Blog

  • Меандрите на Арда и язовир Ивайловград

    Меандрите на Арда и язовир Ивайловград

    Арда изминава 250 км през Родопите, пълни три от най-живописните и големи язовира на територията на България, влива се в Марица, след което завършва последните си 50 километра в Гърция.

    Continue Reading

  • Сакар

    Сакар

    Сакарският пейзаж се състои от хълмисти поляни и разпръснати край граничната бразда села.

    Continue Reading

  • Уикенд в Пирин

    Уикенд в Пирин

    Напълних раницата, взех палатка и спален чувал, за да бивакувам на някое от езерата.

    Continue Reading

  • Лободово кале, Ропотамо, Кукув Баир

    Лободово кале, Ропотамо, Кукув Баир

    Лободово кале е един от високите хълмове, част от веригата Меден Рид, на 7 км южно от Бакърлъка. Както е известно, по високите точки на рида има останки от крепостни стени, строени през XIII-XII в. пр.н.е. от траките-скирмиани. Тези, които са споменати в Уикипедиа са Малкото кале, Лободово кале и Вълчаново кале (Лъвската глава, при…

    Continue Reading

  • Бургаски изгрев

    Бургаски изгрев

    Голяма напаст са тези гларуси. Събират се на групички час преди изгрев и започват да крякат пронизително докато не се покаже слънцето. Това става лятото, когато малките гларусчета вече са се научили да летят и са постоянно гладни. Техните крякания са най-кошмарните, звучат като тези на орлите, а когато не кряскат издават едни досадни пискащи…

    Continue Reading

  • Трионски дол

    Трионски дол

    За Трионски Дол се тръгва от разклона за Лозенец към Фазаново. Отбивка преди селото, продължава по черен път, изцяло покрит от схлупени храсталаци, който ни отвежда в местността Скокът и навлиза в парк Странджа.

    Continue Reading

  • Най-дългият ден

    Най-дългият ден

    Най-дългият ден в годината е. Тук, морския залез е примесен с промишлен пейзаж, а брегът вместо с пясък е покрит с черупки от миди и рапани. Светлината преди здрач е несравнима с тази през другите месеци.

    Continue Reading

  • Картини от Странджа

    Картини от Странджа

    Въпреки оскъдната туристическа информация, непроходимите горски пътища и досадните мушички, нещо ме кара периодично да се връщам в Странджа. Дългата гранична зона, множеството резервати и защитени местности я превръщат в предизвикателно място за екстремен фото-туризъм. Дълбока мистика се крие във вековните гори на Странджа, част от която ще ви разкрия в тази компилация от над…

    Continue Reading

  • Изгрев на Бакърлъка

    Изгрев на Бакърлъка

    Първият път, когато стъпих на Бакърлъка знаех, че някоя сутрин ще посрещна изгрева там. Сутринта се случи след година и три дена. Станах в четири, взех торбата с обективите и един фенер, за всеки случай, и след 30 километра бях там. За мой късмет, вместо изгряващо слънце заварих само купчина облаци. Добре, че близо до…

    Continue Reading

  • Из Северозападна България – Част 2

    Из Северозападна България – Част 2

    Забележителностите, които не трябва да се пропускат в този край са пещера Магурата и Белоградчишките скали. Заради видинските приключения времето за Магурата е напълно изчерпано, понеже разходката в нея отнема час, а черния път от селото до хижата ми е непознат и предпочитам да си оставя час-два време в аванс, преди за се мръкне.

    Continue Reading

  • Из Северозападна България – Част 1

    Из Северозападна България – Част 1

    Като жител на Югоизточна България и поради липса на каквато и да била връзка с диагонално противоположната Северозападна България, досега тази част оставаше тотално пренебрегната от мен. Но, един уикенд, в края на април, когато пролетта настъпва с пълна сила и всичко живо цъфти, без много да му мисля напълних резервоара и отпраших към Видин.

    Continue Reading

  • Залез на Вая

    Залез на Вая

    Едно от места в Бургас, където залеза може да се наблюдава в пълната му прелест е езеро Вая по пътя за ж.к. Меден Рудник. Често, когато минавам по този път в края на деня съжалявам, че не си нося апарата. Необезпокоявано от блокове или хълмове, малко преди да се скрие зад хоризонта, слънцето се превръща…

    Continue Reading

  • Гърция

    Гърция

    Първият ден на пътуването шофирах изцяло нощем и не успях да разгледам пейзажа на северо-източна Гърция. Съмна се малко преди да стигнем Солун. За разлика от нас, през празничните дни Гърците не обичат да отварят магазините си, всички вкупом почиват. Ден след Коледа градът изглеждаше необичайно пуст.

    Continue Reading

  • Веселие

    Веселие

    Идеята на това пътуване беше да се поразтъпча из хълмовете на Меден Ред, тези надолу към Приморско. Щурмът започна следобед, но заради по-късите зимни дни остана време само за възвишенията над село Веселие.

    Continue Reading

  • Рила през октомври

    Рила през октомври

    Леката мъгла и падащия мрак правят разходката вълнуваща към хижа Мальовица.

    Continue Reading

  • Жилище на метър от морето

    Жилище на метър от морето

    Съвсем безплатно жилище, 10 квадрата, с изглед към морето и на по-малко от метър до него. През зимата сте на завет на поносими температури, а през лятото вместо климатик си имате сянка в изобилие.

    Continue Reading

  • Черноморски залез

    Черноморски залез

    Доживях да видя залез над Черно Море.

    Continue Reading

  • Хълмовете на север от Бургас

    Хълмовете на север от Бургас

    Релефът им не е толкова впечатляващ, колкото този на Меден Рид, техния чар е в необхватните гледки и в четирите посоки, които се откриват от там.

    Continue Reading

  • Старопланинско

    Старопланинско

    Минералният басейн край село Чифлик вече не е спокойно планинско кътче. До басейна са построени луксозни хотелски комплекси, останалото незастроено място представлява огромен изкоп, в който багери, кранове и бетоновози издигат поредния пет звезден приют.

    Continue Reading