Рила през октомври

Леката мъгла и падащия мрак правят разходката вълнуваща към хижа Мальовица.

На сутринта идва време за катерене из чукарите на първа и втора тераса. Докато през нощта мъглата се беше кротнала под хижата, сега упорито започна да ме преследва, колкото и да се изкачвах все по-нависоко.

Rila

Заслон БАК (Орловец)

Rila

След заслона на БАК толкова се разсеях, че неусетно поех към връх Ловница, вместо по предвидения маршрут към Страшното Езеро.

Rila

Температурата беше под нулата, вятъра бръснеше с всичка сила, а мъглата упорито опитваше да се промъкне през острите зъбери на изток.

Rila

Страховити каменни зъбери ме съпровождат по пътя към Страшното Езеро.

Rila

На заслона бях ходил през 1994-та година, на първия си преход в Рила.
Тогава се наложи да нощувам там. През цялата нощ имах усещането, че огромни канари се откъсват от върховете и падат към заслона с оглушителен грохот. На сутринта разбрах, че тези звуци са идвали от ламарината на покрива. От тогава това място буди в мен страхопочитание.

Rila

За жалост, отново обърках пътя и докато се промъквах през сипеите, слънцето се показа иззад върховете, и така не ми даде шанс да пощракам езерото на фона на игловидните скали.

Rila

Поне имах късмет с времето за десетина минути, преди да се появи обичайната за тази местност мъгла.

Rila

От Кирилова Поляна по приличен черен път се стига до местността Тиха Рила, след което на около час пеш е хижата.

Rila

В тези езера май наистина има риба, съдейки от множество хора с въдици сновящи наоколо.

Rila

Стопанинът на хижата ме изпраща с мъркане.

Rila

11 responses to “Рила през октомври”

 1. Боби Avatar

  А жената и детето къде бяха през това време? Втори въпрос: сам ли правиш тези походи?

 2. Евгени Avatar

  Как къде, в хижата. Ако е за няколко часа предпочитам да съм сам, че дружината много ме забавя. За повече от ден ако е, задължително с компания, по-весело е.

 3. Георги Avatar
  Георги

  Ходил съм няколко пъти до Рила и съм видял доста неща, но от това което виждам сега мога да кажа, че не съм видял нищо.
  Беше споменал веднъж, че имаш намерения да правиш някакъв тип виртуален екскурзовод за България или нещо от сорта. С това което имаш като база от информация и снимки би направил нещо много добро. Мога да кажа, че ще съм един от първите които ще се регистрират за ползването му независимо от това дали е платено или не.

 4. Kalista Avatar
  Kalista

  Имах невероятната възможност да съчетая полезното с приятното през последните два работни дена от миналата седмица в Рила, случихме на много слънце, неописуеми краски на листата по дърветата, аромотерапия от боровите горички ;-)… Гледам снимките ти и се чудя – кога ли ще ми се отдаде възможност пак да бъда там? 🙂
  Обожавам снимки с отражение във вода, поздравления за номер 24, 25, 26. 🙂

 5. sorcerer Avatar

  Направо не мога да ги гледам тези снимки 🙁 Искам пак да съм горе. Между другото, ако от време на време слагаш по някоя снимка във формат за wallpaper, ще съм много благодарен 😉 Невероятни са. Ще ми носят усмивка всяка сутрин 😉 Благодаря предварително!

 6. Велин Великов Avatar
  Велин Великов

  По кое време на октомври ходи в Рила?

 7. Евгени Avatar

  “@6”:#6. На 12-ти октомври, 2006 година.

 8. Юлия Avatar
  Юлия

  Много хубави снимки! 🙂 Уловил си магията на тези места. 🙂

 9. Фифи Avatar
  Фифи

  тази година направих същия поход :), а сега се замислям да изпразнувам нова година на заслона на БАК. Малко пишман турист съм и това ще ми е първия зимен преход, та да подпитам, поне според теб… Качване до там в зимни условия дали е възможно въобще и някакви съвети ако може… 🙂

 10. Евгени Avatar

  “@9”:#9 Поздрави за ентусиазма!
  Аз съм хептен любител планинар и не мога да ти дам съвет. Не съм правил зимно изкачване досега, но стига да си добре подготвен, мисля че няма да има проблем да се качиш зимата там.
  Разпитай в “този форум”:http://planina.e-psylon.net/viewforum.php?f=5&sid=7efedd3d8d8f7abe53533eedff045633. Сигурен съм, че там ще получиш отговор.

 11. Снежана Avatar
  Снежана

  Аз искам да ви разкажа за хижа “Рибни езера”. Ходих тази година, за пети път, страшно много ми харесва там. Хижарят чичо Тошко е толко готин човек, страшно усмихнати са всички, баба Ирина е такава лъчезарна баба, малко са останали:), трябва да си ги ценим.
  Препоръчвам на всички, които искат да почиват в планината да отидат там и да прекарат цялата си почивка на езерата. СТРАХОТНО Е!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *