Източни Родопи

Това е пътепис разделен на две части. В тази част писането е повече от показването, за разлика от втората част.

kardzhali

Язовир Ивайловград

В деня на тръгването бях планирал участък с черен път от с. Мезек до с. Вълче Поле (Сакар). В село Мезек трябваше да видим тракийската гробница, но едно е да планираш на хладно пред компютъра, друго е след 200 км шофиране в най-големия пек да мислиш за черни пътища и гробници. Така че, първата спирка направих в митничарското селце Арда до язовира.

Ivailovgrad

Единственото сносно място за престой извън селцето беше заето, затова поех към града.

Ivailovgrad

В близост до старата част на града – Лъджа могат да се видят множество исторически забележителности: римска вила Армира, манастир Константин и Елена, древен мост на река Армира, крепост Лютица, но от бързане отскочих само до манастира и вилата, които бяха заключени.

Меандрите на Бяла Река

Пътят се движи съвсем близо до гръцката граница, след с. Меден Бук се отбива по черен път и се отива към з.м. меандрите на Бяла Река – малка, удивително красива река.

Byala reka

В по-големия вир, малко по-надолу, се чуваше веселата глъч на децата от селото. Вместо да се натрапвам и да ги притеснявам с фотоапарата поех обратно по черния път. На хълма се появи селце, очевидно, изоставено отдавна.

Rhodope

С доста клатушкане и с много помощ на GPS-а по стъмване се добрахме до асфалтов път и отпрашихме към най-близкото и сигурно място за нощуване – централния хотел в Крумовград. Така измина един ден, в който набързо претупахме половината Източни Родопи, без да успеем да видим кой знае какво от нея.

Татул

Тополовград, Свиленград, Ивайловград, Крумовград, Момчилград, Димитровград, всички градове в Югоизточна България завършват на град, едва ли е съвпадение… а на древното тракийско светилище Татул син и баща играят на табла и между другото събират входна такса 2 лева.

Tatul

Язовир Кърджали

Язовир Кърджали изглежда е предпочитаното място за плаж и развлечения в Източните Родопи.

Kardzhali

Освен да ловите шаран и есетра, можете да плувате в него или да се разхождате с лодка.

Kardzhali

В повечето скали към хижа Боровица са издълбани странни фигури с формата на бутилка.

Kardzhali

Студен Кладенец

Би ми се искало да обиколя някой ден този язовир по вода.

Studen kladenets

Би ми се искало да обиколя някой ден този язовир по вода. Повечето територии около него са защитени местности и резервати, в близост се намират много тракийски скални комплекси, гробници и долмени.

Studen kladenets

По средата на Студен Кладенец има голям остров, който се използва за развъдник на Елени.

Studen kladenets

Тук се намира село Лисиците, до което няма автомобилен път. Единствената връзка с него е по въжен мост или по вода. Дори до ЖП спирката, която е на 500 м от моста също няма път.

Studen kladenets

Перперикон

Краткият преход в Източните Родопи завърши с посещение на Перперикон. Който се е качвал там знае, че денивелацията е около 200 метра (представете си да се катерите с четири годишно дете на рамене в най-задушното време). Точно се бях качил горе, когато в далечината закънтяха гръмотевиците на прииждащата буря. Имах време колкото за две снимки, за да хукна с пълна скорост надолу преди да ни хване градушката.

Perperikon

Набързо, с много ядене на къпини и запознаване с непознати места преминахме през Източните Родопи. От тази част на планината се отправихме към по-високите и красиви Западни Родопи.


15 responses to “Източни Родопи”

 1. Костов Avatar
  Костов

  Мнго ми хареса пътеписа и снимковия материал към него.
  Смятам да тръгнем със семейството по същия маршрут.
  Коментариите,които са направени за посетените места са много интересни и от тях човек,който не е бил там получава доста ценна информация.

 2. Павлина Avatar
  Павлина

  Поздравления за снимките — страхотни са! Ивайловград е родният ми край и сърцето ми трепва винаги, когато видя красотите на природата там. Благодаря!

 3. Дан4о Avatar
  Дан4о

  Ne mi haresva.

 4. Райна Avatar
  Райна

  Наистина, поздравления за прекрасните снимки! Преди седмица група приятели посетихме язовира, Татул и Перперикон. Времето ни беше най-подходящото за тази цел. Към Вашите снимки трябва да се добави само, че усещането на тези места е невероятно! Съчетанието на красивата природа с уникалните светилища ги прави незабравими! Проблемът не е в бащата и сина, които ни събират по 2 лв, а как нищо не се пази. Селяните от Татул използват гробните камери за поилки на животните и камъни от светилището за оградите си, а тълпите подскачащи по ронещите се камъни на Перперикон ще го докарат до каменна пустиня!

 5. Дияна Avatar
  Дияна

  Планирам пътуване следващата седмица из района на Източни Родопи и освен Перперикон и Златоград, исках да разбера какво още да посетим. Благодаря за информацията и чудесния снимков материал!

 6. B. Dyakov Avatar
  B. Dyakov

  Снимките и целия сайт са чудесни! Попаднах тук случайно докатои търсех нещо за Златоград! Продължавайте!

 7. Дарина Avatar
  Дарина

  Снимките наистина са чудесни! Но има много интересни неща, които могат да се видят още. Например, едно китно малко градче Джебел, което е заобиколено от дива природа и една много интересна крепост “Устра” и много др. заслужаващи интереса ви 🙂

 8. Цветелин Avatar
  Цветелин

  Много се радвам на хора, които наистина оценяват красотата на природата. Снимките са великолепни, а придродата изключителна. Наистина си заслужава да се посети този кът на България 🙂

 9. Мишо Avatar
  Мишо

  Супер е статията, много ме кефи. Харесвам хора с естетически усет. 🙂

 10. ВАНЯ Avatar
  ВАНЯ

  Попаднах случайно, търсейки необходимата ми снимка. Разгледах всичко и забравих какво щях да правя.
  Удивително красиво. БЛАГОДАРЯ!

 11. Вера Avatar
  Вера

  Здравейте, много ми харесаха снимките.
  През лятото бях с приятели 10 дни в този район и се влюбих в него дотолкова, че тази седмица в най-големите снежни виелици отново бях там. Интересни са и почти изоставените села в близост от Ивайловград — Сив Кладенец, Долно и Горно Луково, Мандрица, Костилково. Също и по-на запад селата около Ардино и Джебел, където турското население е изключително гостоприемно и добронамерено.
  Само да отбележа за “странните фигури с формата на бутилка”, че това са тракийски скални ниши, в източните Родопи е пълно с такива, служили са като урни, където е поставяна прахта на умрелите. Поне това е една от хипотезите, на учените още не им е съвсем ясно за какво точно траките са използвали нишите.

 12. radko Avatar
  radko

  Много са хубави снимките, аз сам на 1 от тях!

 13. Величка Avatar
  Величка

  Ивайловград е моя роден дом! Той е за мен най-красивия град в цяла България! Обичам го!

 14. Елена Avatar

  Колко красота! И аз харесвам родния си край! Радвам се, че сте уловили с обектива много красиви кътчета и мигове от нашите източни Родопи. Природните и исторически забележителности ни напомнят за непреходните ценности в живота.

 15. Gabi Tour Avatar
  Gabi Tour

  Красота и пак красота която спира дъха…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *