Рай през зимата

Всяка зима си харесвам някоя хижа в Централен Балкан, слагам снегоходките и поемам към нея. Този път честта се падна на хижа Рай.

Скоро след като поех по прясно утъпканата пътека, облаци започнаха да се скупчват около заснежените върхове. На разклона за връх Ботев пъртината изчезна и запробивах път през гората.

Точно на най-големият наклон преди хижата направих грешката да изоставя маркировката и да поема директно нагоре по стари следи. Оказа се, че хората са се пускали оттам, а не са се качвали. Това беше най-кошмарното ми изкачване. Снегоходките не успяваха да зацепят в снега и постоянно пропадах надолу. Не можех нито да се подпра с ръце заради изключително дълбокия сняг, нито да се хвана някъде. Погледнато отгоре, това беше безкрайна вертикална стена, отрупана със сняг.

Облаците прииждаха с пълна пара когато изкачих билото.

balkan
Central Balkan National Park

За броени минути слънцето се скри и всичко потъна в гъста мъгла.

balkan
Central Balkan National Park

За сметка на това, веднага щом се смрачи, небето се изчисти и се показаха звездите. Нямаше луна, но вместо нея Венера блестеше ярко тази вечер.

balkan
Ray Hut

Тази тиха, но мразовита нощ, прекарах в съзерцаване на нощния небосвод. Отсъствието на лунна светлина даваше възможност на звездите да греят с пълна сила. Докато тук на билото блещукаха звезди, над Калофер пламтяха облаци.

balkan
Above Kalofer

За разлика от разкоша на диамантеното нощно небе, изгревът бе по-скоро скучен. Райските скали за миг пламнаха в алено, след което поех по обратният път по вече утъпканата снежна пътека.

balkan
Raysko Praskalo

One response to “Рай през зимата”

  1. Валентина Панчева Avatar
    Валентина Панчева

    вЪЗХИТА!
    ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И УСПЕХИ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *