Калиакра и Тюленово

Фотописи 30.05.2011

След южното черноморие, където времето сякаш бе спряло, ден по-късно се озовах на северния бряг, в царството на ветровете.

Докато чаках Иван и Христо да пристигнат се отбих на Болата - малко закрито заливче на север от Калиакра. По трънлива пътечка, с ронливи камъни, се изкачих от северната му страна. Плажът вече е готов да приеме първите летовници, но в този горещ майски ден изглежда бях единствения посетител, който вместо да отмаря на сянка с халба студена бира, се потеше по околните чукари.

Bolata

Събрахме се и поехме към причудливата защитена местност Тауклиман, намираща се в резерват Калиакра. Но каква е тази защитена местност в резерват, като от едната и страна е курортен комплекс от затворен тип Русалка.

Rusalka

А от другата някакъв частен имот.

Taukliman

Паянтова табела указва безсмислена мини еко-пътека от 50 метра, като за маркер, през два метра са бетонирани оранжеви колчета.

Kaliakra

Следваща точка в нашия опознавателен маршрут е скалистия бряг на Тюленово и по-специално каменната арка.

Tylenovo

Склоновете на Калиакра са покрити с килим от макове. За едва две седмици от годината тук е толкова живописно.

Kaliakra
Всички снимки
Ключови думи

България заран здрач изгрев Калиакра крепост макове море морски пейзаж пролетен пейзаж северно крайбрежие скали Тюленово църква

Коментари

Вече от няколко години си мисля как ще снимам ветрогенераторите на Калиакра и скалите на Тюленево, но така и не отивам там...
За Русалка. Нали по новини писаха как сега вече трябва да пускат всеки до морето? Все още ли има бариери? (иначе този курорт ми е любим в БГ, или поне така беше преди 10г. когато бях там).

Суки! ))

Думи нямам. Много красиво!!!

страхотно, като поглед едновременно в бъдещето и миналото - Калиакра

Снимката на Киприята (скалния мост) в Тюленово е страхотна. Мога ли да я ползвам в сайта в малък размер.

Уникални фотоси от едно уникално място! Благодаря Ви, че сте описали и фотографирали моето родно място