Гърция

Първият ден на пътуването шофирах изцяло нощем и не успях да разгледам пейзажа на северо-източна Гърция. Съмна се малко преди да стигнем Солун. За разлика от нас, през празничните дни Гърците не обичат да отварят магазините си, всички вкупом почиват. Ден след Коледа градът изглеждаше необичайно пуст.

greece

В ролята си на шофьор, се впечатлих най-вече от пътната инфраструктура. За пътищата и магистралите и дума не може да става за сравнение с нашите. Всеки изход, завой или мост е осветен от безброй лампи, табелите и обозначенията са огромни, четат се отдалече без затруднение, почти е невъзможно да се изгубиш, ако ги следиш. Завоите са обозначени с отразителна маркировка по цялата дължина. Полицаите, които срещнах по пътя помагаха на движението, вместо да му пречат.

Магистралата минава край планината Олимп. Слънцето така ме беше напекло и отначало реших, че това е облак. На няколко километра от Олимп е селцето Лептокария, където се отбиват туристите преди да изкачат най-високия гръцки връх Митикас.

След Волос ни очакваше сто километрово задръстване, когато целия гръцки народ се връща от провинцията в столицата.

greece

Отново за разлика от нас, полицаите помагат на колите да се предвижат, викат, крещят, свирят, правят всичко възможно да си свършат работата. За повече от 3000 км в Гърция не видях нито една катастрофа. С приближаването към Атина, въпреки огромния автомобилен поток движението става все по-бързо, като едно общо тяло движещо се с над 100 км/ч.

1023 километра след КПП-то в Свиленград пристигнахме в Атина.

greece

Имаше много портокалови дръвчета по улиците и по един голям Дядо Мраз на всяка спирка на метрото.

Навлизайки в южната част на Пелопонес след планинските вериги започнаха безкрайните плантации от маслинови дръвчета. По пътищата продавачите на портокали и мандарини са обичайна гледка, дори и през зимата. Интересно е, че през нощта стоката не се прибира, а крайбрежните заведения, които работят само през летния сезон оставят инвентара си навън без да се страхуват, че някой ще окраде столовете и масите или ще разбие скъпите стъкла и разните дървени декорации.

В малкото градче Петалиди, новогодишното настроение никакво го нямаше, посрещането на нова година премина като посрещането на всеки останал работен ден, без заря, без веселия в центъра.

greece

Корони

greece

Пилос

greece

Метони

greece

Agios Andreas

greece

Не пропуснах да се изкъпя в леко хладното Средиземно Море

greece

Минаваме през Патра, за да видим новия мост.

greece

Следваща точка е Метеора. Недоглеждане в картата (уж за по-кратко) ни отпрати през някаква централна планинска верига, а недоглеждане в знаците ни вкара в път, който е затворен и се строи в момента. Проходът минава на 1400 м, на места без път, покрай строящи се тунели, необезопасени участъци на ръба на планината, много падащи камъни и всичко това смесено със силен вятър, кал, заледяване, дъжд и сняг.

greece

В Каламбака станах рано сутринта, за да изпреваря автобусите с японски туристи към Метеора.

greece

На връщане отново по познатия маршрут, отново по тъмно, с малко повече бонус светлина – този път почти до Кавала.

Кратка почивка на езеро Волви

greece

Над Свещената Планина (Атос) също се спуска мрак

greece

Остават Кавала, Ксанти, Комотини, Орестиада и сме в България. Отново по нашите тесни, счупени пътченца с миниатюрни, изпокрадени табелки.


53 responses to “Гърция”

 1. tisho Avatar
  tisho

  Еха, чудесия. Живот и здраве тая година и аз смятам да посетя Гърция. Ще даваш съвети за пътуването 🙂

 2. sorcerer Avatar

  Прекрасно, както всеки твой post. Жалко само че са толкова рядко 😉 Ма то в това им е чара май 😉 Само дето тоя КПП Свиленград не е ли към Турция?:)

 3. Fipo Avatar

  ехх зашеметявашо, и аз като TISHO смятам да се размърдам до Гърция когато е възможно . Естествено снимките за чудесни 😉

 4. Комитата Avatar

  О ако мислиш че ще ти се размине с пет изречения и десет снимки, много се лъжеш 😉 Чакаме подобрено и преработено издание.
  Благодаря за щафетата. Ще се постарая.

 5. Chocho Avatar
  Chocho

  Няма да съжалявате, ако посетите Гърция. На 2-ри март се върнах от Драма, която е в (уж) неразвитата северна Гърция. Ако това е неразвитата, Боже, каква ли е развитата? Преминаването през КПП Илинден-Екзохи става за 2-3 мин и оттам през Драма, Ксанти, та чак до Кавала тръгва чисто нова магистрала, около която в далечината се виждат други нови пътища в строеж. В Драма е приятно, в Кавала-невероятно, а в Ксанти… Не ходете в Ксанти. Ние в Пловдив имаме Столипиново и места като в Ксанти са ни в повече. На човек му става тъжно чак когато се прибере в БГ и започне лутането по нашите пътчета, без табели, Сатовча, Доспат… мъка, мъка.

 6. Илияна и Боби Avatar
  Илияна и Боби

  Проучваме, търсим, намираме… готвим се да пътуваме за Гърция — отколешна наша мечта! Сайта Ви ни провокира още повече: снимки, пейзажи, романтика… Ще отдем, ще видим и разберем…
  Обичаме авнатюрите и приключенията особено в непознатите кътчета на планетата ни. Все пак благодарим и се надяваме като се върнем да направим допълнението…

 7. Никола Avatar

  Другият път да дойдеш на Санторини да поснимаш малко 🙂 мн. е хубаво тука, но ми е чудно как ли би изглеждало през твоята камера.
  Някакси караш нещата да излгеждат по-красиви от колкото са.
  Поздрави

 8. Митак Avatar
  Митак

  Браво и за снимките и за коментара. Точно така е, както го описваш. Дано и историците се научат да записват коректно и безпристрастно фактите като теб.

 9. Станислав Avatar
  Станислав

  Хора, учих в Гърциа до 6-ти клас, сега съм 10-ти и ходя постоянно, защото майка ми е там. Много съжалявам, че се върнах, голяма грешка! Гърция за мен най-красивата държава, в която съм бил, а повярвайте ми бил съм много места!
  Ego sagapao Athina.

 10. Кирил Avatar
  Кирил

  Чудесно представяне, поздравления!
  Гърция е страхотна дестинация за ваканция. Имат си всичко и го използват. Бил съм два пъти за по 20 дни. Изкарах страхотно… Умни хора, подредена държава, спокойствие. Всички коментари са също чудесни!
  Успех!

 11. Дедо Чавдар Avatar
  Дедо Чавдар

  Чудесно и правдиво! Нищо не е преувеличено.
  Включвам се само да потвърдя фактите, гледките и впечатленията. Мога да добавя, че планинския им туризъм не е развит, колкото у нас (имам предвид хижи и маркирани пътеки), но около 24.05.2007, посетихме няколко планини в северната част. В сравнение с Олимп, на който също съм бил, тук е много по-диво и за любителите на бивакуването е великолепно. Работят много здраво и например скицентъра им на Драмски Боздаг е чисто нов, стига се с автомобил безпроблемно на доста голяма височина и няма нищо общо със застроените красоти на Банско, Пампорово и Боровец.
  Въобще, планините им в северната част много приличат на нашите в южната и естествено могат да се сравняват с Пирин, Славянка, Беласица и Родопите. За познавачите повече не е нужно.
  Мисля , че е необходимо да добавя за сведение, че преходите ни от планина на планина с автомобил си бяха изпитание дори за това ранно лято. МНОГО ГОРЕЩО! В планините над 1500м е идеално. За мен подходящи месеци за бивакуване и преходи от планина на планина ще са до кря на май и след септември, освен ако се придвижвате с кола с климатик.

 12. Irina Avatar
  Irina

  Чета тук, че в Ксанти не е хубаво, а ми предстои да ходя там след няколко дена. Вярно ли е, че не е готино там?

 13. Зопница Avatar
  Зопница

  Браво! Страхотни снимки. Аз много харесвам и Гърция и гръцкия език. Даже вече започнах да го уча, защото има вероятност да замина там, по-точно в Атина, където в момента се намира моя приятел.
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ още веднъж за готините снимки.

 14. ivo Avatar
  ivo

  Аз също ходих това лято в северна Гърция. Останах очарован от подредения начин на живот. Посетихме Драма и Кавала. На плажа вКавала не видях един фас, нито по улиците, нито по паркингите. Явно хората отдавна са минали този период, в който живеем ние. Кавала е невероятен град. Посетете го и ще останете очаровани.

 15. Ивелин Avatar
  Ивелин

  Там е страхотно. Най-хубавото, което имат там е морето и всички басейни, които съм виждал в Гърция.

 16. Тиа Avatar
  Тиа

  Безспорна е красотата на Гърция. Но аз я виждам в малко по друга светлина. От години работя с гръцки фирми и едва ли има по големи измамници от гърците. Като цяло гърците ги тресе стагнация и безпаричие. Целият им живот е на кредит. Страхотно мързеливи са и ако не сме ние и албанците ще се заринат в боклуците си. Изумена съм от лошия “сървиз” по ресторантите. А що се отнася за езика, всички гърци който познавам искат да учат български.

 17. DAN Avatar
  DAN

  Бях преди един месец в Гърция, подредено е, чисто е, но ако не е бил ЕС да са по-бедни от нас, но ЕС много пари е налял, пък и тук в България последните 18 год. са разсипия.
  А северна Гърция си е България — Солун, Кавала, Дедеагач (Александруполис), само че само с по-възрастните хора (над 50 г.) може да се разберете на български, не знам как са промили мозъците на младите (коренни жители, които по майка и баща са българи), но сега плямпат само на гръцки и се смятат за гърци.

 18. Митак Avatar
  Митак

  Винаги се намира някой като “DAN”:#19, отсъждащ неграмотно.
  Добре, че северна Гърция навремето не е попаднала в рамките на България, защото днес и тя щеше да е със скапани пътища, неизмазани къщи, зарината в боклуци и села вонящи на оборска тор.
  А доколкото знам, до края на Втората световна война, между България и Гърция са извършени няколко размени на население. Не са били изселени само смесените бракове и каракачаните

 19. МИТАК Avatar
  МИТАК

  В подкрепа на предният ми коментар:
  http://oikumen-doklad.blogspot.com/2007/06/blog-post_141.html

 20. Кори Avatar
  Кори

  Аз също бях в Гърция това лято. Ханах най-големите горещини, но бях така изумена от всички красоти, които видях, че жегите изобщо не ги усетих! Пътувах през нощта, но тъй като магистралата до Атина върви покрай морето, не спирах да гледам. А то навсякъде блестеше на лунната светлина… просто прекрасно.
  Пожелавам на всеки да посети тази страна.

 21. Нели Avatar
  Нели

  Два пъти съм посещавала Гърция за по 15 дни. Очарована съм от красотата, подредеността и хубавата природа.
  Пътувахме със съпруга ми с автомобол и имахме възможността да разгледаме градове като Орестиада, Александруполис, Кавала, Солун, Катерини, Атина. Преминахме към западна Гърция. Особено красиви градове са Патра, Превеза, Амфелония. Не отстъпват по красота и планинските градове: Агринио, Арта, Янина. Изживяхме удоволствието да пътуваме и по странните завои към Кадрица, Каламбака, Трикала. Беше неописуемо!
  Пожелавам на всеки да посети тази екзотична страна.

 22. Цветелина Avatar
  Цветелина

  Снимките са просто неописуеми с думи… Ние с приятеля ми ще заминаваме да работим в Атинаи аз вече нямам търпение да се впусна в новите предизвикателства… Искам да разгледам и посетя всяка екзотична точка в Гърция… Ще пътуваме с кола, тъй че се надявам да видя с очите си всички тези диви красоти, които си снимал.

 23. Яна Avatar
  Яна

  Здравейте на всички пътешественици.С удоволствие искам и аз да се включа към людете посетили Гърция.
  Не знам за вас, но аз още на втория ден от почивката си там си казах, че искам да се устроя тук. Много ми хареса, мнооооооооооого. Моята първа братовчедка живее и работи от 14 г в Атина и ме покани тази година да й погостувам за 10-на дни. Беше неописуемо! Толкова красота и толкова висок стандарт! Там Макдоналдс и останалите заведения за бързо хранене, които ние благотворим там ги нямат за нищо! Едва ли не са най-долнопробните! И наистина останах много учудена когато на опашката зад мен се нареди един просяк и си поръча голямо “биг мак” меню с големи картофки и кола за 5 евро! Леле, мале, а аз си взех само един хамбургер. За каква ли са ме помислили??:):):) Но не това е най-важното.
  Никога не съм предполагала, че нашата съседка може да бъде толкова красива. Естествено се качихме и до Акропола, а рождения си ден 29.08.2007г. отпразнувах на най-високата точка в Атина –връх Ликавито. По-висок дори от Акропола. Беше величествена гледка. Ходих на гости и на другия ми братовчед в Агио Теодори (малко селце на около 1 час път с влак). Ако на това му викат село, не знам тогава нашите села как ще ги наричат.
  От цялото си пребиваване там разбрах, че ние сме на светлинни години зад гърците по манталитет и стндарт на живот.
  Пожелавам на всеки, който не е бил в Атина да отиде. Определено си заслужава:):):)

 24. Силвия Avatar
  Силвия

  Снимките наистина са чудесни.
  Аз живея в Гърция от 7 години. Заминах с приятеля ми без да знаем, къде отиваме, само знаехме, че искаме да работим. Всеки ни казваше, че така не се прави и трябва да имаш сигурен човек там и всякакви други глупости. Беше ни много трудно в началото, но някак си се справяхме, макар че се местихме от град на град не се отказахме от нищо. Намерихме си сигурни работи и за двамата,и след около 2 години се върнахме в България, оженихме се и пак заминахме за Гърция, където съм и сега. Дори синът ни се роди тук. Радвам се, че пробвахме и успяхме.
  Подкрепям всеки, които иска да дойде тук и да пробва, защото няма да сгрешите.
  Силвия, от о-в Тасос

 25. buba-32 Avatar
  buba-32

  Случайно попаднах на този сайт, и за пореден път се убеждавам, че българите сме гола вода. Такова прехласване по една страна, която не е нищо повече от нашата е направо срамно.
  Аз бях тази година и в Солун и на Метеорите и на остров Корфу. Нищо кой знае какво! Вземете по един фотоапарат и се разходете по морето — Резово или Камчия идете до Царево или до Перперикон. Ето по това можете да се прехласнете, а не по пълното с умрели плъхове (мога да приложа снимки) море до Солун, или по безумния трафик по еднолентовия път към Метеорите. До Варна също има невероятен скален манастир, които е не по-малко впечатляващ.
  Срам.

 26. elena Avatar
  elena

  Утре заминавам за Гърция. Някой знае ли какви са температурите. Какво да си взема?
  Благодаря предварително!

 27. Dess Avatar
  Dess

  За мен Гърция се е превърнала като втора родина! Изключително съм впечатлена от тази страна. Ходила съм вече не знам колко пъти, не ги броя… но всеки път отивам с голямо желание! Посетила съм много от градовете, но и много не съм и изключително много искам да го направя! Не съм ходила в Южна Гърция, а това ми е мечтата. Искам да видя и остров Крит… Сега ще ходя в Кавала, Тасос и Драма, макар че съм ходила, но с удоволствие ще повторя!

 28. Todor Avatar
  Todor

  Наистина мисля, че както казаха някои малко прекалявате в оценките си. В България има не по-малко красиви места и повече райски кътчета от Гърция. Работил съм с гърци и съм имал възможност да посещавам често южната ни съседка, независимо дали по работа или почивка. Когато правите такива сравнения трябва да се вземат всички точки предвид и най-вече къде е Гърция от над 2 десетилетия и къде сме били ние след 89-та. Но абстрахирайки се от това и сляп човек би разбрал за красотата и хармонията на българските кътчета и предимството им пред които и да е чужди. Нужно е единствено да се покатери до рилските езера и да види величието на стръмните върхове на Рила, да застане под Вихрен, да види “безкрайните” и горди Родопи, Странджа, Сакар, красивата Стара Планина, да посети множеството природни феномени в нашата родина и девствените местенца, където все още човешки крак не е стъпвал! Да се наслади на красивите плажове и кристално чиста вода и по южното и по севернот черноморие. И най-важното да усети духа, културата и обичаите в различните краища на България, традиции, които има на много малко места по света, наслаждавайки се на родопската каба гайда със звука на легендарната Валя Балканска полетял в космоса или на някое тракийско, северняшко, македонско или шопско хоро!

 29. Todor Avatar
  Todor

  Иначе нека авторът приеме моите искрени поздрави за наистина невероятните снимки и истории!

 30. buba-32 Avatar
  buba-32

  Браво Тодоре, ето това се казва достоен българин! Аз съм забравила за планините, но Вихрен и Кончето гърците могат да ги гледат през крив макарон! Аз съм против всяко чуждопоклонничество и отричане на българското. Браво на теб, направо ми подобри настроението за днес. Не отричам, че другите страни имат своето историческо и природно наследство, но не отричайте и БЪЛГАРСКОТО!

 31. Диан Avatar
  Диан

  Наистина яко ги тресе някои хора гръкоманството, но това явно си още от времето на Паисии. Аз също смятам че е доста красиво в Гърция, и си заслужава човек да отиде там да разгледа, но да се изпада в крайности чак е прекалено. А аз пък забелязах, че в някои отношения сме и по-напред от тях. А ако се вземем в ръце и спрем да мрънкаме, а почнем да работим, до 10-15 години ще ги минем.

 32. Елисавета Avatar
  Елисавета

  Много ще съм благодарна на този, който ми прати снимки на гр. Ксанти. Никъде не мога да намеря. Благодаря предварително

 33. John Avatar
  John

  Елисавет, в “този сайт”:http://picasaweb.google.com/angel.k.dimitrov/TripToXanti можеш да видиш някои снимки от Ксанти.

 34. МИТАК Avatar
  МИТАК

  До Буба-32 и Тодор
  Ама кой е казал, че понеже харесвам Гърция и снимките на Евгени Динев, не обичам България и красотите и? (това че харесвам жените, не ме прави жена).

 35. Алекс Avatar
  Алекс

  Що за стокхолмски синдром бе хора! Най-омразния народ са гърците, как може да превъзнасяте тези боклуци. Прочетете малко повече за тях, за перипетиите на наши сънародници там, за гаврата на гръцки служители в униформа по границата, за онанирането им пред затворени жени във временни лагери до изясняване на причините за задграничните им пътувания да речем до Канада през Атина и пр. За изнасиленото момиче от 6 гръцки полицаи…, край няма… как може да се превъзнасяте от вид туристически брошурки…

 36. Борис Avatar
  Борис

  Някой би ли могъл да даде превод на песента на Nikos Vertis – Πως να το εξηγήσω, моля?
  Δεν μπορώ να το πιστέψω…
  ότι εσύ είσ’ αυτή που πέθαινε για μένα
  πόσο θέατρο να παίξω
  πόσο να υποκριθώ
  Πώς να το εξηγήσω
  τόσα βράδια μόνος και δεν έρχεσαι
  δεν με σκέφτεσαι
  Θέλω να σου μιλήσω
  μα για κάτι άλλο τώρα καίγεσαι
  δε με σκέφτεσαι
  Κάνεις τα πάντα
  σαν μια ξένη να σε δώ
  και να βγάλω απ΄το μυαλό,
  πως ακόμα σ΄αγαπώ
  Κάνεις τα πάντα
  να πληγώσεις μια καρδιά
  που για σένα μια ζωή
  έπεφτε μεσ΄τη φωτιά
  ПП. Извинявам се за офф топика, но не знам къде другаде да питам.

 37. naivnik@dir.bg Avatar
  naivnik@dir.bg

  За Борис
  ———–
  Не мога да повярвам…,
  че ти си тази която умираше за мен.
  Колко театър да играя,
  колко да се преструвам?
  Как да си го обясня?
  Толкова нощи съм сам,а не идваш,
  не ме мислиш.
  Искам да ти говоря,
  но за нещо друго ,сега гориш
  не ме мислиш.
  Правиш всичко
  за да погледна на теб като на чужда
  и да си избия от ума,
  че още те обичам.
  Правиш всичко
  за да нараниш едно сърце,
  което за теб,цял живот
  влизаше в огъня.

 38. МИТАК Avatar
  МИТАК

  Този АЛЕКС (толкова Гръцко име), защо ли е толкова сърдит на Гърците? Ако някой Грък го е употребил като момиче, не е тук мястото да си излива срамовете и болките. Има 1000 други форуми в които може да си каже мъката от обидата и да си изрази умразата.

 39. Борис Avatar
  Борис

  Naivnik, сърдечни благодарности!

 40. Светана Avatar
  Светана

  Аз не съм виждала Гърция, но откакто се помня копнея да я посетя. За мен Гърция е била винаги наи-голямата ми мечта. Надявам се някой ден мечтата ми да стане реалност и да посетя толкова бленуваната от мен Гърция. И аз не зная защо толкова много я харесвам, просто нещо отвътре ме влече. И сега като видях поредните снимки на тази изключителна страна, все повече се влюбвам в нея. Благодаря ти сърдечно за тези снимки.

 41. Георги Avatar
  Георги

  И аз изчетох вашите коментари и след тях и жена ми и аз се навихме да посетим Гърция. Обаче аз да ви питам малко нещо по страни от темата. Какво да купя от България — цигари какви и колко се полагат да човек, алкохол какво пият и може да се продаде? Или някоя друга по-вървежна стока, поне бензина да избием. Ех пуста мизерия в тази България, ма като ми се пътува кво пък да направя.

 42. Христо Avatar
  Христо

  Миналата година бяхме вГърция с лека кола. Минахме през Солун, Катерини — Паралия, ходихме до Метеорите и на връщане през Кавала, о-в Тасос, Александруполис се прибрахме в България. Като първо пътуване вГърция аз влязох в различни блогове за да добия впечатления и получа информация. За мен като шофьор беше важно отношението им към правилата за движение. И въпреки заплахите, че много глобявали, ако се спазват ограниченията, проблеми няма. Гърците доста надвишават скоростта, но аз се изхитрих, и след като пропущах по две коли пред мен, карах след тях с тяхната скорост (и най-модерните радари засичат максимум до две коли едновременно).
  До Калампака на една малка бензиностанция заредихме и обядвахме в кръчмето към нея.
  Рибата я приготвят великолепно. На съседната маса обядваше униформен полицай, като си пийваше “Пломари”. В Гърция го сервират в 200-грамови бутилки. Нашият, докато ние обядвахме, си изпи 2 бутилчици, и когато тръгвахме, той също излезе. Нарочно се замотах около колата, защото допуснах, че може да се заяде за нещо след 400 гр. узо, но той спокойно се качи на полицейската си кола и отпраши към града.
  За Гърция ползвахме пътна карта и нямахме никакви проблеми с маршрута. Проблемите започнаха след влизането ни в България. Минахме границата към 19.00 ч. до Кап. Андреево. Валеше проливен дъжд и нямаше кьорава табела. В Свиленград на 2-3 пъти ни обясняваха как да намерим пътя за Харманли и Стара Загора. След тези обяснения отново стигнахме Капитан Андреево. Митничарите ни казаха да караме по пътя за София и ако не видим отклонение за Харманли да продължим за Пловдив. Моят приятел се принуди да звъни на свой близък в Свиленград, който изяви желание да дойде с колата си за да ни съпроводи до разклона за Харманли. Тъй като вече беше станало 21,30 ч.!!! ние водени от упътванията му, продължихме и с голям зор и нерви успяхме да се измъкнем от този район. Така че България с тази пътна мрежа ще стане туристическа страна вероятно след около 50-тина години. През това време ще си развиваме социалния туризъм и ще се радваме западняците пенсионери да оставят някое и друго евро за закъсалата ни икономика.
  От обслужването в Гърция не мога да се оплача, цените не са кой знае колко високи. От тяхния фришоп си купихме по 2-3 бутилки узо “Пломари”, но се установи, че в нашите складове е само с 20 стотинки по-скъпо.
  Следващият месец се готвим да ходим отново в Гърция, но мислим да обиколим малко из вътрешността, а не само по крайбрежието. Казвали са ми, че така по-добре може да се опознае страната. Живот и здраве като се върнем ще се опитам да споделя впечатленята си.

 43. Марин Avatar
  Марин

  С интерес прочетох статията и коментарите и реших и аз да се изкажа. Четири пъти ходих в Гърция през тази година и горе долу придобих представа за държавата като цяло. Наистина си заслужава да се посети тази атрактивна туристическа дестинация. Близостта ни до нея, както и свободния достъп,са допълнителни предимства. От София да Кавала през Илинден са около 5 ч. каране с една-две почивки — 310 км. От София до Солун през Кулата разстоянието е почти същото (около 310 км) и се взима пак за около 5 ч. без бързане.
  Ако ходите на плаж посетете Керамоти, намира се 30 км на изток от Кавала. Плажа е невероятен. Ако си поръчате нещо в заведението на самия плаж, може да ползвате безплатно шезлонг, чадър и масичка за целия ден. От Керамоти може да хванете ферибот за Тасос. Други добри плажове около Кавала са в западна посока — Каламица, Батис, Палио, Неа Ираклица, Неа Перамос. Чисто море, спокойствие, без мутри и отворковци и най-важното — без нашите грандомански застроявания. За Кавала и Солун има достатъчно писано из нета. Като цяло мисля, че пътищата им не са кой знае колко по-добри от нашите, а пък за пътни табели да не говорим. Примерно ако пътувате от Кавала на запад по крайбрежието за Кулата, много лесно може да пропуснете отбивката за Серес и ще хванете пътя за Солун. От Солун до Атина е платена магистрала (около 500 км), въпреки че на места прекъсва. Таксите са около 13 евро на посока. София-Атина спокойно каране с почивки-10 часа. В Гърция се кара изключително спокойно, за разлика у нас. Който е карал в София едвали ще се впечетли особенно от задръстванията в Атина или Солун. Освен традиционните забележителности в Атина си заслужава да се разгледа пристанището Пирея. То е най-голямото в Европа и трето в целия свят. За да се обходи цялото, трябват няколко часа без да преувеличавам.
  От Пирея всеки ден заминават фериботи за остров Крит. Миналия месец ходихме за 4 дни до острова. Най-евтиния билет за палубата (deck) до Ираклион е 35 евро на посока, а 32 евро е обратния билет. За колата е 95 евро отиване, обратния е 86 евро. За дете цената е наполовина. Колата е задължителна, в противен случай няма как да се разгледа острова. Другия вариант е да се пътува без кола, а там на място да се взема rent-a car за около 30 евро на ден. Поне коли под наем там колкото искаш 🙂
  За Крит може да се пише с часове. Завладяващо е спокойствието което цари там. Навсякъде си заобиколен от история и забележителности. Задължителен за посещения е двореца на цар Минос в Кносос (на 5 км южно от столицата Ираклион). Вход 6 евро. Най-големия аквариум в Средиземноморието се намира на 15 км от Ираклион на изток посока Херсонисос — вход 8 евро. Интересни дестинации са Агиос Николаос с прекрасния залив, още по-на изток Сития с крепостта с името Казарма. Не трябва да се пропуска и местността Вай с естествено растящите палми. Над плажа има пътека, която води до беседка от която се открива страхотна гледка (една от най-красивите, които аз съм виждал). Края на октомври там още ставаше за плаж — райско кътче. Посетихме и единственото пристанище в южната част на острова — Иерапетра. Като цяло южната част на острова е значително по-бедна от северната. Друго което ми направи огромно впечетление е, че на Крит не видях много дебели гъркини:) Ханя и Ретимно са другите два града, които успяхме да разгледаме в рамките на тези 4 дни. Ханя има превъзходно пристанище във венециански стил. Заслужава си и стария град със тесните улички, отрупани с цветя. На Крит работят доста българи, като туристи не сме разпознати там. Дори един грък на пристанището в Ретимно като разбра, че сме българи каза нещо от рода на – Вулгарико катастрофа!? При което ние като прилични гости не му отвърнахме. Друг обаче положителен случай беше, когато в Ираклион едно гръцко семейсто ни качи на стоп до стадиона, без да сме ги молили дори. Мили хора 🙂 Ах да, стадиона на Офи Крит беше задължителен за посещение за мен :):)
  С две думи, мислех да съм кратък,но поста ми стана малко дългичък, благодаря на тези, които устояха да ме изчетът до тук 🙂

 44. Марине Avatar
  Марине

  Прочетох статията и разгледах снимките. Снимките са наистина много красиви.
  Искам да разкажа за моето впечатление от пътуването ми в Гърция. Това беше мечтата на моя живот-да пътувам и разгледам Гърция. Много дълго отлагах това пътуване. Може би не трябваше да го правя. Бях прочела всичко възможно-всички разкази за пътуванията на хората. Може би затова останах разочарована. Тук също прочетох толкова много хвалебствия. Аз си представях Гърция като рая на земята. Още повече, че аз съм на 53 години и съм живяла в онова време, когато Гърция беше забранена за нас простосмъртните.
  До сега съм пътувала два пъти.
  Първият път ходихме до Кавала. Аз живея в София и пътувахме през Юндола до Гоце Делчев. Пътят е ремонтиран и природата е невероятно красива. Това беше през есента на 2008 год. Наистина шосето е тясно през горляма част от пътя, но пък поне тогава беше в отлично състояние. След Юндола е новопостроен път и по нищо не се различаваше от пътя след границата с Гърция. Тогава пътувахме до Кавала. Беше много интересно. Архитектурата е различна. Ако обаче човек си отвори очите, ще забележи мръсотия равностойна на нашата.
  В Кавала беше пълно с българи и руснаци. Това пътуване беше само за един ден и не можах да събера кой знае какви впечатления.
  Тази година в края на април пътувахме по-дълго. През Сандански, Кулата, Солун, Верия, Вергина, посетихме гробницата на Филип Македонски. Вечерта спахме в Метеора. Много е красиво. Настанихме се в малък частен хотел. Имам познат, който казва: Гъркът винаги ти дава на половина-стая-ама на половина, храна-ама на половина…Та така беше-стаята беше малка с маломерна спалня и единично легло. Гъркинята веднага се метна и събра чаршафите на единичното легло да не би да го ползваме. Вода имаше, но топлата само капеше.Та ползвахме стаята и водата само на половина. И това струваше 40 евро. В България не бих дала за такава стая и 40 лв.
  На другия ден разгледахме скалните манастири. Много е впечатляващо и красиво.
  След това потеглихме към остров Лефкада – изумрудения остров. Сигурно така го наричат заради изумрудения цвят на водата. Красиво е, но няма нищо общо с нашите крайморски селища. Къщите са обковани с ламарина и боядисани с боя. Улиците са толкова тесни, та коли не могат да минават и си ги паркират край брега на морето.
  Тук също се настанихме в частен дом. Нещата се повториха-същата стая и същите легла и пак си прибраха чаршафите от единичното легло. Същата цена. Този път след изрично искане от моя страна-пуснаха топлата вода в 21:30 часа, както поисках аз. Но тя стигна само да се полее само единия от нас.
  Вечеряхме в таверна Суфлаки. Тук видях нещо, което видях и във Волос по-късно. Таверните са доста неуютни. Нямат нищо общо със нашите кръчми дори по малките населени места. Масите понякога имат покривки, понякога не, но отгоре са покрити с покривки за еднокрагтна употреба. Когато клиентите от някоя маса се нахранят и станат, идва сервитьор, който изсипва всички остатъци от чиниите върху тази покривка, събира я на топка и я изхвърля. Уверявам ви, че това е много гадно. Обиколихме острова. Много е красиво.
  На другия ден бяхме на сватба в Агринио. Прекарахме чудесно. Беше много вълнуващо. Тук спахме в хубав хотел за 75 евро.
  След това поехме към България по магистралата от Атина, като спахме в едно селце близо до Волос. Там не си прибраха чаршафите от единичното легло, но ние вече бяхме свикнали с формат маломерна спалня. Но пък не беше толкова чисто.
  Гърция е много ощетена откъм природа в сравнение с България. Това е една огромна планина в средата на море. А планината е гола с ниска растителност и камънак. Море колкото искаш, но плажовете са никакви или по-скоро няма. Какви фасове да има като това са камънаци и никой не лежи на тях.
  Аз очаквах да са много по-напред от нас имайки предвид това, че те са пропуснали социализма. Определено мога да кажа, че не е вярно. Това, което ги отличава от нас е, че парите дадени им за пътища са усвоени максимално.Магистралите, които видях ние сигурно няма да ги имаме и след 20 години. Но пък това което има в Родопите, Рила, Пирин и къде ли още не, те няма да го имат никога. А в обслужването ние сме на много много по-високо ниво. Квартирите по морето предлагат много по-добри условия. Заведенията ни са много по-добри и като обслужване и като предлагане на храна. Когато вечеряхме в рибарското селище до Волос, попитахме собственика, който ни обслужваше, дали говори английски, за да опитаме някак да се разберем. Отговорът му беше – не, вие защо не говорите гръцки. В техните магазини има точно същите неща, които в нашите – само цената е в евро – числото е същото.
  На границата техния митничар стоеше прав и всеки от колата си подаваше документите. Нашият митничар седеше, не протягаше дори ръка и караше всеки да слиза и си подава документите.
  Та, като завършек, българите сме по-европейци от гърците, но имаме много неща, които ще трябва да оправим – и в себе си и в държавата си.

 45. ицко Avatar
  ицко

  zdr pishevi edno momche ot bs jivqh 3 meseca v kalamata s nachalato kato pristignah si pomislih che shtee strahaotno che shte sreshtna novi hora no uvi tezo narod sa super studeni super tupi mnogo glupavi i ne tolkova obrazovani kakto se posochi v gornite redove nishto osobeno zaobikolen ot voda prez sedmica zamateseniq losha kumunikaciq
  pishat se za golemi hristiqni bih kazal na polovina turci s mnogo tupo razbira ne nqmat nikakva priroda i ne razbrah tiq durveta sus maslinete kakva krasota moje da pokajat nito plajoveta sa im kato horata vuobshte nishto losha higiena nisak moral nikakakva etika napravi si e zle i kakvo mi e krasivito che si zaobikolen ot voda che prezirat vsichki bulgari che sa po greshni ot nas koi bulgarin psuva hristos

 46. sexxx Avatar
  sexxx

  гърците са улигофрени за разлика от българите

 47. Юлиян Avatar

  Всички, които обичат Гърция са поканени да се присъединят се към ФБ страницата За Гърция с любов – там ще намерите много гръцка музика, великолепни клипове от исторически места и природни красоти, любопитни факти из богатата история на Гърция, информация за гръцката кухня и гръцкия начин на живот. Заповядайте там!

 48. tanq Avatar
  tanq

  saglasqvam se s teb za pati6tata i za vsichko ostanalo mn mn e krasiva tam a snimchicite sa prekrasni nqmam dumi

 49. иво Avatar
  иво

  kакво и харесвате на тая гърциа само не знам въобще имат само 1 море и тва е, и гъците са такъ гаден нарот че нямам думи съштото племе като циганити са само помощи терат колко пари им даде ЕС а пък от америка колко погълнаха и сега ми га хвлите

 50. ИВАН Avatar
  ИВАН

  България е много по-красива и има много по-красива природа и плажовете са по-хубави с хубав пясак а не баластра като техните

 51. Жоро Avatar
  Жоро

  Това, че Гърция е красива, спор нема. Но, че тия са измислили култура – това не мога да го повярвам. Защото ако е така – то тях ги е измислил някой българин и то шегаджия.

 52. ikartour.5@gmail.com Avatar
  ikartour.5@gmail.com

  Гърция има неверояни места за посещение и за почивка и има места за всеки джоб и за всеки вкус – при нас е много по еднотипно и почти всеки идва за евтиният алкохол, а там ходят и страшно много богати даже и световни звезди

 53. Illuminati Avatar
  Illuminati

  Не пропускайте да видите светлината. Парите, правомощията, славата и богатството стават титлата ти в цялото ти поколение и виждаш мечтите си. Ако желаете да се присъедините към световната централа на Illuminati в (САЩ) имейл, за да се присъедините към illuminatiworldwideorder.com
    или whats-app ни .. + 19292811087
  За вашето иницииране онлайн.
  Няма значение къде сте. Няма разстояние, което може да засегне работата на нашия бафомет.
  Не се лъжете и пазете се от онлайн интернет
  измамниците, които твърдят, че са един от нас, се уверяват в теб
  потвърдете първо, преди да направите запитвания …
  Забележка .. Ние не приемаме само whatsapp съобщение за повикване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *