Исперец

Непознатото име Исперец беше достатъчна мотивация да събера въоръжението и да се отправя натам.

isperets

Името “Исперец” за първи път научих от една стара книжка, която намерих в апартамента на дядо ми, което ще рече, че книжката е била поне отпреди 40 години. Там, в едно от комунистическите събрания на туристическо дружество “Странджа”, се описваше как дружината се събрала и направила поход до връх Исперец. Търсих в Интернет къде е тоя Исперец, но резултат не намерих.
Единственото възможно място беше това да са хълмчетата западно от село Росен и източно от Маринка.

Isperets

Дотътрих се с колата някъде на два-три километра под върха, където започва еко-пътеката. Лесно една обикновена пътека в гората става “еко”, достатъчно е да се опресни маркировката.

Isperets

Нищо, че маркировката е обновена само до нещото, което някога е било хижа Исперец, а не до самия връх.

Isperets

Самата гора не е нищо повече от трънаци и хилави дръвчета. Поляна няма, река няма, открита гледка от върха (260 м) също няма. Еко остава въздуха, който си е такъв на кое да е отдалечено от града и пътя място.

Isperets

Още с излизането от колата, облак от мушички обви главата ми. Еко въздухът, изглежда, действа добре на размножаването им. Слънчевите очила се оказаха единственото средство за придвижване през гората, макар че гадните мушици успяваха да се промъкнат някак и зад тях. Когато най-накрая излязох от гората и се качих на върха разбрах, че това не е просто облак от мухи който ме преследва, а пълчища от мушички, които необезпокоявани си бръмчат наоколо.

Isperets

Дадох шанс на дългия обектив, и без това нямаше какво да се снима наоколо, а и мухите бяха достатъчно досадни за да ме оставят да се огледам.

Isperets

Някога, преди да съм дошъл на този свят, на Исперец е имало хижа, чешма, полянки, хубави пътеки… организирали са се туристически излети… Сега Исперец е рай за мухите, пътеките са превзети от трънаци, от хижата са останали руини, страх ме е да пия от водата, която все още тече от чешмата, сигурно и тя е отровена както и всичко наоколо.

Isperets

2 responses to “Исперец”

 1. Георги Avatar

  Много красиво и спокойно място за отдих през почивните дни, но като чета това за мухите…

 2. Стойка маринова Avatar
  Стойка маринова

  Прекрасен кът, който опознах преди 25 години с моите ученици. Тук опознавахме природата. Наблюдавахме звездите и различавахме птиците. Придвижването е много романтично, особено привечер. Гледката към морето е фантастична.
  Жалко за уютната хижа… Това, което виждам на снимките е кошунство. Отдавна не съм била там, но смятам че е време да възродим това невероятно гнездо на природата.
  Сигурна съм, че ме подкрепяте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *