От Карнобат до Сливен през Балкана

Фотописи 22.04.2008

Пътуването от Бургас до София е екстремно преживяване, наситено с негативни емоции. Ако имате достатъчно време за губене, променете маршрута си от Карнобат до Сливен с няколко километра по-нагоре, през подбалкана. Това със сигурност ще ви осигури поне една доза позитивен заряд.

highway

Потапянето в Балкана започва от отбивка за село Искра. Пейзажът мигновено се променя. Тук е безвремие, в сравнение с онази тясна отсечка, където всички се надпреварват да стигнат първи, в своите метални возила. Спокойствието е навсякъде, само трябва да се огледате да го видите.

Horse

Така, както си пътувате, се озовавате в село Медвен. Оставяте тенекията някъде и поемате по еко-пътеката Синия вир, покрай реката, която ще ви отведе до едноимения водопад. Съвършено място за изчистване от отрицателната енергия.

Medven

Близо до Медвен е Жеравна. Пътят се вие покрая раззелeнени поляни. Жабоци квакат доволно в блатото.

East Balkan

Пристигате в 18 век, опа, в Жеравна. Настроението започва да се насища с цветове.

Zheravna

Из тази част на Балкана, конете се срещат повече отколкото хората.

Zheravna

Спойка от камъни с кал крепи стените на къщите от векове. Натрупали сте толкова много положителни емоции за по-малко от ден, които също трябва да бъдат споени с още една вълшебна съставка, която се намира в края на пътуването.

East Balkan

Няма оттърване от тези коне.

East Balkan

Парк Сините камъни, късен следобед. Лифтът е приключил работа за днес. Хората са се разотишли след дългия уморителен пикник. Сами сте, а суетата е някъде там, долу. Още няколко минути и се връщате при нея.

Karandila

Но дотогава има цяла вечност, защото времето е спряло и всички тези мигове са запечатани в един незабравим спомен, който ще ви връща тук всеки път когато имате нужда от нещо положително. Пътят е придобил нови измерения. Пътувате щастливи, изчистили проблемите си там горе.

Karandila
Всички снимки
Ключови думи

България водопад Жеравна Източен Балкан Карандила Медвен пролетен пейзаж Стара Планина

Коментари

Страхотни снимки, както винаги. Подбалканският път е наистина много живописен, но завоите точно преди София изнервят.

Един ден, като издадеш книжка с фотопътеписи из БГ искам една... :о)

някъде септември ще се роди синът ми... ще има да му показвам родните парчета из твоите страници...

пък може да се организираме - по следите на Гената Динев :о) хехе...

Шса обадиш ако тръгнеш да правиш книга, да дам едно рамо :) Нещо като "100 обекта", ама по Евгенски.

Иначе това май ти е най-поетичното пътеписче... Явно такова е било настроението. Малко ме притеснява пресиленият hdr на Жеравна, но щом те влече.

Тоя край ми е близък, защото Искра е нещо като едно от няколкото ми села, а баба ми и родата в тоя ръкав на дървото е от там (Медвен, Ичера, Жеравна, Котел...)

На Синия вир за първи път в живота си видях речен рак, м/у другото.

страхотни снимки Евгени, браво!

Наистина много красиво! Страхотни снимки!

Страхотни снимки и разказ! :)

Много хубави снимки и разказ! Благодаря! :-)

Пренесе ме в друг свят, за малко...

Браво! Тия преходчета най ми харесват :)

Здравейте, казваме се Боян и Мариела Рачеви. На Синия вир ходихме днес (24 05 2008 г.) тръбата все още пръска и ние видяхме дъгата в гората. Пиши ми кога си ходил ти и колко време тази тръба пръска там. Помислихме, че е природен феномен преди да разберем какво става там. Иначе, мястото е страхотно.

Много яки снимки, бр.

Страхотни снимки!

Наистина е много спокойно като свърнеш на Искра (както ние направихме на едно задръстване лятото). Жалкото е само, че ние срещнахме доста хора из селата и те бяха САМО роми! Няма българи вече в големи райони. А е прекрасна природата там! И ми светна...всички трябва да се върнат по родните си места. Ако скоро не се разбере, статистиците казаха: До 50 години няма да има България!
П.С. Като непрофесионалист мога само да благодаря за споделянето на снимките и рисковете, които поемаш, за да ги направиш!