Пейзажи от Доспат, Широка Поляна и Голям Беглик

Язовирите в този район на Родопите са ми любими заради високата надморска височина и красивите вечно зелени иглолистни гори.

Golyam Beglik

Точно започна да се развиделява, когато минах покрай нещо като блато на пътя за Широка Поляна. От водата буквално излизаха пушеци, а небето червенееше злокобно.

Shiroka Polyana

Рано сутрин водата в язовира е по-топла от въздуха и над нея се носят пари.

Shiroka Polyana

Докато препусках по черния път около Голям Беглик в търсене на открито място върховете на дърветата се оцветяват в първите лъчи на изгряващото слънце. Не мога да спра където ми падне, защото всички места в гората с изглед към язовира са заети от къмпингари. Не искам да се прокрадвам като крадец покрай тях, докато все още дремят. Малко преди да се покаже слънцето намерих първата пролука.

Golyam Beglik

Въпреки раното ставане слънцето отново ме изпревари, което пък след минути заработи в моя полза. Лъчите падат косо през гората и в съчетание с пушеците над езерото гледката е пленяваща.

Golyam Beglik

Рибарите са подготвили такъмите и вече са на линия. Навсякъде има табели за забрана на риболова, но по всички личи, че това не е проблем тук.

Golyam Beglik

Час след възхода на слънцето лъчите през гората стават все по-ярки.

Golyam Beglik

Към края на обхода на Голям Беглик все повече къмпингари нетърпеливо са заметнали въдици. Утринната магия се изпари, като че ли за миг. Остана ми не повече от час за кръстосване преди августовското слънце да изпепели в монотонна гама тези така фотогенични кътчета.

Golyam Beglik

Върнах се през Широка Поляна. Само за два часа разлика изглежда съм попаднал в друго измерение. Докато в тъмнината се виждаха само красиви пурпурни изпарения, в светлото изплува лицето на кича преобразено в стотици каравани, палатки, цигани къмпингари оглушаващи привидно спокойното място с раздиращи маанета, миризма на кебапчета, боклуци из гората, пикаещи зад дърветата. Завъртях се наоколо и докато циганския глас продължаваше да се дере от продънените тонколони вече бях в колата.

В Доспат се провеждаше панаир. Истински панаир с въртележки, захарен памук и сергии. Поляните до язовира бяха превърнати в палаткови градчета.
Имаше заря, висока музика… като на нова година. Счупих си краката от бързане докато си проправя път през тълпата. Докато сляза до язовира здрачът вече беше покрил всичко със своя ален воал.

Dospat

26 responses to “Пейзажи от Доспат, Широка Поляна и Голям Беглик”

 1. mvidenova Avatar
  mvidenova

  Да,всеки има любими местенца. Да не се обидиш – това също е страхотно. В твоите снимки харесвам това, че са като картина, която с удоволствие може да закачиш на стената, да я гледаш,гледаш и като и се наситиш я сменяш с друга. Признавам си така и правя-но с декстопа. Не се сърдиш – нали?

 2. Таня Avatar
  Таня

  Снимка #1 е уникална!!!

 3. Илия Горанов Avatar

  Гена, ходя на Голям беглик от най-ранна детска възраст до днес с родителите ми. Дори го познавам със старото му име — Васил Коларов. А баща ми ходи там от ученик. И въпреки това успяваш да ме учудиш с гледки, които не съм виждал от това място!

 4. DrЪnata Avatar

  Имам чуството, че това не са снимки а илюстрации към някоя приказка. И всъщност приказката си е наша и се казва България.

 5. Адаш ти Avatar
  Адаш ти

  Здравей!
  Страхотни кадри! Таня е права. Снимка 1 е просто уникална!
  Дали може да я получа за работния плот на компютъра?

 6. Kristina Avatar
  Kristina

  От дете ходя на язовир “Голям Беглик”. И до сега това ми е любимото място за почивка. Опитвала съм и аз да правя снимки и имам някои добри попадения, но като гледам тези и разбирам, че моите са си любителски. Браво 🙂

 7. Боби Avatar

  Радва ме много фактът, че непрекъснато дириш кадъра. Мен лично често ме хваща мързела и определено рядко бих станал 2 часа преди изгрев, за да снимам мъглата. По-често се случва да не си лягам въобще, но специално по тия високи места студът сковава доста и е нужно подгряване, което води до унасяне…

 8. Данчо Avatar
  Данчо

  Преди седмица се върнах от почивка от Широка поляна, където прекарах със семейството и приятели три страхотни дни. Мястото е много красиво и го препоръчвам на всеки, който иска да почива сред природата. И ви моля, хора пазете природата, защото красотата и е в и в това, че при нея всичко става спонтанно и неповторимо. Казвам го, защото и там се намериха безотговорни хора, които изхвърлят боклуците от краткия си престой (като на село — в реката или в дерето…) навсякъде, без да се замислят за последиците. Всеки опит на човешка намеса да поправи вредите, които сами сме нанесли си личи от далеч…

 9. Адаш ти Avatar
  Адаш ти

  Ха, разкрих те JTB.

 10. viktor_z Avatar
  viktor_z

  Потрясающая красота!!!

 11. Luxury Yachts Avatar

  Ей това ми прилича малко на сутрешният пейзаж като отивам на работа. Там обаче изпаренията са от Девненските заводи.

 12. Славена Avatar
  Славена

  Снимиките наистина са много хубави, БРАВО! Като ги гледам и настръхвам! Аз от дете ходя на това място, а пък тази година заведох и приятеля ми! Той е много очарован и каза, че догодина пак иска да дойде!

 13. Nelly Avatar
  Nelly

  Krasota!!! 🙂

 14. milen Avatar
  milen

  da naistina tezi snimki sa mnogo krasivi , no ima i mnogo krasivi mesta za koito dori ne podozirate 4e gi ima v dospat.az sam ot dospat i znam nai-dobre

 15. Снимки от България Avatar

  2710d

  Изгрев на Беглика…

 16. Снимки от България Avatar

  2725d

  Утринна омара…

 17. нико Avatar
  нико

  вече 40 години ходя по балканите и се чудя как за един ден си успял да направиш такива страхотни снимки. и аз искам пьрвата за работния плот. уникална е.

 18. Георги Avatar
  Георги

  И аз съм бил там. Наистина е великолепно. Нямам търпение да дойде 31 юли 2009, за да отида отново там!

 19. ани Avatar
  ани

  много са завладяваши снимките накараме и аз до отида и да се любувам на тези пейзажи мерси!

 20. Сия Avatar
  Сия

  Вече 15 години всяко лято съм там и 15 години съжалявам, че няма екополиция с жестоки глоби. Природата е малък рай, но къмпингуващите, рибарите, гъбарите и екскурзиянтите оставят свинщини след себе си. Много пъти засичам пуснати незаконно мрежи в Голям Беглик, но не и обикаляще контролни органи.

 21. nadi Avatar
  nadi

  Има поети с китара… ти си поет с фотоапарат. Не само снимките са прекрасни! В душата ти има толкова поезия, че от нея снимките ти стават още по-богати. Поздрави!

 22. RUMYANA Avatar
  RUMYANA

  НЕВЕРОЯЯТНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 23. amanda Avatar
  amanda

  po prostu nie mam slów zeby opisac….jakie piekne jest to miejsce.Nawet jak nigdy tam nie bylam to ogladalam nagrania i jak tam zyja ludzie i uwielbiam to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 24. Надя Avatar
  Надя

  Вълшебни места! Несравними! Толкова се гордея, че това е моята майка Земя! А с тези снимки, и начина, по който са свързани в кратка история, за няколко минути се пренесох там и почувствах хладния сутрешен полъх и сладкото спокойствие на тези кътчета. Благодаря! 🙂

 25. darina Avatar

  super snimki-nasheta priroda e takava samo da ima koi da i snima ama tova ne stiga-bil si tam -zashto ne snima mrasotiata okolo iazovirite,taoletnite pod vechno zelenite borove i smetishtata okolo mravuniacite-tova e istinata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *