Потопени църкви

Фотописи 10.08.2008

Близо до подбалканския път в два големи язовира Жребчево и Копринка има по една потопена стара църква. Навремето те са принадлежали към близките села, но след заливането на водоемите са попаднали в границите им и са били изоставени завинаги.

Църквата на язовир Жребчево е само на два километра от главния път. Нивото на язовира през лятото е с около 5-10 метра по-ниско. По пръстените около стените личи, че когато е пълен, водата стига до средата на църквата и дори я залива, ако съдим по растителността отгоре.

Zhrebchevo

Въпреки дългите годините под вода, освен отнесения покрив, изглежда църквата ще просъществува още дълго време.

Zhrebchevo

До Павел Баня стигнах по черен път покрай язовира и от там до малкото селце Виден. Църквата, освен че е с интересна архитектура, е с още по-интересна кула. Подобна църковна камбанария не се сещам да съм срещал, а и не бих могъл да забравя, поради поразителната и прилика с гигантски фалос.

Koprinka
Ключови думи

България летен пейзаж църква язовир Жребчево язовир Копринка

Коментари

Снимките са много хубави, особено камбанарията. И аз не бях виждал точно такава.

Снимките са прекрасни :). Винаги ни показваш много красиви места, които си заслужава човек да посети...

Красиво е. И аз не помня да съм виждала точно такава камбанария. Но в архитектурата има изключително много сгради, приличащи на фалос.

Веднага се сещам за грозното чудо, извисяващо се в центъра на Шумен -- недостроеният хотел. Хич да не мислиш в такава насока -- като го видиш от километри разстояние ще го оприличиш на фалос.