Меандрите на Арда и язовир Ивайловград

Фотописи 01.09.2007

Арда изминава 250 км през Родопите, пълни три от най-живописните и големи язовира на територията на България, влива се в Марица, след което завършва последните си 50 километра в Гърция.

Голямо удобство е, че покрай меандрите се извива живописния път Бориславци-Маджарово. Още по-интересно е, че там се намира местността Кован Кая, където е последното убежище на египетския скален лешояд и други застрашени видове. Величествените скали по северния бряг на Арда крият и множество тракийски скални ниши.

Озовах се на това вълшебно място във възможно най-лошото фотографско време (някъде следобед). За късмет имаше малко облачета на хоризонта и слънцето беше някъде над мен.

Arda

Продължителното засушаване бе пресушило плитката вода и дъното на язовира оформяше съвсем различен пейзаж. В хронологичен ред, първо реших да проверя какво се крие след Маджарово, по посока към язовира.

Madzharovo

В селцето Малко Попово има 3-4 останали къщи. Бай мангал ровичка ламарините и пълни каручката. В края на пътя е село Сеноклас, на пръв поглед малко село, но доста оживено. Местните мъжкари са се разхвърляли в единствената кръчма и гледат недружелюбно извън-селските субекти.

Senoklas

Маджарово навремето е било миньорско селище. Околността е осеяна с всевъзможни скални образувания. Някъде тук, Арда дава началото на язовир Ивайловград. Към село Бориславци язовира/реката продължава живописно да се вие. След като подминава селото, се очертава един от уникалните за България пейзажи, възможен само по време на суша. Язовирът се е оттеглил и залетите от водата дървета стърчат от напуканата почва. Тънка вада се проточва към пълноводната част, неспособна да се справи със заливането на пресъхналата площ. На места теренът е блатясъл, но пък изкушението да се добера до изсъхналите дървета ме олекотява до толкова, че да се движа без да потъвам в меката почва. Жегата е непоносима, близо 40 градуса. Слънцето нагрява, дърветата са там, трябва да ги снимам.

Ivailovgrad

Представям си гледката по изгрев или залез, но засега се задоволявам и с това.

Borislavtsi
Всички снимки
Ключови думи

България Източни Родопи летен пейзаж Маджарово меандър река река Арда Родопи язовир Ивайловград

Коментари

Изключителни гледки! Навява на австралийски пейзаж, но за късмет си е все още наш.

Харесвам картините, които запечатваш с апарата ти.

Поздрави на Бургас!

Blagosloven da si!

Възхищавам се на това, което правиш. Ти запечатваш много красиви места на тези снимки. Истинско щастие е да живея в този прекрасен край.

Поздрави на Бургас!

От 10--15г. обикалям района, но тази красота която си хванал не мога да опиша.

Аз съм родом от Ивайловградския край. Наистина е уникален със своята природа. Природа, която трябва да я ценим и да я пазим.

Чудесни снимки. Направо са за National Geographic. Ходил съм по много места в България, но си признавам, никога не съм бил в региона на Ивайловград. Там ще бъда това лято задължително.

Най-хубавото място във всемира, най-хубавия край на този свят е точно между Арда и Армира и носи името Ивайловград.

Аз съм от Ивайловградксия край. Природата тук е много красива! Няма думи, с които да се опише, просто трябва да се види и усети! Направил си страхотни снимки, поздравления!:)

Уловил си красотата.

Видял си малко -- иди пак и покажи на България повече от тази природа. Невероятна красота. Всички трябва да отидат, за да усетят МАГИЯТА.

"Мария":#10, щом си видяла повече защо не ни покажеш нещо и ти?

Точно такова е, каквото ни го представяш -- божественно. Там душата се пречиства, духът се извисява, а сърцето ти се отваря широко. Нима има нещо по прекрасно да усетиш и почувстваш това. Благодарим за прекрасните пейзажи.

Уникални снимки! Няма по-красиви от тях!

Майка ми е родом от този край, а аз съм ходила като малка и не помня нищо. Сега живея в Добрич, но усещам, че нещо все ме тегли нататък. А днес, като видях тези красоти, със сигурност ще отида при първа възможност. Маджарово и река Арда трябва да се видят непремено, така мисля.

Поздравления още веднъж за снимките! Като ги гледам се успокоявам и настроението ми се оправя веднага. Действат ми като мехлем за душата. Такава е цялата ни България -- приказно красива!

Е, да, някои снимки са от Ивайловград и околността му, но някои не са. Който е искал да направи хубав сайт за града е успял, но с фалшиви снимки! Защо не сложат снимки на Ивайловград, например на площада, на училището, на кв. Лъджа, на с. Свирачи, на римската вила Армира, а ми слагат снимки дето са изтеглени от Ентернет...

Без коментар!

Красота и енергия!

Аз съм прекарал много от младите си години в това райско място наречено Маджарово, но това което видях излезнало не от фотоапарат, а от душата ти е уникално. Никога не съм виждал така духа на това място. Ти си вълшебник! Казвам го без да се замислям.

Страшно красиви снимки. Евала.

Снимките са доста еднотипни, създават усещането, че е снимано едно и също нещо от различни позиции. За сметка на това са обработени добре.
Някой ден трябва да отидеш и до Ивайловград!

Пожелавам ти да направиш много и разнообразни снимки. И без това си от региона, така че няма да имаш проблем.

Не че не съм минавал през Ивайловград, но ако ме поканиш, мога да намина отново.

Mnogo e krasivo. Byahme 7 dni na yazovira,i naistina takovo neshto ne byah vizhdala. PREKRASNO E, Balgariya e prekrasna.

bih prepora4al edinstveno po-leko s software-nata obrabotka. 4e da izglejda po-realno... ina4e otrepa ribata s kadri i kompozicii... evalarka..

strahotni gledki :)

prelestno e

Поздравления! Невероятни фотоси!

Аз съм бил по тези места и всичко е вярно.Ние можеме ли да направиме нещо за тази земя създадена от Бога?Поклон и слава да му бъде пред неговото величие.