Бели Искър

Фотописи 04.10.2009

Язовир Бели Искър е разположен в най-високата част на Рила. Гледката към него и връх Мусала от 2400 метровото било е смайваща, без аналог в България.

beli iskar

От хижа Грънчар по маркировката за Рибни езера се открива язовира. Изгледът към него е затруднен от клековете, но с лавиране между тях се излиза на място откъдето се вижда целия.

Beli Iskar

През повечето време се крих на завет от бръснещия вятър, докато чаках "вълшебния час". От време на време се показвах от леговището си за някой бърз експеримент. Веднага щом слънцето се скри, температурата сякаш падна с десет градуса.

Beli Iskar

Цветовете омекнаха, яркият контраст се стопи. Вълшебният час трябва да бъде преименуван на вълшебния миг. След толкова дълго чакане, нюансите се сменят за секунди, фотографът трябва да е бърз и прецизен, за да зепечата момента.

Пейзажът е изящен и без човешко присъствие, но не можах да устоя на клишето - човек стоящ на ръба на скала над бездната.

Beli Iskar

Взе да се стъмва сериозно и се понесох към хижата.

Beli Iskar

Нямах нужда от допълнителна светлина, луната грееше толкова ярко тази нощ.

Beli Iskar
Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

GPS автопортрет България езеро есенен пейзаж залез здрач планина Рила хижа Грънчар язовир Бели Искър

Коментари

Невероятно място и невероятни снимки. Очарована съм от майсторството!

mnogo hubovi snimki, kakto vinagi. Pozdravi!

поздрави!!! красиво е :)

Още едно от прекрасните места на които не съм ходил. Приказно е, Бели Искър е най-високо разположеният язовир в страната. Чудесни снимки, браво Евгени!

Уау! Опияняващо е...

Мноу мараня, мноу нещо... Иначе добри гледни точки. Предпоследното панорамка ли е?

Панорамка е. Яд ме е, луната нещо избяга при сглобката.

Дам, тия програми за панорами много ни тормозят нещо, все режат по някой интересен детайл :D

Поздравления за прекрасните снимки!

В подножието на язовира, в долината съм прекарала най-прекрасните дни от детството си, природата е неповторима, климатът - уникален за някои сериозни заболявания на дихателната система, водата и въздухът все още са чисти, за разлика от други места в България. "Боровец" още не е "заразил" това малко кътче девствена природа.

И в селото има какво да се види и да се снима. Зная, че съм пристрастна, но е самата истина!

Още веднъж-поздравления!

Преди години работих по тези места като специалист, който трасира върху местността с трайна маркировка (боя) границите на горските масиви. Запомних този край завинаги - с кристалния въздух и вода, с тишината, която те оставя сам сред рилското слънце и синевата на прозрачното небе. Жалко е може би само, че тази долина в горната си част е затворена зона, някога оттук и през Кобилино бранище са преминавали керваните на поклонниците от Самоков за Рилския манастир... И все пак - нека има и една долина на необикновеното, космическото мълчание.

Страхотни снимки!Завиждам на това преживяване!Толкова е красиво да си там и да усетиш красотата и тишината на природата.Поздравления!

Вълшебно място , но и величествено -там израстнах .