В Средна Рила

От местността Тиха Рила се качих набързо до хижа Рибни езера. Без да се отбивам там отклоних към Смрадливото езеро.

Rila

По пътя има купища малки безименни езерца, с красиви пухести цветчета върху зелени островчета.

Rila

Изкъпах се в езерото и легнах да се попека докато слънцето препичаше неумолимо. Скоро слънцето се скри зад връх Рилец и поех обратно по същия път към хижата.

Rila

Това е перфектното време в планината, когато част от върховете се обагрят в червено.

Rila

Езерата се превръщат в огледални образи на планината.

Rila

В сравнение с гостоприемността и уюта на старопланинските хижи рилските са точно обратното – отблъскващи и мизерни. Десет лева струва преспиването в общо спално помещение на изтърбушено двуетажно легло с вонящи на котка проядени одеала и скъсани чаршафи. Към тези пари в стаята задължително се осигурява и професионален хъркач, който неуморно хърка до сутринта.

Още преди да звънне будилника, в пет и нещо сутринта, се събудих от истеричното кряскане на две баби работещи в кухнята. Докато цялата хижа кънтеше от дивите ругатни се оправих и изнизах набързо. Беше започнало да се развиделява.

Rila

Малко преди да се изкача на разклонението се показаха първите слънчеви лъчи.

Rila

От там поех на запад по Рилецкото било. Вятърът утихна след като преминах седловината. Отбих от билото и поех към най-високия връх в Средна Рила – Рилец (2713 м). Този връх не е като останалите, целия представлява огромна грамада от камъни и от всички страни е заобиколен от сипеи. Според картата мога да сляза от него до Смрадливото езеро като продължа напред. Беше така докато не стигнах до страшен отвес. Затегнах добре раницата, огледах терена за възможен път по сипея и бавно, но славно, без произшествия, успях да сляза по стръмните 400 метра денивелация надолу. Топнах морни нозе в езерото, хапнах, попекох се и ето ме тук.


7 responses to “В Средна Рила”

 1. Маргарита Avatar
  Маргарита

  Тези бели пухести цветенца, които и на теб са направили впечатление ги има само по мочурливите места и ако ги изсушиш не се променят и като сухи цветя. Мислех, че са блатни кокичета, но вещи в тази област на полските и горските цветя ме обориха. Неразтворили се съвсем наистина приличат на кокичета. А прехода ти е доста изтощителен.

 2. Пешо Avatar

  Поздравления за чудесното ходене и снимки. Рилецкото било за мен е най-красивата част на Рила. За съжаление за хижите в Рила и Пирин си прав.
  Само една малка поправка — първенец на Средна Рила е вр. Черна поляна (2716 м.).

 3. Евгени Avatar

  Пешо, мерси за поправката, не знаех.

 4. Agi Avatar

  Уау, това са страхотни снимки!

 5. Бат'Киро Avatar

  Страшни снимки правиш!

 6. kbderror Avatar
  kbderror

  Уникални снимки човек. Попаднах случайно на тях в Google Earth. Свалих си доста за wallpapers. Направи неква download секция и намали малко т’ва лого на ED примерно. Още веднъж поздравления, невероятен талант си.
  А между другото с к’ва камера снимаш?

 7. Евгени Avatar

  С Canon EOS 5D снимам. Не са ли дребнички за wallpapers? По-големи снимки има във “фотогалерията”:http://seen.evgenidinev.com/ ми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *