В дебрите на Странджа

Фотописи 05.11.2009

В Странджа обикновено много се върви и почти няма нищо интересно за снимане. Или трябва да е река, или някоя оцеляла гора в резерват, където може да се щракне достолепен дъб или бук.

Strandzha

В Странджа нормални пътечки почти няма - или ще е някой разкалян път, прокаран за дърводобив, или ще е буренясъл, отдавна изоставен непроходим път. Зад кльона, пък, разни привилегировани бабаити обикалят с джипове и гърмят по животинките. А там е и най-голямата странджанска пещера Махарата. Отвън изглежда леко зловещо. Входът на пещерата сякаш е пропаднала в голяма яма, около ямата растат странни черни гъби. Още ме побиват тръпки.

Strandzha

След като видимия път изчезна, поех по невидимия. То едни плетове от бодливи храсти... напълно невъзможно да се премине през тях. В ниското слънчевите лъчи пробиват през оттеглящата се мъгла.

Strandzha

Обратно по странджанската артерия Бродилово-Сливарово, от която се разклоняват безброй вени, водещи кой знае къде. По пътя - сеч и опустошение. Папратът покафенява и изглежда като да е покрит с бронз.

Strandzha

Магията на Странджа се е скрила толкова дълбоко, че и в най-потайните и дебри ми е трудно да я открия.

Strandzha
Всички снимки
Ключови думи

България гора есенен пейзаж мъгла резерват Узунбуджак Странджа

Коментари

Много безнадеждни качалното и крайното изречение..
И не беше ли тая пещера с египетските разкопки? :)

Мда, нещо се разочаровах. Пещерата с разкопките е до Малко Търново, някъде под връх Градище. Там още не съм ходил.

Хмм бях се наточил да идвам по тези места миналия уикенд, в последния момент се отказах. Но сега като гледам още няма никаква есен.

снимката с паяжината - само заради нея си заслужава :)

Магията на Странджа като всяка друга трудно се улавя ... иначе каква магия ще е :) сигурно много са те хвалили, аз само ще ти кажа, че като ми замилее за там
(Странджа) гледам снимките ти, не е същото, но онзи трепет под сърцето пак го има :)

Абе Евгени струваш ми се доста неграмотен!!!! Първо тази пещера не е наи голямата, второ къде я видя тази сеч в биосверен резерват, ти разрешително за достъп ЗАД клйона взел ли си!!!!! Египетски разкопки никога е нямало тук!!!! Обекта за, който каза,че не си ходил още се нарича бастет. Друго мое мнение за теб е, че на калпавиа водолаз и водораслите му пречат. В твоя случай и храстите