Валявишки езера

Фотописи 02.09.2008

Валявишките езера са група разпръснати езера в едноименния циркус. Най-долу се намира голямото езеро, а под Дженгала (Самодивски връх) на отделни стъпала са разположени двойка красиви езерца, наричани още Валявишки дупки.

Pirin

Районът около хижа Безбог е заприличал на курорт. Младо и старо е излязло да разкърши кости в планината. В следобедния час по обичайния маршрут Безбог-Попово езеро се връщат тълпи от хора. Моят маршрут се отклонява малко по-рано на Банските езера и поема нагоре към Дженгалската порта.

Pirin

От другата страна на портата се открива поразителна гледка към върха.

Pirin

Долу в циркуса вече се вижда Голямото Валявишко езеро, но моята цел са горните езера. На първата тераса се показват двойка свързани езера. Ако не знаеш, че са там няма как да ги намериш.

Pirin

Докато се изкачвах, слънцето започна да се снижава. Последните лъчи угасват нейде зад Чаирски превал.

Pirin

В преследване на залеза изгубих краткия момент от време, когато част от Дженгала грее в огнено червено.

Pirin

Докато сляза на горните езера вятърът утихна, езерото потъмня. Някъде отвъд върховете се промъкваха виковете на пияни тийнеджъри. С падането на мрака секнаха всички звуци.

Сутринта побързах да отскоча до голямото езеро, докато слънцето не се покаже съвсем. Очаквах, че звуците идват от тук, но не видях да има бивакуващи. Вероятно тийнеджърите са крещяли от другата страна на Дженгала - на Поповото езеро.

Pirin

Изгревът близва част от Превалски чукар.

Pirin
Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

GPS България Валявишки езера езеро залез изгрев летен пейзаж Пирин планина

Коментари

Много красиво! Снимките ме пренесоха там, замалко да закрача по камъните :)

Фотографии у Вас реально феерические!!! ах

Евгени, каква програма използваш за hdr снимките???

"Радо":#3, "Photomatix":http://www.hdrsoft.com/

А снимката с въртящите звезди как е станала?
Предполагам е от един кадър и е било много тъмно? За колко време?

Такива звезди свързвам със софта с който са правени тия снимки, но не съм експериментирал: http://www.tawbaware.com/maxlyons/cgi-bin/image.pl?gallery=8

Том, 10 мин. експозиция, но незнайно защо станаха много шумни.

Божествени снимки, адаш. Че кои от поместените са HDR-и? Явно не се използваш заводските настройки на Матикс-а. Иначе са пресатурирани безгранично. Тази последната, с островчето ми е любима вече.

Поздрави!

Адаш, тези срещу слънцето са HDR. Дай някакво инфо за себе си, че така си много загадъчен.

Е, нали в бланката за мнения си слагам имейла.
Добре, ето малко от мен: http://www.fotoshootout.blogspot.com/

Майко това е невероятно красиво. С удоволствие бих посетил тези езера, а ти човече си направил невероятни снимки. Някой ден ще направя един як курорт из страната и щя направя подобни снимки. Аз имам една невероятна фотосесия от Лакатнишките скали и Искъра. Направо като гледам снимките ти завиждам.

Евгени, мога само да ти завиждам! Питам се колко широка душа може да побере такава шир.

Леле, не знам, обаче, когато гледам ей такива фотографии се убеждавам с всеки път, че България е някакво райско кътче и не екскурзии по чужбина носят удоволсвие, а една обиколка на нашати си малка родина, пълна с толкова красиви места ;( Браво на фотографа, уловил е невероятни моменти. Поздравления!