Дамяница

Фотописи 01.04.2009

В близост до Банско - интересни машрути колкото искаш. Долу се задава пролетта, а горе в планината зимата скоро няма да си тръгне. От много мислене, измислих да се завъртя до хижа Дамяница, пък ако има пъртина до Тевно езеро и силите не са ме напуснали, да отскоча и до там.

Преди това се отбих до отсрещната планина - Рила, която крие в полите си китни селца, като Добърско. Само че, времето е едно объркано - нито е зима, нито е пролет. Докато газих в окаляния път, за да намеря "култовия" водопад Щрокалото, от близката къща изскочи един чичка и предложи да ме заведе до него.

Rila

Местните от околните на Банско села имат голям мерак да си продадат земите. Независимо, че това наследство е безценно, нямат нищо против да се разделят с него, само и само да пъхнат някой лев в джоба, както са направили техните съселяни от Банско. А изгледа към Пирин е техния най-голям коз.

Rila

В това живописно място река Добърска се извива за последно преди да се влее в Места.

Rila

Преди да поема по уречения маршрут, колата затъна в снега. Половин ден отиде в безпомощно ринене на сняг. Джипът, който се опита да ме издърпа също затъна. Него го издърпа друг джип. На другия ден ме изтегли снегорин. Шофьорът (от село Бачево) собственик на земи, също желаеше да се раздели с тях.

Денят беше превалил и вместо да се връщам в Банско тръгнах нагоре към Дамяница. Минах покрай малка колибка, наполовина затрупана в снега.

Pirin

Редуваха се интересни снежни форми, приличащи на снежни вълни.

Pirin

И така докато стигнах до хижата.

Pirin

Където ме чакаше Юсуф - разговорлив хижар, който на всяка втора дума ме питаше "Така ли й?" и "Чаткаш ли?", и ме гледаше изпитателно докато не дам категоричен отговор.

Pirin

Изпарих се рано сутринта преди Юсуф да поднови патентованата му серия от въпроси.

Pirin

Речни струи, на разклона за резерват Юлен.

Pirin

Снежни извивки от времето на ренесанса.

Pirin
Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

България гора зимен пейзаж Пирин планина сняг хижа Дамяница

Коментари

:) Прекрасно :)

Петата снимка с виещата се река и страхотното небе ме застопори доста минути!

жестоко е, бунгалата са се подредили много сладко с тези шапчици :)

Харабия, въпреки премеждията! Обаче трябва да намалиш (или увеличиш) дозата - към края на разказа нещата замирисват все повече и повече на психеделия :)

Невероятни снимки, БРАВО на фотографа, уловил е бялата магия на планината.

Омагьосах се! :) Красота!

prekrasen krai mnogo e krasiwo