Чипровци и Копрен в мъгла и дъжд

Мощна облачност с дъжд и гръмотевици, предвещаваха метеоролозите, и не къде да е, а точно там, накъдето се бях запътил. Това не ме разколеба — в лошо време, както е известно, стават хубави снимки.

kopren

Сутринта, в ниското се стели плътна мъгла, а малко по-нависоко грее. Здравецът е разцъфтял и гората ухае, като напарфюмирана.

Chiprovtsi

Мъглата бавно и упорито се изкачва нагоре, като по поръчка.

Chiprovtsi

Не очаквах, че Чипровския водопад е толкова висок.

Chiprovtsi

Дотук съм голям късметлия с времето. Мъглата и цялата тази пролетна зеленина създават неповторима атмосфера.

Chiprovtsi

Няма шанс слънцето да се появи отново през този ден.

Chiprovtsi

След предишната несполучлива обиколка по Копренските екопътеки, сега бях твърдо решен да мина по пропуснатия маршрут, въпреки неблагоприятната прогноза. Очертаваше се да вали не какъв да е дъжд, а проливен. Подцених разстоянието, вместо изминатите 12 километра, сметнах че са 6. Подведох се от GPS-a, който не отчита стръмния релеф и серпентините.

Kopren

Не бързах особено. Водопадите започват още в началото на пътеката.

Kopren

Стори ми се, че изминах доста разстояние, но като сверих с GPS-а се оказа, че съм едва в началото. Мъглата взе да се сгъстява все повече и вече намирисваше на обилен дъжд. Изкачването тепърва предстоеше, така че с бърза стъпка потеглих нагоре. За връщане назад и дума да не става.

Kopren

По едно време излязох от гората и пътечката изчезна. Мъглата с нож да я режеш, нищо не се вижда. Вървях, вървях и пак влязох в гората, пътечката отново се появи. Някъде по средата на маршрута съм, скоро ще се появят и останалите водопади.

Kopren

В дилема съм – да снимам ли, да бягам ли, какво да правя. Така и така ще ме вали, поне да снимам преди да се е започнало. В тази тайнствена гора има защо да се замисли човек.

Kopren

Най-сетне достигнах до следващия водопад. Трябваше да действам бързо, тъй като започна да вали и по всичко личеше, че слизането няма да е никак лесно.

Kopren

Стана тъмно, като в рог. Гръм продра небето. С пълна сила се заизлива невиждан порой. Опаковах раницата с непромокаем калъф и започнах да следвам пътеката, която ту губих, ту намирах. Излизах над пропасти, пропаднах в изгнило мостче… после се изсипа градушка.

Появи се големия водопад. Преминаването от там е опасно и в нормален летен ден. Горната тераса се извисява над гората, всичко е покрито с облаци, наблизо гърмят светкавици, тонове вода бумтят под краката ми.
Отстрани следва четири метров отвесен наклон, по който навремето е имало стълба. Преодолявам препятствието подобно на Беър Грилс от поредицата “Оцеляване на предела”. Дъждът не намалява и за секунда, а пътеката оттук е безвъзвратно загубена – стотици здрави дървета са опадали около реката, докъдето ми стига погледа.
Преминаването се оказва твърде сложна задача.

Нямам време за лутане и търсене на просека, затова се движа покрай реката, където затъвам постоянно в изгнила шума и прескачам паднали дървета. Светкавиците не спират да гърмят все по близо, а с толкова много метални джаджи в мен съм като магнит. Накрая излязох на пътечка и по нея съвсем скоро, вир вода, се добрах до колата. Добре, че имах сухи дрехи.

По радиото после съобщиха за унищожени реколти от градушка в региона, скъсани далекопроводи, 40 литра на кв. метър и такива неща. Аз съм доволен, поизмокрих се, но дълго ще помня това приключение.


22 responses to “Чипровци и Копрен в мъгла и дъжд”

 1. Георги Avatar
  Георги

  Страшни снимки!
  Поздрави 🙂

 2. Tihomir E. Mladenov Avatar

  Невероятни снимки!!! Вярно е, че Странджа си ти лежи на сърцето, ама според мен нашия край на Стара Планина си е най-хубав :Р Все пак всеки си обича най-много родното 🙂 Обаче нашия Балкан не винаги е гостоприемен – сега с тоя порой, преди години пък с изгубването в резервата… Но за сметка на това тръпката винаги е на 6 😉 И честито за новите придобивки! Стига да си попаднал на читава бройка, тия 17 мм на фулфрейм, ще правят чудеса!

 3. Николай Николов Avatar

  Това е наистина страхотно! Истинска наслада за очите!

 4. Boby Dimitrov Avatar

  Бахти, ExpoDisc, поляризираш ND… човече, направи един блогпост с това какво мъкнеш със себе си. Фтрештен съм.

 5. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Ще направя един очерк, само да пристигнат и останалите джаджи до месец.

 6. Камен Avatar
  Камен

  Страхотни снимки.

 7. Janny Avatar
  Janny

  Страхотни снимки. Явно и България е толкова красива. Направо имам чувството, че са снимки от някакава приказка.

 8. aerian Avatar
  aerian

  Здравейте!
  Форум на град Чипровци Ви моли да се присъедините към подписката против изграждането на ветрогенератори в близост до Чипровци. Нека да запазим нашата хубава природа. Подписката ще намерите на този адрес http://bgpetition.com/chiprovtsi-protest/index.html

 9. em ko Avatar
  em ko

  Каква раница ползваш, ако не е тайна, в смисъл само фотографска или (и) туристическа 🙂

 10. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Lowepro Primus. Долната част (фото отдела) събира апарат с обектив и един резервен, в горната част могат да се сложат туристически принадлежности. На гърба има голям джоб, който може да побере доста дрехи, например.

 11. Александър Киров, доц., ВСУ "Ч. Храбър" Avatar
  Александър Киров, доц., ВСУ “Ч. Храбър”

  Невероятни снимки, моите поздравления за майсторлъка и търпението да уловиш “мига”. Тези снимки не бива да останат само в блога, те са уникални. С ваше позволение, с удоволствие бих ги използвал в моите лекции за природните води, без това да изглежда нахално. Вместо да показваме чужди обекти и чужди резултати по-добре и по-ефектно ще бъде да демонстрираме нашето, българското. Успех и още по-ефектни снимки.
  За мен беше удоволствие, А.Киров.

 12. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Разбира се, ползвайте ги. Радвам се, че ви харесват.

 13. Naturel Avatar
  Naturel

  Здравейте,
  снимките са наистина страхотни, от месеци следя блога и се радвам на снимките, опрделено имате талат. Препоръката ми е само да използвате по-малко обрабокта на RAW файла – колкото по естествено толкова по добре. Всичките ретуши и софтуерни подобрения на снимката, разбира се я правят по хубава и очарователна, но все повече я отдалечават от реалният обект.

 14. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Опитвам се да пресъздам това, което съм заснел. Да оставя RAW файла, така както софтуера го генерира с автоматични настройки би било нелепо. Затова, в този софтуер, задължително има стандартни настройки – за баланс, контраст и т.н. Тава е същата технолгия, както промиването на негатива в тъмната стаичка навремето. Именно големите майстори фотографи са отделяли специално внимание на пост-обработката, понякога отнемащо часове.
  Не приемам изявление от рода на “по-малко обработка”, коректно е да се каже – лоша обработка. Така че, ако нещо, което не изглежда добре, то не е заради многото пипане, а заради недостатъчно знание в тази област, за което не претендирам.

 15. Naturel Avatar
  Naturel

  Не искам да влизам в излишна полемика, но това което запечатва мартицата на RAW файла е това което обектива улавя т.е. реалния, чист образ, това което окото и обектива вижда. Всичко извън него е софтуерна боза.
  А колкото до снимките от лента и проявяването…. това няма нищо общо. Пример 1 снимка направена на лената и проявена, ама колкото и добре и майсторски да е проявена, и същата такава направена от DSLR камера от “проявена” на Lightroom-a или други програми за обработка на изображения – не биха имали нищо общо.
  Не казвам, че снимките ти не са хубави, напротив, очарователни са до една. Но понякога прекаляваш с цифровизацията така да се изразя. Това е мое мнение не ангажирам никой с него.

 16. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Съвсем омаловажихте смисъла да се снима в RAW. Най-добре направо в JPG, чиста работа.

 17. Йорданка Ангелова Avatar
  Йорданка Ангелова

  Поздравления за чудесните снимки.Можем ли да ги поставим на сайта на община Чипровци.

 18. Evgeni Avatar
  Evgeni

  Снимките не, но може да сложите връзка към статията.

 19. Кали Avatar
  Кали

  поздравления за добрите снимки. Ние така и не можахме да стигнем до Чипровския водопад, въпреки положителната ни нагласа и ентусиазъм. “Еко”пътеката въобще не и личи да е еко, а мостчето което се оказа свръзката между долната част на водопада и поляната която му излиза отгоре е срутено и не искахме да си рискуваме живота за да заснемем как пада една вода…. На общината препоръчвам да вземат мерки, а не само да реват, че нямат туристи и приходи от туризма… с тези условия няма и как да има. Хареса ни разходката из Берковица обаче и тук искам да изразя очарованието си от уредника в Етнографския музей и Вазовата къща. Невероятен човек, даващ всичко от себе си, а не като повечето симулиращи работа и непомръдващи се от столчето лелки….

 20. tcvetelinka Avatar
  tcvetelinka

  Кали, предпочитм вече да няма туристи наречени “еко”, и добре, че няма пътека, аз си минах по камъните. Свинщината, която оставят след себе си е по-лоша от от това, че моста е паднал, който е от дървета…А, който иска да види водопада и обича планината не му трябва пътека…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *