Бузлуджа отвътре

Фотописи 15.01.2011

Още си спомням онзи лъскав монумент на Бузлуджа от комунистическо време. Днес сградата е дори по-впечатляваща - с безумната си, неразрушима архитектура, която не рухва след толкова години набези и опустошения.

На горния етаж снега е затрупал боклуците, а арматурния покрив е целия в скреж.

Buzludzha

Обиколих външния коридор.

Buzludzha

Мозайката по стените изглежда не представлява интерес за мародерите.

Buzludzha

Комунистическият манифест в центъра на тавана все още е порядъчно запазен.

Buzludzha
Всички снимки
Ключови думи

автопортрет Бузлуджа България зимен пейзаж паметник парк Българка сняг Стара Планина

Коментари

Е нема как да рухне Бузлуджа, бате. По скоро мола ше рухне..Това трее да си го усетил докато си бил там...

Искам първата снимка за wallpaper :)

Много са готини.

От една история са останали само руини, жалко ...

Жалко е наистина, че такава сграда е оставена да се руши, като можеше да се преправи в нещо друго например

За съжаление комунизма е пуснал доста повече корени в България, за различка от тази рушаща се постройка на Бузлуджа.

Браво !
Страхотни снимки !

Никога не съм си представяк този "паметник" така отвътре.

Взрив, почистване на отломките и рекултивация на почвата.

ЖАЛКО Е, ЧЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е ДАВАЛ ПАРИ, МОЖЕ И НА СИЛА ДА СА БИЛИ, НО СА ПОСТРОИЛИ ЕДИН ПАМЕТНИК ОТ ИСТОРИЯТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИТА !
-
ЩОМ Е ТАКА ДА СЕ БУТНАТ ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ МАМАТА ВИ МРЪСНА ПРЕСТЪПНА И ЮДЕЙСКА И ДА ОСТАВИТЕ СИНАГОГИТЕ И ДЖАМИИТЕ И ДА ВИКАТЕ - ШАЛОМ, ГОНЯТ НИ ДА ГРАБИМ И УБИВАМЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !
-
СМЪРТ ЗА УБИИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ !
-
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
ШВЕЦИЯ

Nqmam dumi... A snimkite za straxotni! Nezavisimo, che e rojba na BSP, ne e trqvbvalo da stane tva, koeto e v momenta. Az si spomnqm smutno kakvo beshe, vodili sa ni kato deca i beshe neshto straxotno, neveroqtno kato si vatre, makar che e komunistichesko tvorenie. trqbvashe da se zapai i da se prevarne v turisticheska atrakci, spored mene!

не само паметникът не се руши,ами и самият комунизъм е пуснал здрави корени и няма изкореняване!Ами така ще е докато има хора,които гласуват с червена бюлетина.

Браво
Но как влезе там ?
Ходих , но беше залостено
:)

Първо постройте нещо, пък после рушете, келеши недоклатени.

Евгени, приели са закон, който забранява продажбата на изображения на културни паметници, манастири и т.н. За да се продават трябва да им се заплаща съответния лиценз. Преди малко го казаха по BTV :)

Съборете всичко що е вдигнато през комунизма,но започнете от собствените си домове,защото повечето са построени тогава.Тая малоумна държава НИКОГА няма да се оправи-съжалявам,че останах да търпя простотията и циганията.
На тези,които поддържат продължаващата разсипия ще кажа само:Първо да се научат поне клечка за в задника си да издялат,тогава да трошат и събарят.НЕПРОКОПСАНИЦИ!!!

Това беше архитектура! Не като днес на Слънчев Бряг :)

На Буздлужа е страхотно!Паметникът е величествен,макар и комунистически.Той е построен с парите и трудът на нашите родители -антикомунисти и затова трябва да се пази за идните поколения.Но българинът е варварин, руши всичко което му е пред очите.

Снимките Ви са невероятни. По стечение на обстоятелствата родителите ми са правили цялата куполна мозайка на тавана който сте снимали. А аз от години търся поне една цветна снимка. Въпреки, че е комунистически паметник по онова време изглеждаше красиво и внушително. Имам само детски спомен, за съжаление. За мен това място е с особено значение. Не само като символ, а и в чисто личен план. Голяма е болката като видиш как такъв изключителен труд е съсипан. Ще Ви бъда много благодарна, ако ми позволите да изпратя тези снимки на баща ми. Той не е в България. И ще му стане болно като види как е разграбено всичко, но поне мозайката е останала. Като стар спомен за нещо, което никога повече няма да се повтори. Но е било много истинско.

Ех,ех! Лошо! Пуста простотия!

Нар.поговорка :Кога крастав те чеше и въшлив те пощи - изцеление не чакай! Комунизма не беше стока - ВЯРНО! Но паметниците МУ трябваше да стоят. Много старозагорски цигани и Кърджалийски турци - трудоваци помнят робския си труд на този паметник. Ами онези дето построиха мавзолея на Г.Димитров само за 14-четиринадесет денонощия? Кой бе Българино прост ще помни след 20-30 години какво е било, ако все тъй я караш? Един строи, пет рушат, петстотин гледат сеир и никой от останалите Българи-умници не го е еня за нищо ???

И снимките и коментарите са разнопосочно разтърсващи... Позитивна е само споделената поколенческа непримиримост!

Кадрите Ви са вълнуващи!Благодаря за тях. Не мога да не изразя възмущението си от това, което показват.Независимо коя власт/партия са създали този паметник-защо трябва да се руши?Той е част от нашата история,част от миналото ни като народ и страна.Какво се постига с разрушаването и разграбването му?Поредната зейнала рана в малката ни, но красива страна. Защото ние българите умеем да отричаме и да рушим. Задайте си въпроса всички Вие, които виждате тези снимки - построена ли е подобна сграда в последните демократични години? Дори да не е с такъв мащаб, посочете един подобен паметник. Няма да можете, защото в последните години само се руши и събаря, краде се на воля...А вие, чийто родители са дали т.нар. от Вас робски труд - защо позволявате съграденото с потта и кръвта на роднините Ви да бъде така безкомпромисно изтрито?! Извинете ме,Евгени, че обърнах коментара си в такава насока. Върнахте ме в детсвото, когато тази сграда излъчваше величие. Вътрешността видях едва след като вече бе станала обект на вандализъм. А това, което Вие сте запечатали ме кара да се срамувам, че съм българка.
Вашите снимки ме карат да се влюбвам все повече и повече в малката ни, но спираща дъха България! Ако и хората бяхме малко по-добри....
Продължавайте да ни радвате със споделените мигове красота!

Сградата е идеална за ПЛАНЕТАРИУМ с възможност за демонстрация на Българският календар -
По Българският календар 2011-та е година ВОЛ в цикъл ОГЪН -
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1301999116594&set=o.138830043878
ПОМАГАЙТЕ ЧЕ НЯМА КОЙ!
Календара липсва от образователната ни програма и си нямаме професори професионалисти които да организират изучаването и разпостраняването му, а се готви смяна на календара и предложенията са вариации на Българския но...... това и самите българи не знаят.
http://eyebg.com/prez-2012-smenqt-kalendara-5535.html
Ако се постараете да се запознаете със системата и корекциите му ще разберете че наистина Българският календар е по СВЕСТЕН от настоящия.
И НА АНГЛИЙСКИ -
http://www.facebook.com/pages/Bulgarian-calendar-Blgarskiat-kalendar/182879438389362

Очень красивый памятник. Посетил в этом году! Жаль, что у вас не ценят! Это же история. Да и вообще мне больше по душе не западные ценности потребления, а более социалистические.

pametnika e krasiv no nikoi ne se grigi za nego a na stari snimki e po krasiv i zalite ne sa kato sega.Toi se rushi s vseki izminal den

Тъжно, много тъжно е, че паметници, пропити с история, си отиват по този начин. След години никой няма да знае какво е било...Добра или лоша, историята трябва да се помни! Боли ме за хората, които са изграждали...страшно е да гледаш как изграденото от теб се руши абсолютно безсмислено...
Паметникът на Бузлуджа трябва да се запази- дали като музей, дали като планетариум...няма значение!
Евгени, отново ме държиш будна посред нощ, разглеждайки и мислейки за нещата, които си показал. Имаш огромен талант, иска ми се да те познавам :)

Тъжно, много тъжно е, че паметници, пропити с история, си отиват по този начин.
pametnika e krasiv
Очень красивый памятник.
На Буздлужа е страхотно!
Паметникът е величествен
ЕДИН ПАМЕТНИК ОТ ИСТОРИЯТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИТА !
Жаль, что у вас не ценят! Это же история.
Посетих паметника преди седмица. За първи път през живота си. Нямам желание да го посетя отново. Направих снимки. Мисля да ги изтрия.Когато се разхождах по коридора и съзерцавах приказно-красивите облаци през дупките на покрива се мъчех да си представя как е изглеждал паметника преди разрухата. Не можах.Днес порових в интернет. Намерих ги. В руски сайт. Срам ме е. Срам ме е, че съм сред "материала" който допусна нашата "мила Родина"да я превърнат в "тази държава". Надявам се ме разбрахте защо ще изтрия снимките запечатали това национално унижение, както го определиха в руския сайт.Това е което мога да направя.Другото зависи от нас всички, от "материала"(да ме прости Борисов, че съм го разбрал правилно).

Video filmed at Buzludza.

Пламен Порчев
Обръщам се към Вас!
Можете ли да ми изпратите сайта от който видяхте снимките? Ще съм ви благодарен!