслужава управляващите го!
И държавата - това е народа! Докато не разберем тази проста истина няма шанс да се оправим.

Каквото и да се направи сега дърветата няма да пораснат още доста години. Превенция му е майката - сериозни глоби / затвор .

Захапали са я отвсякъде природата,това е! Всички го знаем, пишем тука, обаче само с писане не става. Евгени, 2007 година видях снимките ти от Странджа.Вбесих се, че ще унищожат тая красота и отидох при протестиращите пред парламента. Сега отново снимките ти будят съвестите. Благодаря ти и за тогава, и за сега.

На 19.05.2013 година с един приятел обикаляхме планината над град Пещера.Целта ни беше да разучим нови за нас маршрути. Минахме през невероятно красиви места. В един момент попаднахме на необичайно (меко казано) място. Не знаехме къде точно се намирахме, търсихме връх Купена. Сякаш бяхме попаднали в гробище на вековни букови дървета. Приплака ми се при тази гледка. Дърветата бяха отсечени на метър разстояние от земята. Предположих, че това е циганска работа. След 2 часа слизане се озовахме в горния край на циганската махала на Пещера. Вече бях почти сигурен, че това престъпление е дело на циганите, Днес седнах на компютъра и попаднах на тази статия. Изумих се, че съм бил в резерват "Купена". Жалко за майка България, щом може да допусне да се случи това.
Сега още повече ми се реве!

elata i vishte kakvo se sluchva v gorite okolo peshtera rezervat kupena e veche napalno unishtojen sega se izsicha gorata okolo letovishte sveti konstantin i to pogolovno po prtekciqta 4e e napalno zakonno samo 4e ne e taka ot druga strana gorata sahne sas umopomrachitelna skorost pisah na desetki mesta i nishto abe normalna li e taq arjava i obshtinata na grada nqma li koi da se namesi do dve godinio sas sigornost nqma da ima gora v peshtera

Tova bqha edni ot nai krasivite i zapazeni devstveni gori v balgariq ot buk i bql bor i vidove koito sa endemiti i se razvivat samo tuk zatova iunesko e obqvil tazi teritoriq za rezervat .Sega sashtoto se sluchva i okolo letovishte Sveti konstantin nad Peshtera izsi4at se 200 goishni darveta bukvalno do vilite na horata ot druga strana vsqko vtoro darvo sahne ot vsqkade ramjat rezachki tova ve4e ne e letovishte a sechi6te a malkoto ostanala gora e martva kade e shibanta darjava nqkoi a pomognoe kum koi da se obarna za da ima rezultat

Вече природата ни се "отблагодарява". От няколко години живеем в Родопите и се наблюдава трайна тенденция на обезводняване! Няма гори, няма дъжд, пресъхнали дерета и рекички .... тъжна и страшна гледка!
Какво ли ни чака!

Via Калин Green team Bulgaria "Колкото и да не ти се вярва. Трябва да се знае, че това има решение. Пуска се жалба до общината и до горските. Трябва да се работи с някой НПО-та за документално и законово цитиране на нарушенията. След това се пуска писмо до кмета на общината, до ГС и така. Задължително се пуска жалба до полицията и евентуално до регионалния съд."

Здравейте,
има едно просто и ефективно решение. Изпратете предложение до МОСВ да закрие този резерват поради абсолютната невъзможност да се справят с ромските набези, и за компенсация да обяват поне 2-3 нови резервата в други прекрасни букови гори в България, каквито несъмнено има, но са предвидени за изсичане от горските стопанства.

Ужас хора, положението е трагично,Родопите ги изсичат с безпрецеднтна скорост и хъс. Държава няма, МОСВ е недействаща институция според мен, не знам как не го разбират хората. Относно жестоката суша и умиращите гори - радвам се,че поне някой го забелязва. На тези по-наблюдателни ми се ще да поровят за информация отностно понятието geoengineering. Страхотното засушаване е страничен ефект (или търсен ефект,не знам) от масивните аерозолни операции,които се провеждат в цял свят. Дори на снимките по-горе ясно се виждат самолетните следи - това е изкуствена облачност. Тая земя е отписана ако рязко не се промени нещо!

Никой не го ебе за Родопите. Това е самата истина. Масата хора се вълнуват за Рила и Пирин, просто защото са туристически дестинации. Това е.

Човече, не знам как намираш сили да снимаш подобни гледки. Аз направо откачам :(